städa köket

Hur städa utan att städa?

Jag gillar inte att spendera timmar på att städa. Känner inte att jag har tid till det. I alla fall så vill jag aldrig tillbringa flera timmar på att plocka undan saker inför en städning. Jag gillar heller inte att stå och plocka in diskhögen i diskmaskinen. Eller plocka bort ingredienser efter matlagningen. Så jag gör aldrig det.

Däremot så gillar jag vardagseffektivitet till den grad att det ger mig små kickar. Och det är ju faktiskt användbart! Det sporrar mig till att göra en massa små saker under dagen. Plocka bort och ställa tillbaka saker på sin plats när jag ändå ska från ett rum till ett annat. Eller nyttja en stund då jag bara väntar på att vattnet i vattenkokaren ska koka (även om det emellanåt både kan vara skönt och viktigt att just inte göra något utan bara ta en paus). Jag ser det liksom som en tävling eller ett litet spel. Nästan så att jag kan se mig själv i ett sådant spel där man samlar poäng (jag vet, lite nördigt, men sådan fantasi har jag…).

Mitt hem ser enbart ”picture perfekt”, välstädat ut, om vi ska ha inbjudna gäster (Ok, jag är också perfektionist och ganska stäng i min bedömning). Men vi har det i princip aldrig heller superstökigt. Ingen disk i eller vid diskhon, som kan diskas i diskmaskinen. Inga kläder på golvet. Inga leksaker som ligger i stora mängder i vardagsrummet eller köket.

Jag har liksom en plan för varje rum. Tar ett exempel från köket. Tog en bild precis och det ser ut så här (svårt att fota i motljus..):

städa köket

Min plan för detta scenario är följande:

 • Nästa gång jag får en halvtimme över så ska jag rensa tidningarna som ligger på stolen (vid väggen).
 • Pennan som ligger på bordet ska jag ta med mig nästa gång jag är in närheten av bordet – när jag hämtar lite vatten eller något.
 • Nästa gång jag gör te och väntar på att vattnet ska koka, så plockar jag upp alla leksaker och nappflaskan samt plockar bort disken från diskhon.

På så sätt har jag städat köket utan att avsätta extra tid till att städa det. Samma sak händer med disken. Jag tänker att det enbart tar någon sekund mer att ställa disken direkt i diskmaskinen än att åtgärda en diskhög senare, som jag dessutom upplever som ofräsch om matresterna inte har blivit bortsköljda. Har de blivit det så finns det ännu mindre logik i att inte ställa in dem i diskmaskinen. Och då slipper man det städmomentet. Jag tar alltid Oskars blöja med mig när jag har bytt om honom och slänger ner den i soporna på en gång. Jag tar alltid med mig något från soffbordet när vi sitter och tittar på TV och jag reser mig upp för att hämta något. Om jag ska hämta något från kylskåpet, frysen eller skafferilådan när jag lagar mat så ser jag till att lägga tillbaka något jag precis har använt. Vilket gör att det mesta är undanplockat när jag är klar med matlagningen. För att nämna några exempel.

Jag säger inte att planen som den ovan alltid lyckas. Det jag i stället försöker att förmedla är att jag alltid tänker på att plocka med mig något medan jag gör något annat. Och att jag inte upplever det som något negativt att jag hela tiden måste plocka, utan tvärt om som något positivt då jag känner mig effektiv och smart för att det inte kostar mig någon extra ansträngning egentligen.

Så för att summera: Det jag tror är framgångsreceptet är att omvärdera hur man ser på småplock och inte se det som något negativt utan istället se det potisitiva i att löpande plocka undan. Och att involvera alla med att hjälpa till. Då kommer ni att städa utan att städa. Att man plockar undan efter sig efter frukost, lägger sina kläder i tvätten osv. är införstått i detta.

/Paulina

PS. Någon annan som liksom tävlar som jag gör eller är jag den enda nörden? Har ni några andra tips på hur ni behåller ordningen utan någon större ansträngning?

