garaget

Rensa i garaget eller verktygslådan – projekt vecka 37

Lördag igen och dags igen för veckans projekt! Denna vecka handlar om garage. Detta projekt är stort och därför bäst att göra tillsammans med resten av familjen – och lika bra att avsätta hela helgen till det. Se det som en glad överraskning om ni blir klara tidigare.

Har man ett garage är det lätt att det snabbt fylls med alla prylar som kanske skulle kunna vara bra att ha någon gång, men som du nog egentligen borde köra till tippen, sälja av eller ställa i förrådet. I röran blir det svårt att hitta viktiga saker som laddaren till skuvdragaren eller miniskruvmejseln. Och det blir jobbigt att ta fram cykeln eller gräsklipparen och risken finns att de blir använda mer sällan än du skulle vilja. Till slut inte längre finns plats för bilen…

Checklista garaget:

 1. Ta en före-bild.

 2. Utse en yta där du kan gruppera sakerna du förvarar i garaget, t.ex. på gräsmattan eller infarten utanför.

 3. Utse en yta där du ställer svarta sopsäckar som du kan sortera saker i direkt som ska till tippen.

 4. Utse en yta där du ställer allt som du vill skänka eller sälja. Ta kort på allt du ska sälja så har du det gjort.

 5. Ta ut allt ur garaget. Gruppera efter hur saker och ting hör ihop: verktyg, maskiner, trädgårdsredskap, barnens uteleksaker, sportutrustning, muttrar och skruvar m. m.

 6. Vad tycker du är viktigt att ha lättillgängligt i garaget? Dessa ska du prioritera när du organiserar om i garaget.

 7. Rengör alla ytor. När garaget ändå är tomt så har du möjlighet att fräscha upp det genom att måla om vid behov – men bara om du har tid och ork.

 8. Rensa ut allt som inte ska vara i garaget framöver. Rensa även bland kategorier som du tänker behålla. Här kan också finnas saker som har blivit trasiga eller som du inte längre använder.

 9. Hur kan du förvara saker i garaget på bästa sätt framöver? Golvet ska du hålla så prylfritt som det bara går, så det gäller att använda väggarna. Se till att ha bra hyllor för förvaring och gärna krokar för stege, trädgårdsslang och annat som tar upp golvyta. Särskilda fästen för cyklar sparar också mycket plats, liksom förvaring i taket för t.ex. skidor eller takboxen. Behöver du skaffa hyllor, lådor, behållare till småförvarig eller krokar? Komplettera med det i så fall.

 10. Skapa en utkorg/utstation också i garaget för saker som ska lämna hemmet och garaget på sikt.

 11. Ställ och häng alla saker som du har bestämt ska vara i garaget på sin nya plats. Det som du använder oftast ska du placera mest lättillgängligt.

 12. Märk upp så mycket som du kan så att du både kan hitta lättare framöver och ställa tillbaka sakerna på sin plats.

 13. Ta en efterbild!

Om inte resten av familjen varit involverad – gå igenom den nya ordningen med dem.

 1. Hur många saker har du lyckats att rensa? Skriv ner dem på din ut-lista.

 2. Välkommen ordning! Och nu är det verkligen dags för en belöning!

garaget

Foto: Ulf Huett. Både bilden och veckans projekt kommer i förkortad version från min bok ”Organisera och förvara hemma, ett projekt i veckan”. I den går vi även igenom verktygslådan som alternativ till garaget. Ni som inte har garage kan göra just detta eller ta något från er egen prioriteringslista.

Ser fram emot att läsa om era framsteg med era projekt här på bloggen! Vill ni lägga upp bilder så gör det gärna på Förvaringsdrottningens Facebooksida. Eller tagga/pinga mig på Instagram.

Stort lycka till med veckans projekt!

/Paulina

6 Kommentarer
 1. Lena says:

  Vi skulle behöva städa hela garaget men det får vänta tills det blir vår… Men jag har rensat i färgskåpet. Alla burkar har öppnats och kontrollerats. En hel del var torkade så de får åka till återvinningsstationen. Bilder före och efter på fb.

  Svara
 2. Sara L says:

  Det här är vårt stora mastodontprojekt (eller egentligen har vi flera sådana, men det här är utan tvekan det största!), så idag presenterar jag garagestädning del 1!
  Vårt garage är inte riktigt utformat så att det går att ha bilen där, utan det har snarare blivit förråd/verkstad. Totalt utan ordning, bl.a. pga alla renoveringsprojekt som varit de senaste åren! Idag skjutsade vi barnen till barnvakter & ägnade drygt 5 timmar effektiv tid åt att rensa i garaget. Tyvärr syns det inte jättestor skillnad än (se före/efterbild på fb) eftersom vi gått igenom & hittat ny ordning för virke & andra stora saker + rensat i en garderob. Men det syns tydligt på den enorma skräphög som ligger i carporten & väntar på en tur till återvinningscentralen! Och nu är grundordningen för de stora sakerna ordnar vilket kommer underlätta för del 2, del 3, osv. 😉

  Svara
  • Paulina says:

   Jag tycker att du ska vara mer än nöjd med detta, Sara! Ni har avsatt tid och jobbat koncentrerat med detta (grymt att ni har fixat barnvakt också), och tänkt ut en grundordning – det är helt fantastiskt och kommer att göra att ni kommer att spara mycket tid framöver. Tack för att du delade med dig av detta! Ser fram emot de andra delarna!

   Svara
 3. Lilli says:

  Har börjat veckans uppdrag med verktygslådan, tömde ut allt och sorterade. Som det såg ut i den så tror jag aldrig att vi har städat i den. Men nu ser det annorlunda ut ….sorterade och la muttrar, skruvar , brickor mm i små transparenta askar som jag sedan stoppade i en transparant back med lock i stället för tillbaka i verktygslådan. Dessutom köpte jag en helt egen verktygslåda till bara mej ( transparent med rosa detaljer) med förhoppning att jag då får ha den ifred. Den błev påfylld med olika slags verktyg som vi redan hade hemma. Hur det blir med garagestädning denna vecka återstår att se.

  Svara

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Kommentera gärna!