Julpynta och julstäda

Julpynta och julstäda – projekt vecka 48

Snart är julen här. Det brukas olika med när man vill börja julfeja och pynta – och i vilken utsträckning man gör det. Men det är i alla händelser inte fel att göra en riktig storstädning så här i slutet av året, så att det känns rent och fräscht inför det nya.

Julledigheten ska ju helst vara en tid för avkoppling – men för många innebär alla förberedelser också en hel del stress och press – ibland onödig sådan. Istället för att hinna njuta av den är vi så utmattade att den bara passerar. Så se inte den här veckans uppdrag som sten på börda, utan prioritera endast det du bryr dig om på riktigt. Försök att ta bort alla måsten som ska göras ”bara för att” – någon rätt som alltid ska lagas fastän ingen egentligen gillar den, eller något som ni alltid brukar städa fastän ingen bryr sig.

Om detta projekt inte passar dig just nu så kan du byta vecka med något annat projekt. Huvudsaken är att det blir gjort i den utsträckningen som ger dig en skön julstämning!

Checklista julpynta och julstäda:

Bestäm vad som verkligen behöver julstädas och skriv ner det på ett papper så att du har en konkret plan. Med detta sagt så kommer här några exempel på vad som kan ingå i julstädningen utöver vanlig grundstädning och allmänt plockande:

☐ Tvätta fönster.

☐ Tvätta och byta gardiner.

☐ Göra fint i fönstren.

☐ Dammtorka alla ytor.

☐ Dammsuga soffan och tvätta sofföverdrag vid behov.

☐ Vädra kuddar, madrasser och täcken.

☐ Rengöra kakel och fogar i badrummet.

☐ Rengöra ugnen och micron.

☐ Julpynta och klä julgranen.

☐ Belöna dig själv. Och glöm inte att njuta av julstämningen som du har skapat!

Julpynta och julstäda

Veckans projekt kommer i något förkortad form från min bok ”Organisera och förvara smart – en projekt i veckan”. Bilden är tagen av Ulf Huett.

Få se hur många som hänger med på detta projekt eller vad ni hittar på i stället. Dela gärna med er här på bloggen. Bilder kan ni lägga upp på Förvaringsdrottningens Facebooksida eller Instagram, där ni kan pinga eller tagga mig.

Stort lycka till!

/Paulina

8 Kommentarer
 1. Lena says:

  Städa och pynta hör julen till! Lite stressigt är det och inte alla nödvändigt men väldigt skönt om man får till det lite extra rent i tex ugnen. Ett tips: jag använde noppborttagaren på våra klädda stolar som blivit lite smånoppriga. De blev kanonfina. Några bilder på fb.

  Svara
 2. Sara L says:

  Jag bytte till julgardiner & placerade ut adventsljusstakar den första advent. Det fick räcka så. Städning är jag just nu glad om vi får till bara grundstädningen… men tredje advent ska vi ta in julgranen, så då tar jag nog hjälp av barnen att ta fram resten av pyntet. Bild på fb

  Svara
 3. AnnBritt says:

  Jag storstädar inte med vad allt heter med fösterputsning och sådant innan jul. Det gör jag efter julhelgerna. Då försvinner barren och våren kan komma när som helst. Så slipper jag städa två gånger…

  Svara

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Kommentera gärna!