Det är tanken och inte gåvor som räknas

Presenter som blir bördor

När jag skriver om att rensa (vilket jag ju gör ganska ofta), så får jag också ofta frågan om hur man ska göra med presenter. Om man verkligen får göra sig av med dem. Det tycker jag att man ska få göra. Men eftersom det känns så förbjudet för många och så förknippat med skuldkänslor, så tänkte jag beskriva lite mer hur jag resonerar, vilket förhoppningsvis minskar eller i bästa fall eliminerar dessa skuldkänslor.

Det bästa är kanske att gå till sig själv. När du köper en gåva – vad vill du åstadkomma med den? Jag gissar att du vill skänka glädje eller visa på uppskattning med den. Positiva saker alltså. Jag gissar att du inte vill att mottagaren ska bli tyngd av den eller känna sig skyldig att behålla gåvan mot sin vilja.

Det är tanken och inte presenter som räknas

Och det är precis vad det handlar om. Det är tanken som räknas. Tanken att ge en gåva för att man vill göra den andre glad. För att man vill visa att man har lagt ner tid och kraft på att hitta en sak som man tror ska passa den andre. Tanken är inte att gåvan ska uppfattas som en börda och tynga ner mottagarens hem och sinne. Och den tanken har ju förmedlats i samma ögonblick som man överlämnar gåvan. I bästa fall blir det mitt i prick. Mottagaren får exakt det som den vill ha och behöver. Hen får nytta och nöja av gåvan. I annat fall blir det inte lika bra och då tycker jag att man ska göra sig av med gåvan. Lämna tillbaka den om kvitto finns, alternativt sälja av den eller ge bort den till någon annan som blir glad. Då ger ju presenten dessutom ännu mer glädje då en ny person kan njuta av den. Men det viktiga här är just att skänka den till någon som verkligen vill och behöver den. Inte att lämpa över den på någon annan som inte brukar tacka nej. För då har man bara flyttat över bördan på någon annan.

Just nu kvällsläser jag Deepak Chopras bok ”Livets sju andliga lagar”. En av dessa lagar heter just Lagen om att ge. Han skriver så här: ”Det är den bakomliggande avsikten när du ger och tar emot som är viktigast. Avsikten ska alltid vara att skapa glädje för den som ger och för den som får, eftersom glädje är livsuppbyggande och livsuppehållande och därför skapar tillväxt.” Det var ett mer andligt sätt att uttrycka det på:)

Hoppas att detta resonemang kommer att göra det enklare för er att göra er av med presenter som ni inte gillar eller behöver.

/Paulina

PS. Ett exempel på att jag lever som jag lär:)

2 Kommentarer
  1. Fröken Minimalist says:

    Jag har idag inte några problem med att sälja gåvor som jag inte har användning för, men det var jobbigare förr. När jag ger gåvor till andra, och är osäker på vad som är en bra gåva eller inte, så brukar det bli en vacker bukett eller något gott att äta.

    Svara

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Kommentera gärna!