tvättstugan

Organisera tvättstugan – projekt vecka 39

De flesta skulle nog vilja få plats med tvättmaskin och torktumlare, ett system för tvättsortering, plats för ostruken tvätt, strykjärn och strykbräda och kanske även städtillbehör. Men många av oss har inte ens en tvättstuga, utan kanske ett litet utrymme i badrummet. Oavsett hur liten eller stor din tvättstuga eller ditt tvättutrymme är, så finns det sätt att optimera det utrymmet för att öka dess effektivitet. Mer om samt tvättsystem i min bok. Här på bloggen vi begränsar vi oss lite och fokuserar vi på att rensa och organisera tvättstugan på ett bra sätt.

Checklista tvättstugan och tvätten:

 1. Ta en ”före-bild”.

 2. Ta ut allt från tvättstugan eller utrymmet där du har tvättrelaterade saker.

 3. Rengör alla ytor.

 4. Gå igenom allt som du har tagit ut. Har du saker som inte hör hemma i tvättstugan? Hitta en annan plats åt dem.

 5. Har du ett system för att sortera din tvätt? Har du inte plats i tvättstugan så kan du göra det någon annanstans i hemmet.

 6. Märk upp korgarna med vilken tvätt som ska sorters in i dem.

 7. Avsätt en plats för udda sockor och vantar. Det kan vara en liten korg eller en påse. Gå igenom den med jämna mellanrum och para ihop sockor.

 8. Ställ fram en liten ask eller burk för saker som du hittar i fickorna när du går igenom kläderna.

 9. Om du har möjlighet, gör plats åt rena kläder som väntar på att strykas. Det kan vara en back eller en låda – eller ett skåp med klädstång där du kan hänga upp kläderna.

 10. Samla ihop det du använder oftast när du tvättar, dvs. tvättmedel, sköljmedel, skopa och tvättpåsar. Om du köper stora förpackningar – flytta tvättmedlet till en mindre plastbehållare exempelvis. Hitta en lättåtkomlig plats åt dessa saker.

 11. Har du plats i tvättstugan för att förvara extra tvättmedel, rengöringsmedel, toa- och hushållspapper m.m.? Om inte, hitta en annan plats åt dem.

tvättstugan

 1. Gör plats för de saker som du behöver ha i tvättstugan. Brukar du ofta hämta något utanför tvättstugan? Fundera om du kan flytta det till tvättstugan så att det blir närmare till hands.

 2. Ställ tillbaka sakerna enligt den nya ordningen.

 3. Märk upp för att underlätta att hitta och ställa tillbaka på rätt ställe.

 4. En papperskorg i tvättstugan för ludd och annat skräp är en bra idé om du har plats.

 5. Ta en ”efter”-bild.

 6. Nu är du värd att fira eller belöna dig själv!

Veckans projekt kommer i förkortad version från min bok ”Organisera och förvara hemma – ett projekt i veckan”. Fotot ovan är taget av Ulf Huett. Är det något ni är extra nöjda i med i er tvättstuga? Ser fram emot att se läsa om era projekt och se era före- och efter bilder! Dela dem gärna på Förvaringsdrottningens Facebooksida eller tagga alternativt pinga mig på Instagram.

Stort lycka till med veckans projekt!

/Paulina

13 Kommentarer
 1. Lena says:

  Vi har nyligen gjort om vår tvättstuga från grunden. Till och med så från grunden att vi började med att byta ut avloppsrören under golvet innan vi klinkrade. Vi har stora lådor där tvätten sorteras så strukturen känns bra. Idag har jag vikt tvätt, torkat bänkar och dammsugit. Nu ser det mycket bättre ut. Bilder på fb.

  Svara
 2. Sara L says:

  Vår tvättstuga fungerar till stor del som förvaring för köksgrejer. Det ligger nämligen vägg i vägg med vårt kök som har för lite förvaringsmöjligheter för våra behov. Så dels har vi ett högskåp i tvättstugan med köksapparater, matlådor, osv. Men sen har vi även vägghängda hyllor där vi har bunkringsvaror & vissa matvaror (t.ex. konserver). Sen brukar påsar med insamling också hamna där när vi inte orkar bära bort dem.
  Idag körde jag bort all insamling, flyttade in vissa matvaror i köket och andra ut till hyllorna, strukturerade om & rensade bort annat onödigt som samlats där. Så skön känsla nu att kliva in (inte klättra) i ett öppet rum där det är enkelt att tvätta! Bilder på före & efter på fb.

  Svara
 3. Lilli says:

  Började med att ta in klädnyporna som är va ute på torkvindan och diskade dom. Tur du påminner om allt……ibland har de blivit kvar ute hela vintern. Har bara en tvättkorg , den gjordes rent ordentligt. Skåpet där jag har tvättmedel och sköljmedel torkades ur , men har nu ställt flaskorna i en liten korg / back för att slippa få så smutsigt i skåpet. När jag köpte ny tvättpåse hittade jag en som var vit med blå prickar på , fanns i några andra färger också. För mej passade det bra för de helvita har en tendens att gömma sig i mitt skåp bland handdukarna.

  Svara
 4. Anonym says:

  Jag går också och småplockar, precis som du. Det gör att när man får oväntat besök så är det inte leksaker i hela huset eller temuggar som fortfarande står kvar vid soffan.

  Svara
 5. Monica says:

  Wow, jag har ju faktiskt gjort allt det där redan! Gillar ihopfällbara tvättställningar, men får inte plats, så hänger på galgar, dörrar o stolar. Använder gamla matlådor till tvättmedlet för olika färger, får köpa småpack av allt för att få plats. Alla skrymslen går att utnyttja till förvaring 🙂 God doft, fina färger och en skön matta när golvet är kallt är också viktigt!

  Svara
 6. Malin says:

  Hejsan!
  Jag undrar var man kan köpa det skåpet som visas på bild? Det med två runda hål.
  Med vänlig hälsning, Malin

  Svara

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Kommentera gärna!