Dzien dobry TVN Polen Paulina Draganja Förvaringsdrottningen

Lansering av Förvara smart i Polen

För några timmar sedan kom jag hem från Warszawa. I söndags åkte jag dit för att lansera min första bok ”Förvara smart – organisera ditt hem”.

Jag hämtades av Aleksandra, som är lanseringsansvarig på Burda, förlaget som har köpt rättigheterna till boken i Polen. Hon skulle ta hand om mig under hela resan. Hon undrade vad jag ville hitta på – kolla på museer, shoppa eller något annat som jag hade lust med. Jag har bott i Warszawa en sommar i början av 2000-talet, när jag jobbade på Sveriges Ambassad, och jag har även varit där på weekendresa två gånger därefter. Dessutom som mammaledig med en sex månades baby så kände jag att egentid var nog det jag prioriterade högst:) Men vi åt lunch i alla fall på en relativt nyöppnad koreansk restaurang som heter Onggi. Fantastisk god mat. Sedan gick jag runt lite och shoppade på mig små gåvor till småkillarna där hemma. Och vilade.

Nästa dag blev jag upphämtad av Aleksandra för att medverka i radiointervjuer. Och så fick jag äntligen se min bok! ”Małe wielkie porządki – szwedzka sztuka sprzątania” heter den på polska. Vilket betyder – stora och små ordningsprojekt – svensk städkonst. Inte för att jag skriver om ren städning, men det ordet passade tydligen bäst. Jag hade fått boken i PDF version några dagar tidigare för att läsa på  och lära mig terminologin (min polska är på en 11-årings nivå…), men det är så klart en helt annan känsla att få den i fysisk form.

Tre intervjuer blev det den dagen. På radio Czwórka, Trójka och Zet. Jag var imponerad över hur väl pålästa radio-journalisterna var. De hade verkligen läst hela boken och citerade ur den. Vi spelade in två långa och en kortade intervju för senare sändningar. De verkade tro att svenskar är super organiserade och det är nog IKEA vi har att tacka för det ryktet. Och undrade vad svensk städkonst gick ut på. Jag hade varit lite orolig för att jag inte skulle klara av att förklara det tillräckligt bra på polska, men det gick faktiskt över förväntan.

På kvällen blev jag bjuden på middag på stans bästa kinesiska restaurang – Pańska 85 (heter som gatan den ligger på). Aleksandra hade frågat mig vilken slags mat jag tyckte bäst om om då jag svarade asiatiskt så bokade hon endast sådana ställen. Snacka om att känna sig uppskattad! På middagen träffade jag redaktören Joanna och vi pratade om både boken och allt mellan himmel och jord.

Och i morse var det dags för min medverkan i polsk morgon TV, Dziendobry TVN, som är Polens största morgon tv program. Jag fick visa några enkla förvaringslösningar och vi pratade om boken förstås. 7 minuter tror jag att det tog och såg ut så här:

Dzien dobry TVN Polen Paulina Draganja Förvaringsdrottningen

Vill ni se klippet så finns det på Dzieńdobry TVN:s hemsida.

Och den polska version av boken har ett annat omslag och ser ut så här:

Male wielke porzadki Paulina Dragja Förvaringsdrottningen

Därefter var det dags att åka tillbaka till hotellet, packa väskorna och flyga hem. Första gången jag var iväg från Oskar så länge, men de klarade sig alldeles utmärkt utan mig där hemma. Och skönt är väl det.

Summa summarum så kändes allting så otroligt proffsigt arrangerat. Att jag hela tiden hade Aleksandra som ordnade allt det praktiska – bokade taxi och matställen, hade förberett hela lanseringsprogrammet och rekat allting inför mina besök. Det kändes så lyxigt och väldigt skönt att slippa tänka på alla de praktiska sakerna och enbart fokusera på uppgiften.

Warszawa kan jag för övrigt verkligen rekommendera. Den kryllar av bra restauranger, från världens alla hörn. Jag gillar även att det inte är en utpräglad turiststad och att man måste läsa på lite så att man kan orientera sig. Men svårt är det inte. Hela staden är som ett monument över andra världskriget. Man ser små påminnelser om det här och var i form av minnestavlor som berättar vad som har hänt på ett visst ställe. Och så alla museer. Det är enbart 1,5 timme bort och det är riktigt prisvärt. Perfekt för en weekendresa om ni frågar mig! Alla mina vänner som har åkt dit har blivit positivt överraskade.

Hur som helst. Så spänd på hur boken kommer att sälja i Polen. Kan ju gå hur som helst. Det vet man aldrig. Men jag har i alla fall varit med och skapat förutsättningar för att den ska bli upptäckt, så jag har gjort vad jag kan. Resten är upp till läsarna. Det var i alla fall verkligen fantastiskt kul att få göra det här. Ännu roligare är att förlaget även har köpt rättigheterna till ”Organisera och förvara hemma – ett projekt i veckan”, så jag kanske får göra en lanseringsresa till om ett tag!

/Paulina

11 Kommentarer
  1. Lilli says:

    Trevlig att läsa och se inslaget från Polen. Den svartmålade äggkartongen som du hade smycken i gillade jag.

    Svara
  2. /carina says:

    Låter fantastiskt med Polen! Hur går det med lanseringen i Tyskland? Är nyfiken eftersom jag bor i Hamburg och redan gjort förhandsreklam…????

    Svara
    • Paulina says:

      Kul! Jag ska fråga min utlandsagent. Jag vet att de har översatt boken och har sett omslaget, men inte mer än det. Men du vet att det är den andra boken som ska ges ut i Tyskland?

      Svara
      • /carina says:

        Jajamensan! Det vet jag

  3. Carina says:

    Ska till Krakow nästa vecka. Får väl kolla efter din bok. Lovar att återkomma om jag hittar den i nån butik????
    Kram Carina

    Svara
    • Paulina says:

      Kul! Krakow är så vackert!!! Boken finns f o m idag på alla Empik butiker, som har 80% av marknaden. Den ska även finnas på i princip alla andra bokhandlare också, så jag hoppas verkligen att du hittar den!

      Svara
  4. agra77pl says:

    Wiedziałam, że sobie poradzisz… ledsen hur kan man äta asiatisk mat i hemlandet????

    Svara
    • Paulina says:

      Jag har aldrig varit en större fan av polsk mat. För stabbigt för mig. Men jag åt piroger en kväll faktiskt. Vilket blev en enorm besvikelse. Borde egentligen veta bättre än att äta på Nowy Swiat…

      Svara
      • agra77pl says:

        Tja… Det skulle vara mkt bättre att äta hemgjort eller i någon vanlig ”mjölkbar”.

      • Paulina says:

        Exakt.

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Kommentera gärna!