märk upp kyl och frys

Kyl och Frys – Månadens projekt

Då var det dags för första månadens projekt! Och vad kan passa bättre än att ta tag i kyl och frys i januari? Det hänger liksom ihop… Men förutom att båda just är kalla så är det precis det som är fördelen. När vi rensar kyl och frys så behöver vi ju förvara sakerna någonstans under tiden. Är det kallt ute så kan vi förvara det vi har tagit ur ur kylen och framför allt frysen utomhus. Så detta faktum ska vi ta vara på.

Dessutom kan det vara skönt att rensa kylen och frysen efter julhelgen. Ut med det gamla och in med det nya.

Här hittar ni steg-för-steg instruktioner för hur ni rensar och organiserar kylen respektive frysen.

Lite motivation inför detta projekt:

 1. Förutom att kylen och frysen känns mindre äcklig rent ut sagt, då den blir renare och den dåliga lukten försvinner, så frigör ni yta, då ni kommer att kasta saker som inte längre är ätbara (det brukar dessvärre ofta bli så).
 2. Tack vare den välorganiserade kylen och frysen kommer ni att spara tid på att leta efter olika saker.
 3. Ni kommer även att spara pengar – både på att slippa köpa dubbelt, men även energimässigt då ni inte behöver hålla dörren öppen lika länge eftersom ni inte längre behöver leta efter matvaror. Om kylen och frysen inte är självavfrostande så kommer ni spara pengar på att den, efter avfrostningen, kommer att kräva mindre energi.

Hoppas att detta var motiverande nog att sätta igång!

Detta projekt gör ni som sagt när det passar er under januari månad. Så ta fram din kalender och boka in detta nu, annars finns det risk att det inte blir av. Eller så kan ni sätta igång direkt:)

Bjuder på en ostylad (men uppmärkt:) före-bild på mitt kylskåp, för jag har inte gjort projektet själv än heller. Men det kommer! Framför allt så ska vi bättra på märkningen lite här hemma. Vi har fått lite andra matvanor och då måste ju kylskåpet anpassas efter dessa. Men vill ni redan nu se hur jag organiserade och märkte upp kylskåpet och frysen så är det bara att klicka vidare.

Har ni förresten några husmorstips för att ta bort lukten i kylen? Det finns ju en uppsjö tips om man letar efter dem, men har någon testat något som verkligen fungerar? Eller andra husmorstips som rör detta? Tipsa gärna i så fall!

/Paulina

Prenumerera gärna på min blogg på bloglovin:
bloglovin

17 Kommentarer
 1. Marielle says:

  Sitter med en kopp kaffe efter avslutad kyl, frys städning. Städade rubbet denna gång, diskade allt som går.

  Tips på att få bort dålig lukt, häll upp varmt vatten i en hink eller liknande och ta i diskmedel tillsammans med vitvinsvinäger några droppar. Skura hela kylen och ta sen en fuktig disktrasa och torka bort. Häll inte i alltför mycket. Lukten är ju stark även om den lägger sig snabbt.

  Svara
 2. Maria says:

  Tycker de låderna verkades så bra. Du skriver att du köpt dem på container store. Undrar vad det är för butik? Nätbutik? Har aldrig hört det namnet tidigare

  Svara
 3. Linda says:

  Vi har två “skåp” med kyl uppe på båda och frys nere. Kylen till vänster har vi till frukostmat och grönsaker, till höger har vi middagsmat och det som hör till det som ex. ketchup, inlagda grönsaker, tacosås osv. I den har vi också rotfrukter och potatis. Längst upp i frukostkylen lägger vi det som är nytt/oöppnat av ex. mjölk, fil, ägg osv. Då är inte risken så stor att många saker av samma vara påbörjas. I frysarna är alla lådor märkta med dymo och indelade i blandannat kött, fisk, grönsaker, vegetariskt, bröd/ potatis, frukt/glass. Att organisera kyl och frys så här innebär att man vet var maten är och inte öppnar fel kyl eller frys och slipper slösa energi genom att inte släppa ut kylan. Min lunchlåda till jobbet har jag i frukostkylen, på så sätt minskar risken att jag glömmer den hemma. Tack vare 2017:s Ett projekt i veckan som vi är där vi är nu 👍

  Svara
 4. Commander Keen says:

  Idag tog jag tag i frysen! 😀 vi har väl ganska bra ruljans på grejjerna i frysen för det mesta så inte så mycket att slänga men en del hamnade i kylen för att ätas i veckan. Ska jobba på att bli bättre på att märka upp matlådorna med innehåll/datum. Tips på bra etiketter att använda?
  Kylen tar jag nästa helg. 🙂

  Svara
 5. Maria65a says:

  Jag har olika lådor (från Ikea) i kylen märkta med “pålägg”, “Ät snart” och “sylt och salsa” plus lite mindre små lådor för tex ingefära och chili och en låda för citron och lime. Överblicken är bra och jag fattar inte varför jag inte alltid haft det så. På översta hyllan (jag är kort och ser dem bara underifrån) står burkar med saker som jag inte använder så ofta men som kräver kyla.
  Kylen torkas ur med ättika/vatten och alla lådor och hyllor körs i diskmaskinen på snabbprogram medan jag städar. Fast med alla lådor blir det sällan ostädat och luktar inget heller. Det är bara grönsakslådorna längst ner som kan bli lite skräpiga inuti och där har jag en tidning i botten.

  Svara
 6. Anja Engdahl says:

  Paulina! Hur gör du med alla burkar med sylt, oliver, tacosås, sill etc. Det tenderar ju att bli så många och svårt att få överblick. Man måste typ ta ut alla för att se vad som är längst in. Och högst upp i kylen – där man skulle kunna få bra överblick – känns inte så bra att ha dem. Där vill man ju ha sådant man använder mest. Tänkte först ha dem i en låda som man kan dra ut men inte heller optimalt för då ser man ju mest locken och på dem står inte alltid innehållet, men kanske det är det bästa ändå. Vad tycker du? Hur löser du det? /Anja

  Svara
  • Paulina says:

   Hej Anja! Jag tycker precis så – att man ska ha dem i en genomskinlig låda. I och för sig så ser man inte dem så bra i kylskåpet, men när du tar ut hela lådan så får du väldigt bra överblick. Sedan får man fundera över/ta reda på om allt behöver vara i kylskåpet. Men i alla fall så tror jag i att detta är det bästa sättet.

   Svara

Trackbacks & Pingbacks

 1. […] Idag var det tvättdag och städdag och dags att ta tag i del 2 av månadens projekt, att städa och organisera kylen. […]

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentera gärna!