Hemmasysslor Diskmaskin

Barn som gör hemmasysslor blir mer framgångsrika

Denna rubrik står SvD för, som har skrivit en artikel om detta. Det finns ju delade meningar om barn ska förväntas utföra hemmasysslor eller inte. SvD berättar i alla fall att forskning från Harvard University hävdar att barn som gör hemmasysslor blir mer framgångsrika. Genom att hjälpa till hemma lär sig barnen att de kommer att behöva jobba i livet, vilket kommer att hjälpa dem på blivande arbetsplatser.

Jag tror mycket på barnens delaktighet i hemmasysslor, och jag tror både på krav och morötter vad gäller dem. Så gör vi i alla fall hemma hos oss. Viktor är nu snart 8 år gammal (bara några veckor kvar, vilket vi blir påminda om varje dag nu:) Det finns saker som han förväntas hjälpa till med. Varje morgon ska han bädda sin säng och han ska hjälpa till att duka vid måltider. Han ska packa sin väska när han ska träna och han ska packa upp den när han kommer hem. Han ska hänga upp sina ytterkläder och lägga skor på skohyllan. Andra hemmasysslor får han lite ersättning för. Till dessa hör att ta ut disken ur diskmaskinen, gå ut med soporna, panta flaskor (som han dessutom får pengar för) och lägga in sina rena kläder i garderoben efter tvätt.

Hemmasysslor Diskmaskin

Vi har denna uppdelning av betalda/ icke betalda hemmasysslor av flera skäl. Viktor ska känna att kan påverka sin ”inkomst”. Han tvingas inte hjälpa till med allt. Han får veckopeng, men vill han få ihop pengar till något snabbare än vad veckopengen genererar så finns det möjligheter till det. Samtidigt lär han sig privatekonomi och får ett realistiskt förhållande till pengar, dvs att de måste förtjänas och inte bara fås. Sist men inte minst lär han sig att alla måste hjälpa till, vilket dessutom avlastar oss.

Det finns ett både intressant men underhållande TED-talk med Julie Lythcott-Haims, som berättar om just denna Harvard forskning. Hon gör det med mycket igenkänning, även om hon utgår ifrån amerikanska förhållanden, som jag skulle hävda är mycket mer skruvade än i Sverige. Totalt är videon ca 15 min och hemmasysslor kommer in efter 5,30 minuter men det andra är också värt att se tycker jag:) 

Hur resonerar ni vad gäller barnens hjälp vid hemmasysslor? Vad förväntas de göra? Får de ersättning för något?

/Paulina

Länken till SvDs artikel ifall ni vill läsa den.

7 Kommentarer
 1. Sandra says:

  Jag blir helt ställd när jag läser att det råder delade meningar om huruvida barn ska utföra hemmasysslor… Förstår att man kan tycka olika kring ersättning. Förstår att man tycka det är jobbigt att tjata och därför inte orkar se till att ungarna bidrar. Men finns det någon som på riktigt, som ett medvetet ställningstagande och dessutom argumenterar för ATT ungarna INTE ska hjälpa till hemma?

  För mig är det en total icke-fråga och jag har, tack och lov, helt missat den diskussionen.

  Svara
 2. Martina says:

  Mina barn är 3 och 5 år så jag har börjat så smått med att de alltid ska ställa in sin egen disk i diskmaskinen och se till att deras smutsiga kläder alltid hamnar i tvättkorgen, skor och ytterkläder på rätt plats etc. Städa upp sina leksaker hör också till, men där hjälper jag till om det blivit mycket framdraget.
  De hjälper också ofta till med matlagningen då de har ett stort intresse för det (vissa dagar ;)).
  En annan förväntning jag har är att de håller den ordningen i garderoben som blir när jag viker in deras rena kläder och att de väljer sin egen outfit varje morgon. Jag säger tex långa ärmar och mjuka byxor om det är en overalldag som idag för att guida dem i rätt riktning.
  De gillar att vara självständiga så det gäller att ge dem lagom med ansvar och känslan av att få bestämma över saker själva.
  Veckopeng tänkte jag vänta lite med, men försöker lära dem värdet av pengar genom att de tex får panta burkar och sedan se vad de kan köpa eller spara ihop till med det som blir.
  Viss ersättning får dem i form av skärmtid när de gör allt jag förväntar mig inom rimlig tid.
  Vid vilken ålder började ni med ekonomisk ersättning?

  Svara
  • Paulina says:

   Det låter som väl avvägda val. Vi började med veckopengen när Viktor började i ettan. Då kollade vi på nätet vad barn får i genomsnitt och la oss där. (Genomsnittet för den åldern ligger på 25-30 kr). För de sysslor han utför får han 2-5 kr, så det är inga stora pengar. Men vill man spara till något så blir det en summa så smångingom:)

   Svara
 3. Mimmi says:

  Jag anser att i ett hem ska man inte tjäna pengar, man hjälps åt tillsammans som familj. Sen kan vi spontant ge extra slant för att vi tycker att barnen varit extra hjälpsamma och bidragit så att hemmet funkar ihop bättre.

  Tjäna pengar får de i våra fsmilj göra utanför, vi uppmuntrar att ställa upp och hjälpa grannar, vänner och kompisar för liten slant 👍🏻

  Svara
  • Paulina says:

   Så tänker vi också när mina barn blir större, men än så länge så är möjligheten att tjäna pengar utanför hemmet väldigt begränsad, därav våra lösning.

   Svara
 4. Emmy says:

  Vi har en 7åring och en 9åring hemma med veckopeng. Försöker få dem att hjälpa till med många små saker utan ersättning. Men de är väldigt stillasittande. Det har vi nu löst med att de får springa 1km på vårt löpband varje dag. För varje dag de sprungit 1 km så blir de 2 kr rikare med utbetalning på söndagar. Vi började för 1 1/2 vecka sedan och har redan mycket piggare och väldigt motiverade barn.

  Svara

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Kommentera gärna!