Så planerar du förvaringen i din garderob

Walk in garderob är mångas dröm. Med vackra skor, väskor och kläder överskådligt placerad i perfekt ordning. Vi har nog alla sett de fina bilderna på Instagram eller Pinterest. Men hur planerar man en walk in garderob?  Det gäller att anpassa förvaringen efter de egna behoven. Samma logik och tillvägagångssätt gäller i övrigt för vanliga garderober, så jag skriver om dem båda nedan.

När du planerar din garderob, ställ dig följande frågor:

1. Vilka slags kläder och tillbehör använder du?

  • Använder du mycket smycken? Det finns lösningar för dessa som gör det överskådligt att se dem och dessutom relativt dammfritt.
  • Har du många skor som du använder? Då ska du avsätta plats för dem och speciella hyllor.
  • Har du många handväskor som du använder? Då ska du skapa plats för dem.
  • Använder du hattar? En hylla högst upp kan vara en lämplig plats att förvara dem på.
  • Använder du slips? Finns speciella förvaringslösningar för dessa.

2. Hur gillar du att förvara dina kläder?

Om du föredrar att hänga upp dina kläder så ska du försöka ha så många klädstänger som du kan. Försök att få två stycken på höjden. Sedan gäller det att hänga upp det du nyttjas oftast på stänger som är lättast tillgängliga. Generellt kan man säga att klänningar, blusar, kjolar, byxor, skjortor och kostymer brukar hänga på stänger medan underkläder, t-shirts, koftor, sovkläder, träningskläder, sockor och andra mindre plagg brukar ligga på hyllor.

En fundering över detta kommer att ge dig en viktig input i vilka slags förvaringslösningar du behöver ha i din garderob.

Märk väl att jag frågade efter saker som du använder. Det du inte använder ska du självfallet rensa bort och inte planera in i din nya walk-in garderob. Jag vet att jag tjatar, men detta kan inte påpekas för många gånger.

3. Satsa på belysning

Bra belysning hjälper dig inte bara att se alla dina kläder och tillbehör och dig själv när du provar dina kläder. Det hjälper dig även att kunna behålla ordningen. Är det mörkt så blir det lättare att bara stoppa undan kläderna lite var som helst. Så satsa på bra belysning så att hela walk in garderoben får ljus. Spotlights eller ljusslingor i taket brukar funka bra.

4. Glöm inte spegeln

Om du har en walk in garderob så ska du självfallet kunna klä på dig där. Och då underlättar en spegel. Dessutom ökar chansen att du kommer att hänga tillbaka sakerna när du testar olika plagg om du har spegeln i garderoben. Om du i stället måste ta med dig kläderna ut för att kunna se dig i spegeln, så finns risken att de blir liggande på sängen i sovrummet exempelvis. Har du en vanlig garderob så är det viktigt att spegeln finns i närheten.

Om detta blev jag intervjuad i senaste numret av Villaägaren (nr 4 2017), där detta samt lite till finns beskrivet lite mer utförligt.

Och så ger jag mina 9 tips för en funktionell walk-in-closet.

/Paulina

1 svara
  1. Lilli says:

    Har inte haft min Walk in garderob så länge så jag njuter verkligen av den fortfarande och tycker att det känns lyxigt även om den inte är helt perfekt. Skulle behöva ett annat förvaringssystem till alla skor, just nu har vi vanliga stora hyllor efter ena väggen men för att få det lite luftigare så skulle det vara bättre med något annat. Bra galgar som inte kläderna ramlar av tycker jag är viktigt, lika så ljuset …har fönster i mitt eftersom vi tog ett rum som garderob. Hoppas nu att Villaägaren dyker upp i min postlåda så jag får ännu mera tips o idéer.

    Svara

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Kommentera gärna!