Rensa och organisera bokhyllan – projekt vecka 34

Böcker och bokhyllor är oftast är vackra och gör ett rum både trevligare och mer personligt – men också där behöver vi rensa. En överfull bokhylla ser stökig ut och gör rummet oroligt, och det blir svårare att hitta det du letar efter.

Checklista bokhyllan:

 1. Har du väldigt många böcker så kan en avgränsning vara på sin plats. Ska du ta en bokhylla eller gå igenom alla? Förhoppningsvis blev du klar med kokböckerna förra veckan.

 2. Gå igenom hemmet och se om det finns fler böcker någon annanstans. Vill du att de ska ligga där eller bör de stå i bokhyllan? Om ja, samla ihop dem.

 3. Ta ut alla böcker ur bokhyllan och rengör hyllplanen. Damma av böckerna.

 4. Gå igenom böckerna och rensa bland dem. Böcker som du inte gillat eller dubletter finns det ingen anledning att behålla. Inte heller de som innehåller inaktuell kunskap eller de som du har läst och uppskattat men inte kommer att gå tillbaka till. Är några böcker däremot en prydnad i sig eller har affektionsvärde för dig så kanske du vill behålla dem. Men försök att rensa så mycket som möjligt.

 5. Gruppera ihop böckerna som du ska behålla i kategorier som passar dig. Förslag på hur du kan kategorisera dem hittar du i min bok.

 6. Inom varje kategori kan du sedan organisera efter bokstavsordning, storlek och/eller efter färg. Då kommer din bokhylla se mer enhetlig och harmoniskt ut för ögat.

 7. Ställ tillbaka böckerna enligt den nya ordningen. Böcker som du ofta tittar i och dem som du planerar att läsa snart ska du placera mest lättillgängligt.

 8. Gör dig av med böckerna du har rensat ut. Det kanske är svårt att sälja böcker, men du kan skänka dem till en välgörenhetsorganisation, väntrum, sjukhus, vänner och bekanta eller kanske byta mot andra böcker i någon bokbytarhörna. Ett tips är att snabbt bläddra igenom dem så att du inte missar bokmärken eller minnessaker av något slag bland sidorna. Om du vill ha ett minne från någon bok som du rensat ut kan det vara fint att rama in omslaget och sätta upp på väggen.

 9. Hur mycket lyckades du rensa ut? Skriv ner det på din rensa-ut lista infall du för en sådan.

 10. Belöna dig själv för ett väl utfört uppdrag!

Tycker ni inte att denna bokhylla ser läcker ut? Det tyckte jag också när jag såg den på Instagram, så jag kontaktade June, som hade taggat mig, och frågade om vi kunde fota den till ”Organisera och förvara hemma – ett projekt per vecka”. Och det fick vi (närmare bestämt Ulf Huett)! Så tack för detta, June!

Ska bli kul att läsa hur det går med era veckans projekt. Vill ni visa upp era snygga bokhyllor så kan ni göra det på Förvaringsdrottningens Facebooksida eller Instagram. Och om inte veckans projekt passar er så kan ni som alltid välja något ur er egen prioriteringslista i stället.

Stort lycka till!

/Paulina

6 Kommentarer
 1. Lena says:

  Nu är böckerna och hyllorna dammade och sorterade. Det syns väl inte jättestor skillnad mot tidigare men lite glesare blev det. Bilder på fb.

  Svara
 2. Sara L says:

  Jag ligger efter med en del av veckoprojekten, men har dem uppskrivna & är inställd på att avklara dem innan årsskiftet! Så därför kommer mina kommentarer i spridda skurar. 😉 Idag kände jag inspiration för att ta itu med mina böcker. Tyvärr har jag inget bra system för mina böcker just nu. Det passar inte riktigt att ha dem samlade i samma bokhylla, så just nu är de spridda på flera bokhyllor, utefter ämnesområde. Idag tog jag itu med två av hyllorna – hobbyböcker & skönlitterära + livsåskådningsböcker. Jag lyckades rensa ut två rejäla högar som får följa med mig på loppis om några veckor (bilder på fb). Det känns befriande!

  Svara
 3. Lilli says:

  Bra att det var resten av bokhyllan denna vecka , så får jag med alla böcker som jag ska lämna in på en secondhand affär. Jag plockade ut allt ,torkade hyllan och dammade av böckerna . Sorterade upp i högar först, det som skulle skänkas , kastas och sparas. Jag sorterade de flesta böckerna efter storleksordning , (alla kokböcker har jag på en hylla för sig ).

  Svara

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Kommentera gärna!