Gör dig av med sakerna

Gör dig av med sakerna – projekt vecka 38

Att rensa är en förutsättning för bra förvaring. I början av året skapade ni era utkorgar på olika ställen i hemmet. Om ni inte har fått in en regelbunden rutin av att tömma dem, så kan det efter senaste tidens förråds- och garageröjningar vara hög tid att ta itu med dem nu.

För vissa är det en liten uppgift och för andra är det ganska jobbigt mentalt – oavsett hur mycket eller lite det finns att sälja, skänka eller slänga. Det kan ha att göra med tiden det tar att lägga upp en annons, eller det känslomässiga i att göra sig av med saker. Därför ägnar vi ett separat uppdrag åt detta – för att säkerställa att allt det ni rensat ut faktiskt också lämnar hemmet.

Checklista gör dig av med sakerna:

 1. Passa på och ta en sväng runt i ditt hem och se om det finns ytterligare saker som du inte använder och borde göra dig av med. Lägg till dessa till dina utkorgar.

 2. Gör din avgränsning beroende på hur mycket du orkar göra dig av med. Det viktiga är att du skapar en rutin för detta.

 3. Ta bilder på saker som du vill sälja.

 4. Bestäm var du ska sälja av dessa. Blocket, Tradera, Bloppis på Facebook, second hand-affär eller traditionell loppis? Fundera över vilken form som känns minst jobbig för dig. På Tradera behöver du posta saker. På Blocket hämtas de hemma hos dig. Ska du sälja dina barns saker så kan du involvera dem också! Det kommer att sporra dem att göra sig av med saker de inte längre använder och lära sig pengarnas värde.

 5. Om du vill du skänka saker – fundera vart de ska – en viss typ av välgörenhet, som Stadsmissionen eller Alla Kvinnors Hus? Även här är det vettigt att fundera över vad som känns smidigast så att det verkligen blir gjort. Vissa hjälporganisationer som Myrorna kan hämta upp sakerna.

 6. Resten ska du slänga. Här tipsade jag om Tiptapp i senaste inlägget, där du dessutom kan vinna ett presentkort på IKEA. Så tillfället i akt och testa dem! Se annars till att slänga sakerna på rätt ställe.

 7. Om du har tjänat pengar på detta – fira för dem!

Gör dig av med sakerna Paulina Draganja

Detta projekt kommer i omarbetad form från min bok ”Organisera och förvara hemma – ett projekt i veckan”. Bilden är tagen av Ulf Huett.

Det ska bli kul att läsa vad ni har gjort er av med!

I morgon bitti flyger jag till Polen för att lansera ”Förvara smart – organisera ditt hem”, som kommer ut på onsdag. Jag ska vara med några radiosändningar och Dziendobry TVN, Polens morgonTV program. Ser så mycket fram emot det! Ska försöka att lägga upp saker på Instagram Stories (inte min starkaste sida för jag glömmer lätt bort det) och återkommer med ett inlägg om detta när jag kommer hem.

Stort lycka till med veckans projekt!

/Paulina

11 Kommentarer
 1. Lena says:

  Blocket, Tradera, Röda korsets loppis, klädåtervinning och tippen är de ställen jag använder mig av i försöken att organisera hemmet. Jag har lyckats bli av med en hel del saker under det här året då jag försökt följa dina uppdrag men mycket återstår. Det är bara att hoppas att du kör ”ett projekt i veckan” nästa år också! 🙂 Bild på fb.

  Svara
 2. Sara L says:

  Jag brukar slänga eller lägga ut saker som säljes eller bortskänkes i loppisgrupper på FB, så fort jag rensat ut dem. Och för några veckor sedan hyrde maken & grannen en släpvagn & körde allt skräp till återvinningscentralen. Idag stod jag på loppis med en massa grejer som jag inte fått sålt tidigare (bild på fb). En del fick jag sålt, en del lämnade jag till välgörenhet som bortskänkes. En del tänker jag prova annonsera ut igen & ytterligare en del tänkte jag prova med på ytterligare en loppis. Får jag det inte sålt då så åker det nog till välgörenhet.

  Svara
 3. Lilli says:

  Vi packade en släpkärra och åkte till återvinningen med bla, en säng, grillen som gjort sitt, en låda med elektronik. En årgång av tidningar som mannen prenumererar på slängdes också. Sparade bara det senaste numret. Och en sopsäck med lite olika brännbara saker som vi kastade. Så skönt att få mera utrymme hemma. Tack för att du finns till för mej och alla andra som behöver ha någon som pushar på.

  Svara
 4. Rebecca says:

  Vi köpte min mans barndomshem för 5-år sedan och där fanns en riktigt stort garage som va så fullt med grejer att ingen bil varit där inne på 20 år. I början hade halva släkten kvar sina färgburkar, verktyg, övervintrande pelargoner, skidor och gamla dammsugare i vårat garage. Men tillslut fick jag nog och budskapet gick fram till släkten att om dom inte hämtade sina saker så kommer vi kasta dom. Vi själva va såklart inte heller oskyldiga till röran och vi har också fått göra en rejäl rensning. Är så nöjd över att vi äntligen fått bort dubletter av verktyg, 30-år gammalt skräp och bra-och-ha-grejer och även inredningen i garaget som va väldigt opraktiskt. Den har vi ersatt med nya bänkar med stora underskåp som min man byggt själv, verktygstavlor och uppmärkta plastbackar som passar våra behov bättre. Underskåpen har ingen sockel nertill vilket gör att vi kan rulla eller skjuta in tunga verktygsväskor, högtryckstvätten och backar utan att behöva lyfta in dom i skåpen. I ett av underskåpen kommer vi att ha avsedda ut-kärl för återvinning av metall, elektronik och brännbart. Så det blir lättare att hålla ordningen i framtiden. Tack för inspirationen Paulina!

  Svara
  • Paulina says:

   Jisses vilka grejer! Roligt att läsa vad som fanns där från början. 30-år gammal skräp – det sa ju det mesta! Underbart att ni funderade igenom inredningen och faktiskt bytte ut den! De flesta nöjer sig nog med det de har men det tror jag kommer att underlätta mycket för er framöver! Och grymt att ni även fick in återvinning där! Det var väldigt roligt att läsa detta så tack för att du delade med dig, Rebecca!

   Svara

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Kommentera gärna!