Organisera tankar och ideer - Paulina Draganja Förvaringsdrottningen

Organisera tankar och idéer – projekt vecka 52

Årets sista veckans projekt! Tänkte att detta skulle lämpa sig som en avslutning för året.

För att hemmet ska fungera måste det även vara ordning och reda i  huvudet. Så är det om du frågar mig i alla fall. För är du tankspridd så glömmer du bort saker. Samma sak med idéer. Det gäller att fånga dem och samla ihop dem så att du vet var du har dem när du behöver ta fram dem. Men detta kräver en struktur. Du ska inte behöva fundera över var du ska förvara en viss tanke eller idé varje gång den dyker upp. Då är det ju bråttom så att du inte hinner glömma.

Därför gäller det att hitta verktyg som gör det möjligt för dig att hålla ordning på dina tankar och idéer. Och då finns det så klart ett antal alternativ att välja mellan. Är det några snabba tankar som du ska fånga när du är på språng så är det kanske svårt att skriva ner det i ett anteckningsblock varje gång. Numera är det kanske lättast att göra det i mobilen, som för övrigt också har ett digitalt anteckningsblock. Det använder jag också till att fånga små enstaka saker som jag behöver ha uppskrivna och samlade någonstans.

Checklista tankar och idéer:

Vilka saker behöver du samla ihop? Vad är det som du känner att du inte har tänkt ut ett bra system för? Skriv ner dessa saker.

Fundera igenom hur och när du kommer att behöva komma åt informationen. Är det bra att ha tillgång till den både via mobilen och datorn eller räcker det med mobilen? Om du skriver ner mycket så kan det finnas en poäng med att kunna anteckna både via mobilen och datorn.

Fundera igenom vilka verktyg som passar dig bäst för dina olika slags idésamlingar. Det är viktigt att du bestämmer dig för ett verktyg för varje samling. Digital finns det en uppsjö av appar och webbverktyg som du använda. Några exempel är Pinterest, Evernote, Trello eller Keep. Om du exempelvis har bestämt dig för att använda dig av Pinterest för dina idéer för hemmet så är det endast i Pinterest du ska samla allt inom detta. Även om du gör en liten anteckning så kan du ta bild på den eller en skärmdupt och lägga upp där.

När du har skapat en bra struktur för dina tankar och idéer så gäller det att överföra dem du redan har till ställen som du har bestämt dig för att använda framöver. Detta kan ta lite eller mycket tid beroende på hur mycket du har samlat på dig. Den här punkten kan kanske kännas jobbig för den är enbart administrativ, men tänk på att det är nu du samtidigt skapar en vana för hur du ska samla information framöver. Gör du det några gånger så kommer det vara naturligt var du ska spara en idé eller en tanke nästa gång du kommer på den.

Organisera tankar och ideer - Paulina Draganja Förvaringsdrottningen

Klart!!!

Då var du äntligen klar. Ett helt års organiserande har kommit till sitt ände. Stort grattis till denna fantastiska prestation! Har du gjort projekten kontinuerligt så är jag säker på att du känner att du har fått kontroll över ditt hem och skapat strukturer som gör det lättare för dig att behålla ordningen. Nästa år blir det ännu lättare att ta sig igenom dessa projekt. För det är inget som blir klart. Precis som med städningen eller med matlagningen – vi måste göra det om och om igen. Men ju oftare vi gör det desto bättre blir vi på det och skapar vi struktur och rutiner så går det allt snabbare att utföra dessa sysslor. Och förhoppningsvis så tycker du och din eventuella familj att det har blivit roligare att rensa och organisera och ni uppskattar den sköna känslan man får efteråt och njuter av den extra tiden ni har fått.

Bilden ovan är tagen av Ulf Huett. Veckans projekt kommer i omarbetad form från min bok ”Organisera och förvara hemma – ett projekt i veckan”. Känner du att du inte riktigt är klar med alla projekt så är det bara att börja om igen enligt den nästa år:)

/Paulina

12 Kommentarer
 1. Lena says:

  Wunderlist för olika listor tycker jag är kanonbra. När det gäller sidor jag vill komma ihåg på nätet använder jag Pinterest och för diverse skrivna dokument Google dokument. Tidigare har jag använt andra it-verktyg och precis som du skriver, Paulina, är kruxet att flytta över allt till ett ställe! Nu har jag just lagt över alla recept från ”bokmärken” på datorn till Pinterest.

  Stort tack för alla uppdrag! Jag har genomfört allihop nu och det känns riktigt bra. Jag ser med spänning fram emot hur det blir med de större uppdrag som kommer under året.

  Svara
 2. Susanne says:

  Jag är imponerad av alla bra tips du så genörst delar med dig av. Du nämner en del appar som man kan organisera tankar mm med. Alla är på engelska. Finns det några bra på svenska:)
  Gott Nytt 2018🎉

  Svara
  • Paulina says:

   Vad roligt att du uppfattar det så, Susanne. Det är just det som gör det värt:) Har inte tänkt på det men har väl inte hittat några bra svenska appar..

   Svara
 3. jenny says:

  andra året jag följer veckoutmaningarna, inte alltid i exakt form eller följd men jag har gjort alla. Något som blivit väldigt tydligt för mig genom dessa åren är faktiskt att jag är mer organiserad än vad jag trodde innan. Att jag har gjort mer saker än vad jag trodde och att jag flera gånger lyckats utföra just dessa utmaningar bara strax innan de kom ut på bloggen alldeles av egen kraft och inspiration. Du och utmaningarna inspirerar mig helt enkelt till att göra mer än bara utmaningarna. Att hitta mina egna ”surdegar” och ta hand om dem. Så stort tack för det.

  Svara
  • Paulina says:

   Å! Helt underbart att läsa detta, Jenny! Så roligt att du både har organiserat ditt hem och fått värdefulla insikter på köpet! Det gläder mig verkligen! Och tack för den fina kommentaren. Den skänkte mig också en massa glädje!

   Svara
 4. Sara L says:

  Det här kändes som ett bra sista uppdrag. Jag funderade igenom vad jag brukar göra av tankar, idéer & annat jag vill spara. En del lägger jag in som kom-ihåg i mobilkalendern, lite i Pinterest, men mestadels anteckningsappen i mobilen (bild på fb). Så nu passade jag på att rensa bland mina anteckningar och flytta över dem i molnet så jag kommer åt dem via datorn också. Det har jag tänkt jättelänge att jag ska göra, men har inte kommit mig för tidigare. Så jag är nöjd att det blev gjort!
  Gott nytt år!

  Svara
 5. Lilli says:

  Tusen och åter tusen tack för allt du gett mej och många andra i din blogg. För mej har har det inte bara blivit att få kontroll över mitt hem ..utan även för mitt välmående. Innan jag började med vecko uppdragen kändes det som jag städade varenda lördag och söndag …eftersom jag bara är ledig på helgerna. Det blev ett stress moment med huvudvärk på köpet.Nu när det är grundligt sorterat och organiserat blir det inte samma röra , men det är som du skriver att det gäller ju att hålla efter, men det blir ju mycket lättare när jag har fått in nya rutiner 😊 Tips o idéer som dyker upp fotar jag oftast med mobilen och sparar dom där. Andra grejer som jag inte vill missa skriver jag väl synligt på min griffeltavla i köket. Är även storförbrukare av post it lappar. På dom skriver ja oftas upp det som ska kommas ihåg under dagen.

  Svara
  • Paulina says:

   Tack så mycket för den fantastiskt fina kommentaren, Lilli! Du anar inte hur roligt det var att läsa den. Verkligen tack!!!

   Svara

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Kommentera gärna!