Morgonpasset i P3 Förvaringsdrottningen Paulina Draganja

Konkreta rensnings- och organiseringtips – från Morgonpasset i P3

I söndags var jag med i Morgonpasset i P3. I en hel timme! Det var hur kul som helst. Av flera skäl. Jag fick jag ett sådant varmt välkomnande. Programledarna Hanna, Martina och Victor var så oerhört trevliga och avslappnade. Och de ställde otroligt bra frågor, vilket ledde till ett riktigt bra samtal och tips kring rensning och organisering av hemmet. Det var en lyx att kunna prata om det i en timme, som bokstavligen flög förbi. Jag tycker att det oftast saknas just tid för att kunna komma in på frågorna lite mer in på djupet, där det är extra intressant.

Och det gjorde vi verkligen. Vi pratade om hindren som finns kring att göra sig av med saker och hur man kan överbrygga dessa. Vi vände och vred på frågorna. Vi ifrågasatte. Och vi skrattade massor.

Vi pratade en hel del om Victors, en av programledarnas, oförmåga att göra sig av med saker. Det var tydligen väldigt svårt för honom för att han tyckte att han hade minnen kopplade till alla saker och dessa minnen ville han ju behålla. Han sa till och med att han var mindre rädd för att dö än att bli av med sina saker. För att en halv timme senare konstatera att om dessa saker försvann så skulle han förmodligen inte märka det, då han egentligen inte vet vad det är han äger. Detta är ganska intressant tycker jag och gäller faktiskt många människor. Det är först när vi börjar gå igenom våra prylar som vi blir påminda om att vi har dem, och då inbillar vi oss att vi av någon anledning behöver dem. Det gör vi inte! Det som var extra intressant med Victor var att han dessutom konstaterade att han egentligen använder väldigt få prylar. Tänk vad mycket yta och sinnesro han skulle vinna om han gjorde sig av med allt annat. Han sa i alla fall att han skulle sätta igång med detta. Håller verkligen tummarna för att det ska bli så.

Vi pratade så klart även om förvaring. Och struktur. Och rutiner.  Om att skapa förutsättningar för att göra sig av med saker kontinuerligt. Om att vi egentligen vill bli av med saker, men vi tycker att processen att göra sig av med dem är så jobbig så att vi därför låter bli. Och hur man gör denna process enklare och snabbare. För egentligen så har det aldrig varit lättare att göra sig av med saker än vad det är nu.

Victor kände sig i alla fall taggad i slutet och sammanfattade det hela med:  ”Vad det kommer att leda till för känslor är en motivationsresa som jag blev taggad till och vill uppleva.” Kan man sammanfatta det bättre än så?

Jag brukar inte uppmana er att lyssna på eller se något utan tipsar bara, men det här tycker jag att ni ska lyssna på. Jag tror att det kommer att ge er både pepp och verktyg att ta tag i era saker där hemma. Jag kommer in i programmet efter 28 minuter, men programledarna beskriver de olika utmaningarna med rensning och organisering på ett mycket bra, igenkännande och faktiskt mycket underhållande sätt redan vid programmets början, så jag tycker att man lika gärna kan lyssna från början.

Morgonpasset i P3 Förvaringsdrottningen Paulina Draganja

För att kunna lyssna, gå in på Morgonpasset i P3. Jag lägger ut en länk där inspelningen är tänkt att börja när jag kommer in, ifall ni endast vill lyssna på det. Det är 28:23 min in i programmet. Ni trycker på pilen högst upp på sidan som ni kommer till.

Hoppas att ni får behållning av det!

/Paulina

6 Kommentarer
 1. Lilli says:

  Lyssnade på dej medans jag bytte sängkläder och tog tag i tvätten som skulle vikas. Skulle behöva ha sånt bakljuds prat varje gång , för oj vad lätt det gick att få det klart. Var tvungen att lyssna på hela programmet sen, vilket glatt gäng som bjöd på sig själva ….

  Svara
 2. Camilla says:

  [* Tillägget Shield har markerat denna kommentar som ”0”. Anledning: Human SPAM filter found ”!!!” in ”comment_content” *]
  Hej,
  Kom in i programmet live ca 20 min efter början och det jag hörde var bra! Du frågar ibland vad vi följare skulle vilja veta mer om och här är ett ämne jag önskar att du kunde utveckla lite mer kring – ”tagen kostnad”. Det var i samband med att man inte kunde göra sig av med saken för den var så dyr men du påpekade att den kostnader var redan tagen. Har personlig erfarenhet av detta. Får saker eller köper dyrt och sedan svårt att göra sig äv med för ”den var ju dyr”!!! Åren går och tillslut hamnar saken i den slutgiltiga ”utkorgen” efter att ha mellan landat i flera utkorgar. Sådant resurs slöseri. Skulle ha gjort av med den dyra saken direkt – tagen kostnad istället för att förvara, vara frustrerad under ett par år. Efterklok, och jag har lärt mej – händer aldrig mer här!. Men det kan var värt att nämna detta mer, att kostnad är ingen ursäkt för att inte göra dej av med en sak :).

  Svara

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Kommentera gärna!