rensa och organisera förrådet

Rensa och organisera förrådet – projekt vecka 35

Jag vet vad ni tänker. Men det måste göras förr eller senare. Lika bra att ta tag i det nu när vi har energi efter sommarsemestern och i bästa fall ser fram emot att komma tillbaka till vardag och rutiner. Och jag lovar att göra det så smidigt som möjligt för er genom att ta er igenom detta steg för steg.

För att det ska gå så snabbt som möjligt råder jag er att engagera någon eller några i familjen. Fundera igenom en gemensam och riktigt bra belöning som ni ska göra tillsammans efter att förrådet är rensat, som en tydlig morot. Och avsätt helst en hel helg till detta. Kanske blir ni klara tidigare, men lika bra att ha lite marginaler. Har ni riktigt små barn så kanske någon kan hjälpa att passa dem medan ni röjer förrådet? Visualisera målet. Tänk dig hur skönt det kommer att kännas att ha ett välorganiserat och rensat förråd. Och att vara klar. Den känslan är faktiskt otroligt positiv.

Checklista förrådet:

 1. Gör din avgränsning – ska du gå igenom precis allt du har i förrådet eller ska du hoppa över en viss typ av saker till nästa gång? Det kan exempelvis vara papper, minnessaker, barnkläder, verktyg m.m. Om du ska hoppa över något på grund av tidsbrist, ställ då dessa saker ihop och boka in ett nytt tillfälle i kalendern då du ska gå igenom dem.

 2. Ta helst ut allt ur förrådet. Går det inte på grund av platsbrist runt omkring, ta ut så mycket som du kan så att det finns plats att organisera om.

 3. Gå igenom dina saker och rensa. Var sträng och försök att göra dig av med så mycket som möjligt. Kommer du verkligen att använda den där gamla ryggsäcken? Tror du verkligen att du kommer att läsa dina gamla skolanteckningar igen? Barnens sportsaker och kläder – hur mycket av det behöver ni spara? Hur länge har du haft kassettbanden på vinden? Eller DVD skivorna? Kanske dags att göra sig av med dem ändå?

 4. Ställ ut svarta säckar och sortera det du slänger direkt.

 5. Gruppera ihop det som du ska behålla efter hur de hör ihop och lägg dem därefter i lådor.

 6. Märk upp lådorna så att du vet vad som finns i dem. Gör det både på lång- och kortsidan så att du kan läsa vad som finns i hur du än väljer att ställa dem. Eventuellt numrerar du lådorna och skriver ner innehållet mer utförligt i ett block eller ännu hellre i datorn eller en app så hittar du snabbare.

 7. Tänk ut en struktur i ditt förråd. Det du inte använder aktivt utan endast förvarar ska vara längst in i förrådet. Ju oftare du behöver använda något desto mer lättillgängligt ska det placeras.

 8. Tänk även på att använda väggar och taket för att optimera utrymmet. S-krokar är bra om du har galler. Annars kan du sätta upp stänger i vilka du exempelvis kan hänga upp sportutrustning.

rensa och organisera förrådet

 1. Lätt tillbaka sakerna i förrådet enligt den nya ordningen.

 2. Bestäm var du ska sälja och skänka dina saker. Gör dig av med dem så snart som möjligt.

 3. Är detta värt att fira? You bet!!!

Denna är en förkortad version av veckans projekt från min bok ”Organisera och förvara hemma – ett projekt i veckan”. Foto: Ulf Huett. Ser fram emot att läsa om vad ni har rensat och hur ni har organiserat era förråd! Och vill ni lägga upp bilder för att peppa varandra så går det utmärkt att göra det på Förvaringsdrottningens Facebooksida eller Instagram och tagga eller pinga mig.

Stort lycka till med veckans projekt!

/Paulina

6 Kommentarer
 1. Sara Lundell says:

  Jag gjorde en light-variant av denna. Vi har inget klassiskt förråd, men däremot ett extra sovrum som har fått lite förrådsstatus + att vi torkar tvätt & stryker kläder där. Jag har koll på vart jag har alla saker där & en del är sånt som står & väntar på att köras iväg till välgörenhet/återvinning. Men allt hade börjat sprida ut sig så jag tog ett ryck & ställde lite mer samlat & ordnat för att frigöra mer golvyta (bild på fb). Det får räcka så för den här gången!

  Svara
 2. Lena says:

  Jag valde matförrädet. Plockade ut allt, skurade hyllor och golv, slängde en massa saker och blev så småningom klar 🙂 Skönt att få det gjort. Bilder före och efter på fb.

  Svara
 3. Lilli says:

  I stället för att ta förrådet va ja tvungen att göra slag i saken och få ordning på en riktig jobbig röra som jag haft alldeles förlänge. Efter att vi gjorde om 2 rum blev det fullt i grejer ståendes som vi inte ville ha i de rummen igen . Men nu när jag väl har börjat sortera gick det bra ,tyckte till och med att det var roligt. Men klar blir jag inte än på ett tag så detta får jag fortsätta med på sidan av nästa veckas projekt.

  Svara
   • Lilli says:

    Jaa…. eftersom jag började som en slarvmaja tycker det är jätte roligt att se hur mitt hem förvandlas vecka från vecka. Men än är det mycket kvar…men jag ser ju skillnad redan och vet var jag har dom flesta av mina saker och behöver inte leta som tidigare.

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Kommentera gärna!