Gina Ford content little baby book

Sova hela natten vid 4 månaders ålder

Jag vet att barnens sömn är ett känsligt ämne. Jag hade inte tänkt att ge mig in på det. Men varje gång jag hör kommentarer om att det är så självklart att vi småbarnsföräldrar aldrig sover på nätterna så blir jag både provocerad och faktiskt beklämd. För jag vet att det inte behöver vara så. Vi behöver inte vara vandrande vrak. Och jag pratar av egen erfarenhet.

När Viktor, min förstfödde, var bebis höll jag på att bryta ihop. Det kändes som att jag ammade honom dygnet runt – vilket jag också gjorde. Och ingen sömn fick jag heller. Det gjorde att jag började må riktigt dåligt. Tack och lov så hade jag en kollega som också var mammaledig då och som rekommenderade en bok för mig – Gina Fords ”Content Little Baby Book”. Den är skriven av en barnmorska som har hjälpt hundratals familjer med just detta. Hon har utarbetat mat- och sömnscheman anpassade efter barnens ålder, vilka man ska följa. Det hela går ut på att få rutiner på dagen, vilket leder till att även natten så småningom faller på plats. Och då gäller det att barn ska få sin näring på dagen och inte sova för mycket då, så att de sover på natten. Så klart äter riktigt små barn också på natten och sover mer på dagen, men man minskar på detta allt eftersom de växer. Egentligen är det inte så olikt oss vuxna. Om vi börjar äta på natten och sova på dagen så ändrar vi ju vår tidsrytm också.

Gina Ford content little baby book - sova hela natten

Jag tror att Viktor var 4 månader när vi började strukturera upp dagarna efter boken och jag tror att han sov hela natten senast vid 6 månaders ålder. Då menar jag ca från kl 7 på kvällen till kl 7 på morgonen. Det tog oss 2-3 veckor att få dessa rutiner på plats men det var en väl investerad tid och möda. Med Oskar började vi efter en månad, vilket gjorde att det hela gick ännu smidigare. Egentligen så kändes det som att det nästan gick av sig självt. och redan vid två månaders ålder fick han sin sista måltid 22.30 och vid 4 månades ålder hade han inte behov av den heller, så sedan dess sover han också från 7 på kvällen till 7 på morgonen. Han vaknar pigg och glad och han är tillräckligt hungrig för att äta mycket på dagen och vara mätt på kvällen, vilket gör att han sedan sover hela natten. Även om vi går bort på middagar eller har fest hemma så lägger vi honom kl 19 och han sover oavsett vad som händer runt omkring. Och alla är så förvånade över att jag endast lägger ner honom i sängen och han somnar av sig själv. Allt detta har vi åstadkommit utan gråt och vaggande i timmar. Vi är liksom steget före hela tiden vad gäller mat och sömn. Och allt är tack vare just den boken.

Dagarna blir ganska strukturerade, men det tycker jag bara är en fördel. Jag vet vad som kommer att hända och jag kan planera efter det. Jag vet att jag får mina två timmars arbetstid mitt på dagen när Oskar sover och storebror vet att han får ”sin timme”, som han kallar det, alltså timmen när Oskar sover och han är själv med oss. Den timmen tycker han är superviktig. En annan bra bieffekt av detta var inskolningen. Viktor hade inga problem med inskolningen, som just innebär struktur och rutiner, för han var redan van vid det.

Jag säger inte att detta kommer att fungera på alla barn. Jag har rekommenderat den till mina vänner. Några har följt den och är lika nöjda som jag. Andra har avstått. Och jag ska påpeka att mina barn har varit friska och haft god aptit. Men jag vill i alla fall tipsa om boken för er som verkligen är trötta på att inte kunna sova på natten eller som vill få struktur på detta från start. För att jag vet att det går.

/Paulina

12 Kommentarer
 1. Lina Ek says:

  Hur får du ihop rutinerna med barn nummer två? När det ska anpassas till förskola och ät-tider och nattningar och jag vet inte allt…håller på att bli gråhårig för att få till fungerande rutiner för vår 2-månaders som även passar med storebrors tider!

  Svara
 2. Joanna says:

  Precis så gjorde vi med vår stora tjej och hon har sovit hela nätterna. Vi började dock lite senare. Nu har vi just fått en liten tjej som blir 6 veckor på onsdag. Blev lite nyfiken på hur ni gjorde när ni startade redan vid en månads ålder? Just nu känns det som att hur mycket jag än försöker styra dagarna så får jag inte till det.

  Förövrigt tack för en toppenblogg, har hjälpt oss massor nu när vi har flyttat.

  /Joanna

  Svara
  • Paulina says:

   Kul att höra att ni har fått hjälp vid flytt! Jo, Oskar sov mer än vad boken förespråkade i början, så vi lät det vara. Han sov ju på natten också så uppenbarligen behövde han mer än så. Men sedan när han började bli mer vaken så försökte vi börja styra lite. Det föll sig på plats väldigt naturligt och han är en väldigt glad kille. Med min äldste var det svårare. Vet inte om det beror på att vi började senare eller på hans personlighet och behov, så det tog några veckor. Men det gäller att ta det stegvis – en liten sak varje dag för att styra mot fasta tider. Och låta det ta tid om det behövs. Funkar det inte ena dagen alls så tar man tag i det nästa dag.

   Svara
 3. Sofia says:

  Jag har kört den ”principen” också. Matat upp dem på dagen så här de sedan sovit hela natten. Samma här att lagt dem i säng sagt god natt och sedan gått ut ur rummet. Våra tre sovit mycket och ätit mycket. Det har räddad oss till piggare föräldrar då de nu är 2, 3 och 4 år.

  Svara
 4. Fru v says:

  Har inte sovit en hel natt på 2 år. Gissar att yngsta på två år är för gammal för att följa schema. Men hjälp vad jag önskar jag hade fått detta tips med första barnet för 6 år sedan ocj andra barnet för 2 år sen.

  Svara
 5. Fannie says:

  Hej!
  Vill bara säga att din blogg fungerar väldigt dåligt att läsa via Bloglovin.
  Får upp inläggen men det blir bara en blank sida när man klickar på dem.
  Tänkte att det kanske är något som du vill kolla upp!

  Svara
 6. Marie says:

  Håller helt med. Har gjort så med alla tre och har fått sova hela natten från 2-3 månaders ålder. Ätit och varit mycket vakna på dagen. Hållit på rutinerna och gett mat var 3e h på dagen och sovit på bestämda tider. Denna struktur har funkat för vår familj och är väl värd att prova.

  Svara
 7. Linda says:

  Vad bra det låter Paulina! Nu är mina 4 barn så stora så att de sover på natten men jag hade gärna fått detta tips när det var tufft med nätter som man ammade sittandes sovande i sängen. Du har struktur på mycket i livet och jag tror att man i allmänhet mår bra av det oavsett om det gäller sömn, mat, motion eller hemmets skötsel.

  Svara
  • Paulina says:

   Jag tror också på struktur och det har underlättat mitt liv mycket. Kanske att det inte passar alla men jag vill i alla fall tipsa dem som kan ha nytta av det, precis som med alla mina tips:)

   Svara

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Kommentera gärna!