Rensa och organisera bland laddare och sladdar

Rensa och organisera bland sladdar – projekt vecka 45

Du har säkert en uppsjö av sladdar på olika ställen i hemmet – de hör till telefoner, kameror, powerbanks, datorer, verktyg, rakapparater, locktång… Allting som kan laddas har oftast med sig en lös sladd vid köpet. Alla dessa behöver du någon gång ibland gå igenom. Detta av två anledningar. Ofta blir sladden kvar även om du rensat ut apparaten den kom med, för vi blir osäkra på vilken sladd som hör vart och vill ogärna slänga något vi tror att vi kan komma att behöva någon gång. Men det är framförallt bra att gå igenom sladdarna för att organisera dem så att du hittar det du behöver när du behöver det. Så här går du tillväga för att rensa och organisera bland dina sladdar.

Checklista sladdar:

 1. Samla ihop alla laddare, sladdar, gamla hörlurar, usb-kablar, adaptrar m.m. som finns på olika ställen i ditt hem.

2.  Gruppera dina sladdar i den mån de hör ihop. Lägg datorsladdar, mobilsladdar, laddare till elektriska apparater som tandborstar eller rakapparater, usb-kablar osv. för sig.

 1. Rensa bland sladdarna. Om du inte vet vad sladden hör till och om du inte använt den på länge hör den sannolikt till någon apparat som gått sönder eller som du gjort dig av med, och då ska den rensas bort.

 2. Har du inte märkt dina sladdar? Gör det nu så att du fortsättningsvis vet vad de hör till. Du kan göra det genom att skriva på en bit märkningstejp och klistra runt sladden så att texten sticker ut, eller använda en märkningsapparat.

 3. Bestäm var du ska förvara dina laddare och sladdar framöver. Rengör den ytan och dela upp den i mindre lådor. Ett annat sätt är att lägga varje sladd eller laddare i var sin låda, plastbehållare eller burk. Eller vik in dem i var sin tom toarulle! På så sätt trasslar de inte in sig lika lätt in sig i varandra. Du kan i så fall tejpa ihop toapappersrullarna och fylla en låda med dem. Se till att sladdarnas ändar är vända uppåt så att du lätt kan se dem och märk upp även rullarna.

 4. Laddare kan finnas vid olika laddningsstationer i hemmet exempelvis. Om du vill ha dem på flera ställen, skapa bestämda laddningsstationer åt dem.

 5. Belöna dig själv!

Ett tips framöver är att märka upp alla laddare och sladdar så fort du packar upp någon elektrisk apparat. På så sätt kommer du alltid att veta vad de hör till!

Rensa och organisera bland laddare och sladdar

Denna veckans projekt kommer i förkortad version från min bok ”Organisera och förvara hemma – ett projekt i veckan”. Foto är taget av Ulf Huett. Detta projekt borde funka för alla, men om ni redan har ordning bland era sladdar, så finns det kanske kvar saker att göra på prioriteringslistan?

Stort lycka till med era projekt. Ser fram emot att läsa om dem här och se bilder på Förvaringsdrottningens Facebooksida eller Instagram om ni taggar(#) eller pingar(@) mig.

/Paulina

8 Kommentarer
 1. Lena says:

  Laddare har ju verkligen en tendens att försvinna! Inspirerad av dig fixade jag en burk där fortsättningsvis alla laddare ska förvaras. På Wish hittade jag en liten förvaringsask för lurarna. Bild på fb.

  Svara
 2. Lilli says:

  Ja tänk om man hade varit så smart, så man hade märkt upp sina sladdar direkt vid inköp av grejjerna. Men bättre sent än aldrig !! De grejer jag köper nytt nu märker jag alltid upp. Vissa laddare har jag på samma ställe som själva grejen tex. Fönstertvätten. Mobilladdare som jag har fler av ( mina laddare har tydligen överlevt själva telefonen ) har fått en speciell låda sen tidigare projekt. De jag använder nu ligger i en liten korg i sovrummet där jag också laddar plattan och telefonen. 2 laddsladdar kunde jag iallafall rensa ut som inte fungerade. Skön när det minskar på grejer även om det är små prylar.

  Svara
 3. Jenny Holmberg Dybedahl says:

  En annan lösning är att använda ziplock-påsar, eller vanliga små plastpåsar med en förslutare. Jag gjorde det när vi flyttade 2011 – stoppade varje el-pryl i en egen påse tillsammans med sladd och adapter. Om prylen var för stor tejpade jag fast påsen på prylen med frystejp, plus märkte upp adaptern. Det gjorde livet mycket lättare när jag sedan packade upp, och jag har fortsatt göra så med prylar som inte ligger framme.

  Svara

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Kommentera gärna!