Ordning i kylskåpet

Så får ni ordning i kylskåpet på jobbet

När man delar kylskåp med flera på en arbetsplats kan det bli ofräscht väldigt fort. Och många stör sig på det. Vem ska städa bort efter andra? Och så luktar det illa dessutom. Så här skrev en läsare till mig som ville ha hjälp med detta:

”vi är ca 65 st som har med måtlador till jobbet. Vi har flera st på olika ställen. När det börjar lukta ugg letas den glömda matlådan upp. Vems det är vet vi aldrig. Idag hittade jag ett stort smörpaket som gick ut jan 2017. Jag vill inte bli en ”morsa” på jobbet, men tar tacksamt emot tips om smarta regler att bibehålla en hygienisk förvaring av mat!”

Jag vet. Det kan kännas hopplöst. Men det går att lösa. Det som krävs är var sak på sin plats, ansvar, rutiner och prioritering. Detta är vad jag tycker behöver göras.

1. Var sak på sin plats (ordning)

För först och främst måste vi skapa ordning i kylskåpet. Hur skapas ordning? Exakt. Var sak på sin plats. Hur göra med gemensamt kylskåp? Jo, ge varje medarbetare var sin plats i kylskåpet. Ni kanske tänker att platsen i kylskåpet inte kommer att räcka till, men man kan dela på platsen med dem som kanske inte har med sig matlåda lika ofta och vissa har aldrig det. Så det gäller att kartlägga vilka som är intresserade av en kylskåpsplats. Nyanställda kan få sin kylskåpsplats på samma sätt som de får ett skåp eller skrivbord. Då kan jag lova att antalet gamla matlådor kommer att minska drastiskt. Det kommer även att utkristallisera sig om det behövs mer kylutrymme. Avse även plats åt eventuella gemensamma matvaror som ketchup, smör, mm.

Ordning i kylskåpet

Alltså, att ta en snygg bild på matlådor i ett kylskåp… men jag ville så gärna illustrera hur jag tänkte..

2. Ansvar

Är det någon som är ansvarig för att det vara bli ordning i kylskåpet? Det måste bestämmas. För om ingen är ansvarig så kommer det inte att vara ordning. Eller så blir det någon/några på arbetsplatsen som avskyr oordning eller dålig lukt så mycket så att de tar tag i problemet, som i läsarbrevet ovan. Och det är ju inte rättvist. Detta kan man lösa på olika sätt. Är det ni själva som turas om att städa arbetsköket, så bör ansvaret för kyl (och kanske även frys) läggas dit. Jag rekommenderar även att ni gör en checklista på arbetsuppgifter som ska utföras. På det sättet minskar antalet missuppfattningar om vad som hör till städningen.

Har ni en städfirma så kan ni avtala att även rensning av kylskåpet ingår.

3. Rutiner

Om gamla matlådor, mot förmodan, hittas i kylen på jobbet så kan man enas om hur ofta kylen ska att tömmas helt. En gång i veckan är vad jag skulle rekommendera med tanke på att det handlar om matlådor med några dagars hållbarhetstid.

4. Prioritering

För att denna ordning verkligen ska respekteras så rekommenderar jag även att ni har den som en återkommande punkt på era avdelningsmöten. En ordningspunkt helt enkelt då ni även kan ta upp andra relaterade frågor.

Så vill ni få ordning i det gemensamma kylskåpet så är detta lite inspel inför nästa avdelningsmöte:)

/Paulina

PS. Och på tal om kyl & frys så  hoppas att det går bra med månadens projekt!

7 Kommentarer
 1. Chris says:

  Fortsättning: Namnlappar funkade alltså inte. Och inte vill jag städa en vecka i taget och ta hand om andras. Tar alltid hand om min egen låda och lämnar aldrig halva tomater … Lägger ni in halva tomater i er egen kyl hemma? Bara rakt in och utan låda eller plast?
  Jag försöker njuta av livet på andra sätt. Om städveckor blir obligatoriska så får jag hitta något nytt alternativ för lunch.

  Svara
 2. Chris says:

  De som brukade städa kylen har just slutat! Så vad händer nu? Själv har jag tröttnat på att städa andras äckliga mat utan blundar och håller för näsan och har två plastpåsar runt min låda. Never ending story. Olösligt problem tror jag. Speciellt med många nya och unga och helt naiva. Ibland måste man nog ge upp och ägna energin åt bättre saker. Jag menar positivt alltså! Släpp det!

  Svara
  • Paulina says:

   Tanken är att namnet ska stå i kylskåpet. Men självfallet är det även bra att märka matlådorna med namn.

   Svara
 3. Anonym says:

  Vi är också 65 pers och en liten halvkyl. Som även rymmer mjölk till kaffet. Att få plats med 65 namn på de 2,5 hyllorna och ha platser för alla är lite skrattretande. Jag förstår inte hur du tänker att man ska få plats.

  Att tömma ut kylskåpet på matlådor på fredag eftermiddagar är det som funkar. Samt slänga in alla tömda i diskmaskinen direkt. Ibland gör någon det, ibland städarna. Fredag em är ett bra tillfälle då det bara ligger och blir äckligt över helgen då ändå.

  Svara
 4. Commander Keen says:

  På min gamla arbetsplats hade vi köksveckor och då ingick att varje fredag rensa kylen. Allt utan namn eller som såg äckligt/gammalt ut slängdes utan hänsyn. Fungerade oftast bra.
  På min nya arbetsplats har vi kylrensning lite då och då. Då tar våran ”städtant” ut allt ur kylen som inte märkts med datum och ställer det i köket och det som inte tas om hand slängs sen. Det verkar också fungera bra för jag har hittills inte varit med om att kylen luktar speciellt illa och det känns som att saker sällan glöms kvar.
  Men som du säger tror jag att det är superviktigt med rutiner och ansvar! 🙂
  Vi är 150 pers på kontoret med totalt 5 kylar så om ingen tog ansvar skulle det vara kaos. Men så har vi ju städpersonal på plats hela tiden också och det tror jag hjälper mycket att någon har huvudansvaret för det hela.

  Svara

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Kommentera gärna!