säsongsanpassa hallen till höst och vinter

Säsongsanpassa hallen till höst och vinter – projekt vecka 40

Hösten har hittills varit fantastisk tycker jag. Varje morgon går jag mina barnvagnspromenader och det har nästan inte regnat någon gång, vilket jag är väldigt tacksam för. Men kallare har det blivit och nu är det dags att anpassa hallen till en ny årstid igen. Bort med vår och sommar och in med höst och vinter. Eftersom du gjorde detta inför våren så har du vanan inne och det går säkert snabbare och smidigare denna gång!

Checklista säsongsanpassa hallen:

 1. Ta en före-bild.

 2. Ta bort allt från hallen som hör våren och sommaren till: kappor, jackor, sandaler, kepsar, solglasögon och även sommarsaker som kubbspel, picknickfiltar, och sandlådesaker, om du har sådant i hallen.

 3. Passa på att dammsuga, damma av och städa på hatthyllan, skåp och lådor samt golvet.

 4. Ta fram dina höst- och vinterkläder som ska vara i hallen. Gå igenom dessa. Är det något som ska säljas eller skänkas?

säsongsanpassa hallen till höst och vinter

 1. Häng upp de höst- och vinterkläder som du har tänkt att använda. Vill du att det ska vara riktigt snyggt så kan du alltid färgsortera dem, men det är lite av en överkurs.

 2. Ställ fram höst- och vinterskor. Har du inte har plats för vinterskorna än så kan du avvakta med dem så länge och nöja dig med höstskor. Om du ställer skorna med varannan häl och tå ut så sparar du lite plats.

 3. Ta fram vantar, halsdukar och mössor och lägg dem i korgar på hatthyllan, i lådor och häng dem på krokar.

 4. Då är det endast nedpackningen av vår- och sommarkläderna kvar. Rensa ut sådant som inte kommer att användas igen nästa säsong. Hitta helst en plats att förvara sälj- och skänkhögen tills kläderna åter är i säsong. Gör dig av med släng-högen, men inte i hushållssoporna. Du kan lämna in uttjänta plagg exempelvis i många klädaffärer, så kan textilierna återvinnas.

 5. Tvätta och rengör det som är kvar.

 6. Om du ska vinterförvara dina sommarkläder på vinden eller i källaren – lägg dem gärna i vacuumpåsar. På så sätt skyddas de från vindslukten och skadeinsekter och tar minst plats. Bästa vacuumpåsarna är dem du kan suga ut luften ur med hjälp av en dammsugare. Vacuumpåsarna kan du sedan lägga i plastlådor, flyttkartonger eller resväskor ifall du har sådana som står tomma under vintern. Föredrar du att hänga upp dina vinterjackor på en hängare på vinden, häng upp dem i klädskydd eller i klädgarderober.

 7. Märk upp lådorna så att du lätt kan hitta dem när våren kommer.

 8. Ta en ”efter-bild”

 9. Nu är det endast belöningen som återstår!

 

Detta projekt kommer i omarbetad form från boken ”Organisera och förvara hemma – ett projekt i veckan”. Foto är taget av Ulf Huett. Funkar inte detta projekt för er, så är det ju bara att ta något från er egen prioriteringslista. Ser fram emot att läsa om era hallomvandlingar. Kanske att ni samtidigt hittar saker som inte alls ska vara i hallen utan får sitt rätta plats någon annanstans. Vill ni dela med er av era före-och efter bilder så gör det gärna på Förvaringsdrottningens facebooksida eller pinga/hashtagga mig på Instagram.

/Paulina

PS. Två dagar kvar av tävlingen med Tiptapp, så passa på att göra er av med saker.

 

8 Kommentarer
 1. Lena says:

  Nu är sommarjackor och skor i tvätt och garderober. Vi har ett skoskåp i hallen och där har jag också tagit bort alla sommarskor som istället får hamna i garderober. Ser betydligt bättre ut när man kommer in. Bilder före och efter på fb.

  Svara
 2. Lilli says:

  Ja vilken skillnad det blir när man håller efter ….inget stort projekt att ändra om så att vinter ytterkläderna kom på plats. Tömde alla korgar och gick igenom, dammsög och torkade av allt. Fick tag på en liten träplanka av röd cederträ.som jag la i ett av skåpen som inte dofta så gott. Det ska tydligen även hålla ovälkomna insekter borta samtidigt som man får en god doft i skåpen .

  Svara
 3. Sara L says:

  Jag gick igenom barnens alla sommarskor & bedömde vilka som ska sparas/säljas/slängas. Gick även igenom skor för kommande säsong för att se om vi har det vi behöver. Även där kunde jag rensa ut skor som kan säljas/skänkas. Vinterkläder gick jag igenom & kollade upp om vi hade det vi behövde i rätt storlekar till barnen (& det hade vi!). Vinterkläder & -skor har inte fått komma fram i hallen än, men ligger lättillgängligt i väntan på kallare dagar. Men det gjorde enorm skillnad att få undan alla sommarskor! Härligt! (Bilder på fb)

  Svara
  • Paulina says:

   Ja visst är det skönt! Och samtidigt ett bra tillfälle att just se över barnens kläder, då de ju växer. Tack för att du delade med dig av detta, Sara!

   Svara
 4. Maria Bergdahl says:

  Tack för jättebra tips! Jag ska själv plocka undan sommarskor och sommarkläder och det här är ju ett perfekt sätt att minska volymen. Jag har browsat runt och hittar flera olika ställen där de säljer vakumpåsar och på ett ställe stod det, när det gäller dunkläder ska de inte reduceras mer än 50% då kan fjädrarna gå av. Ville bara lämna ett tips till andra.

  Svara

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Kommentera gärna!