PS2. Det tog mig 56 sekunder att plocka bort disken ur diskhon och plocka bort leksakerna och nappflaskan. Hann innan vattnat hade kokat! Ofta tar sådana saker mindre tid än vad vi tror. Men de upplevs jobbigare än vad de är. Därför kan det också vara en poäng att just ta tid för att se hur lång tid det tar. Det kan öka motivationen rejält.

19 Kommentarer
 1. Kristinas oas says:

  För många år sedan jobbade jag som au pair. I familj 1 tillbringade jag timmar med att plocka innan jag kunde städa. I familj 2 bara minuter. När jag och min man fick barn införde vi ordningen i familj 2. Plocka kontinuerligt och gör en större uppgift varje dag så blir det inte så tidsödande eller tråkigt. Till exempel: dammsug en dag, byt handdukar en annan, byt lakan en tredje osv. Numera går det på rutin och barnen vet inte av något annat.

  Svara
 2. Gerit Wikström Lindgren says:

  När man ändå går upp på övervåningen, ut från vardagsrummet, ut till garaget: ta med något= lixjobb kallar vi det för! 🙂 När du ändå/lix! Då kan det räcka med att gå en gång i stället för flera gånger!

  Svara
 3. Mrs.Nordin says:

  Bra att vara effektiv , små plocka hela tiden och passa på.. håller med!
  Just vid matlagning så MÅSTE jag plocka undan minsta lilla grej efter att jag använt det, så man slipper de där berget som ska plockas undan efter maten.
  när de gäller att passa på att ta med saker eller bara lägga rätt kuddar eller plädarna i soffan när man ändå ska lämna soffan på kvällen, suckar jag nog precis som så många andra , att ens andra halva inte ser o tänker inte lika. 😬

  Svara
 4. Elaine says:

  Usch, känner mig som en alltför sträng mamma efter det där inlägget 😉
  Är för lik dig….
  Här finns ingen smutstvätt slängd på golvet då jag har placerat en tvättkorg i hallen vid våra sovrum där vi alla 3 klär av oss om kvällarna och lägger i kläderna direkt. Jämte där har jag hängt upp sådana krokar som man hänger över dörrar med 7 tvättpåsar där vi lägger våra underkläder (3 till mig BH, trosor, strumpor och 2 var till döttrarna) så att jag slipper leta strumpor i en stor tvätthög efter tvätt.
  Grejer som ska till en annan våning i huset läggs vid trapporna och tas med nästa gång vi går i trappan.
  Tidningar och annat papper slängs direkt i en anpassad påse (står i ett undangömt hörn vid köksbordet), samma med annan återvinning (köksskåp med förtryckta påsar).

  Just nu är det dock lite rörigt då jag plockat fram sådant som jag planerat lägga ut till försäljning via Facebook.
  Men det enda med städning som jag inte ”hittar tid” till är då dammsugning och moppning/dammning.

  Svara
  • Paulina says:

   Det tycker jag inte att du ska känna, Elaine. Du uppfostrar dina barn och ger dem verktyg in i vuxenlivet. Det kommer de att ha stor nytta av. Hos oss är det också den där ”riktiga städningen” som måste schemaläggas. Men det är väl skönt att det enbart är den som blir kvar och inte en massa plock innan!

   Svara
 5. Sandra says:

  Vi är superdåliga på att plocka efter oss tyvärr och om bara jag är den som plockar så blir jag så irriterad för min smärtgräns för stök är lägst. Så istället för att deppa ihop över kaoset har vi infört städ-onsdag (borde heta plock-onsdag). Dvs varje onsdag plockar vi ihop i huset. Alla hjälper till. Från början var det bara barnsakerna det gällde men nu hinner jag röja bänkar och i hallen också. Barnen har blivit duktiga. Min lilla plan är att detta ska utvecklas så vi hinner städa huset också. Men iaf, det jag ville komma till med mitt långa inlägg är att vi alla blivit bättre på att hålla ordning tack vare detta. Det är som att barnen ser vinsten i det och deras rum ser inte ut att ha imploderat längre. Nästa steg i min plan är att ordna med tvättkorgarna och få barnen att lära sig lägga kläderna rätt. Diskmaskinen fungerar numera bra tack vare färgsystem för rent/lortigt. Tom 2,5 åringen ställer undan efter sig. 🙂

  Svara
  • Paulina says:

   Det här var ju underbart att läsa! Så kul att era städdagar har fått barnen att bli mer ordningssamma! Så är det ju – när man är delaktig och hjälper till så ser man ju hur mycket jobb det krävs och då är man mer rädd om ordningen. Tack för att du delade med dig, Sandra!

