Våga vägra black friday

Våga vägra Black Friday

Jag vägrar Black Friday. Tanken på ännu ett nytt fenomen som hetsar till köp och som verkar vara här för att stanna gör mig helt matt. Fanns inte för några år sedan. Sedan började den smyga sig inpå oss. Och nu är denna shoppinghets överallt. På nätet, på utomhustavlor, stora skyltar i butiker. Och nyss i min mobil från ComHem som tydligen också vill haka på trenden. Det är riktigt irriterande. I USA är Black Friday redan dagen på året då det shoppas mest. Vissa börjar t o m med det idag, alltså en dag tidigare.

Varför ogillar jag det så mycket? För att det just hetsar till shopping. Det triggar våra känslomässiga instinkter att impulsshoppa, vilket innebär att köpa på oss det vi inte behöver. För att det är så BILLIGT! Så jag vill upprepa det jag brukar skriva: ALLT som vi köper och som inte är inköp som vi verkligen behöver är väldigt dyra inköp, oavsett pris. För de är ju onödiga. Så det är inte exempelvis 50% billigare. Det är så mycket dyrare som varan kostar. Dessa inköp tar dessutom vår tid när när vi handlar, förvarar dem hemma och slutligen att gör oss av med dem (ofta så stuvar vi undan dessa saker på olika platser i hemmet innan vi slutligen gör oss av med dem). De tar energi från oss när vi tänker på att de just har varit onödiga. Och det är ju inte värt det.

Jag vet inte hur många gånger jag har fått frågor gällande ett specifikt problem hemma hos någon och efter att ha diskuterat igenom vad det är som inte funkar så har det varit en fråga om att rensa. De allra flesta av oss behöver inte köpa på oss fler prylar. Vi behöver bli av med dem.

Våga vägra black friday

Om ni nu känner att ni mot förmodan inte vill gå miste om bra erbjudanden gör så här: tänk ut vad ni behöver. Och då menar jag vad ni verkligen behöver. En parfym eller tvål som håller på att ta slut. En specifik present som ska inhandlas osv. Skriv en lista på dessa saker. Leta erbjudanden utifrån det, inget annat. Och låt er inte frestas av alla andra erbjudanden. Först då kommer ni att bli nöjda på riktigt. Våga vägra att spontanshoppa på Black Friday. Det är inte bra för er och det är inte bra för miljön. Bortse från den där annonsen som lockar till klick eller att gå in i butiken. Ha en skön fredag utan shoppinghets.

/Paulina

12 Kommentarer
 1. Kristinas oas says:

  Håller med dig om köphetsen och spontaninköpen. Jag stannar gärna hemma en sådan dag.
  Men om man är på jakt efter något lite dyrare kan det vara bra att hålla utkik. Barnens dator hade gått sönder för någon månad sedan. Vi kollade upp vilken ny vi ville ha och vad den kostade då. Sedan avvaktade vi och kollade igen under Black friday. Svar: en tusenlapp dyrare (!) på ena kedjan och en tusenlapp billigare på ett annat ställe.

  Svara
 2. Caroline says:

  Håller med dig till fullo!! Blir trött bara jag tänker på att ge mig ut på stan och jaga ”fynd”. Nej, våga vägra Black Friday!!

  Svara
 3. Lisa says:

  Härligt att ditt kloka inlägg avslutas med en annons om Black Friday shopping på Center Syd med många erbjudanden 😂

  Svara
  • Paulina says:

   Jag förstår ironin, men annonser på bloggen är anpassade efter olika användare beroende på vad man har surfat på innan, så det är dessvärre helt omöjligt för mig att styra.

   Svara
 4. Pernilla says:

  Håller med! Enda positiva med alla erbjudande som kommit via mail senaste dagarna är att jag tagit tag i avregistrering av diverse företags mailutskick!

  Svara
 5. Anonym says:

  Håller verkligen med!! När jag behöver något går jag ut och letar – det brukar jag säga till telefonförsäljare. Det har blivit alltför kommersiellt! Antar att många lever på det – tyvärr, det är väl så man får tänka för att inte bli för upprörd.

  Svara

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Kommentera gärna!