förvaring under sängen

Förvaring under sängen – projekt vecka 36

Alla vill inte ha saker under sängen. Några vill hellre ha det luftigt, andra har för låg säng och får inte plats med något under. Men för dig som behöver mer förvaring hemma kan utrymmet under sängen verkligen göra skillnad. En enkelsäng på 90 cm innebär nästan 2 outnyttjade kvadratmeter. För en 180 cm dubbelsäng blir det 3,6 kvadratmeter. I min lägenhet är det en räddning och jag förvarar reseprylar, kamerautrustning, handväskor och presenttillbehör där. Jag plockar in- och ur något ur lådorna minst en gång i veckan, så för mig handlar det om aktiv förvaring.

Men du kan också bestämma dig för att använda platsen under sängen till att förvara sådant som exempelvis inte är i säsong, och som du har plockat bort från garderoben och hallen. Du kan förvara dina hobbytillbehör där, som du inte använder så ofta men vill ha lättillgängliga när tid och lust infinner sig. Eller så kan du använda denna yta som ett extra förråd åt saker som du inte alls använder ofta men inte vågar ha på vinden, som exempelvis fotografier. Om du vill använda ytan under sängen till förvaring så ska du göra på följande sätt.

Checklista förvaring under sängen:

 1. Förvarar du något under sängen idag? Ta i så fall ut det och städa under sängen.

 2. Bestäm dig vad du ska förvara under sängen framöver. Ska det bli aktiv förvaring, alltså saker som du vill komma åt relativt ofta, eller passiv förvaring – sådant som du vill ha i hemmet men inte behöver komma åt?

 3. Ju oftare du behöver komma åt det du förvarar under sängen, desto viktigare är det att tänka på funktionella förvaringslösningar. Jag rekommenderar lådor på hjul med viklock. För passiv förvaring är det inte lika noga, men tänk ändå på att det ska vara lätt att dra ut för att kunna städa enkelt. Och se till att det finns lock som skyddar mot damm.

 4. Leta fram lådor som passar för dig och mät hur många du får plats med under din säng. Komplettera med de förvaringslösningar som bäst passar för det du ska förvara.

 5. Gruppera saker ihop i lådorna så att de hänger ihop. Rulla in lådorna.

 6. Klart! Hur ska du fira?

 

förvaring under sängen

Denna veckans projekt kommer från min bok ”Organisera och förvara hemma – ett projekt i veckan”, där jag även denna vecka går igenom av belysning i garderoben. Bilden är tagen av Ulf Huett. Funkar inte denna projekt för er så har ni förhoppningsvis en egen prioriteringslista att välja ur.

Ska bli roligt att läsa vad ni har eller har tänkt att förvara framöver under sängen. Vill ni dela med er av bilder går det bra att göra på Förvaringsdrottningens facebooksida eller pinga alt hashtagga forvaringsdrottningen på Instagram. Blir så glad av att läsa era historier och se era lösningar!

Stort lycka till med veckans projekt!

/Paulina

6 Kommentarer
 1. Jonna says:

  Nu verkar det som att Granits sänglåda även den utgått ur sortimentet. Kvar hittar jag bara Clas Ohlson och en från Rusta, båda verkar vara litet ostadiga/sämre kvalitet och Clas’ har inte knäpplock. Vet du något alternativ som finns nu, en stadigare låda med knäpplock?

  Svara
 2. Sara L says:

  Vi har tidigare haft förvaring under sängen, men det ryms inte nu med det sovrum vi har. Däremot har jag tre sådana förvaringslådor i ett förrådsrum & där har jag barnkläder som största barnet vuxit ur & som väntar på att den mindre ska växa i. Men på sistone har det blivit total oordning där & en stor hög med kläder låg slängd ovanpå. Så jag tömde alla lådor, sorterade efter storlek, vek & lade i ordning i lådorna igen. Så nu kunde jag placera två ovanpå varandra & därmed frigöra lite golvyta. Bilder på fb. Trevligt! 🙂

  Svara
 3. Lena says:

  Vi har inte saker under sängen så jag fick chansen att ta tag i min egen lista! Skåpet med spel höll på att svämma över. Nu har vi sorterat bort såna vi aldrig spelar. Några går till försäljning, några slängs och några skänks bort. Och skåpet ser så mycket bättre ut. 🙂 bilder på fb.

  Svara

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Kommentera gärna!