   Svara
 6. Maria L says:

  Mkt bra beskrivet, jag tänker precis på samma sätt :). Känns effektivt o skönt att slippa lägga extra tid på att få ordning. Fast det kan vara stressande också, får ibland styra om så jag gör absolut ingenting medans vattenkokaren kokat upp vattnet, el strunta i saker som ska upp när jag ändå går upp på övervåningen :), lite terapi det med.

  Svara
  • Paulina says:

   Tack Maria! Ja, håller fullständigt med. Eftersom jag personligen har lätt att just vara effektiv så får jag jobba aktivt med att ibland bara göra en sak i taget eller inget alls. Håller med om att det är viktigt att hitta en sorts balans och lyssna på den egna kroppen. Jag har blivit bättre på det med åren.

   Svara
 7. Helena S says:

  Jag kan ibland tänka ”jag har 15 min på mig” att städa/plocka, vad ska prioriteras? Så tänkte jag mycket när jag var mammaledig och allt var kaos, både i hemmet och i huvudet. 15 min är bättre än inget och snabbt gjort. Hann jag något utöver det så var det bara bonus. En 4 timmars städning var och är omöjlig att få till. Vill inte heller!
  Nu ”multi taskar” jag, lagar jag mat så fixar jag nåt annat också, nåt mindre plock. Herregud står ju inte bara och tittar och väntar på att makaronerna ska bli klara!
  Pausar jag, så pausar jag, det är viktigt.

  Svara
  • Paulina says:

   Tack för denna underbara läsning, Helena! Bra att även påpeka att man måste prioritera – det försöker jag också göra. Och att man ibland behöver pausa. Håller med om att det är superviktigt. Nackdelen med effektivitet och multitasking är att hjärna kan bli trött emellanåt och det ska man vara uppmärksam på.

   Svara
 8. Rhia Frisk says:

  Jag är så glad att jag inte är den enda nörden som håller på som du gör 🤓hehehe

  Särskilt viktigt tycker jag att det är när man går upp till övervåningen eller ner… Jag tar alltid något med mig (ofta finns det massor med grejer på trappan… suck!😓)

  Men min man och min bonusdotter har en otroligt utvecklad förmåga att bara hoppa över sakerna och låtsas att dem inte finns där 😬Så irriterande tycker jag…

  Ah ja, tack för ett mycket inspirerande inlägg förresten!! Alltid lika kul och givande att läsa dina tips ich berättelser 👌🏻😊

  /Rhia

  Svara
  • Paulina says:

   Och kul för mig att läsa att jag inte är den enda nörden!:) Och kul att du gillar mina inlägg. Mindre kul att hela din familj inte har samma tankesätt. Håller med om att det är irriterande. Kommer ett inlägg om detta snart!

   Svara
 9. Madelen says:

  Jag känner ofta att min sambo borde läsa. 🙂 Så här känns det som många tjejer i min omgivning funkar men att killar inte ser på samma sätt. ”GÅ ALDRIG TOMHÄNT” upprepar jag till min sambo ofta! Men det går inte in helt ändå. Suck… 🙂

  Svara
  • Paulina says:

   Så tråkigt. Vet inte om det är någon tröst men min man har blivit bra på det. Fast det tog lite tid…

   Svara
  • Natalie says:

   Haha skulle precis skriva en liknande kommentar! Typiskt kvinnligt att effektivisera ”väntetid” och använda det till att torka ett köksskåp eller dylikt istället för att vänta. Skulle aldrig min man göra någonsin. Kanske under hot…😈

   Svara

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Kommentera gärna!