Kokböcker och recept

Rensa bland kokböcker och organisera recept – projekt vecka 33

Vad är det som gör att inte du lagar mat ur vissa kokböcker? Är det svårighetsgraden i recepten? Är det en viss typ av mat? Försök att identifiera det så att du framöver inte köper fler sådana böcker. Eller är du kanske en sådan som numera endast söker efter recept digitalt? Då kanske det är dags att göra sig av med de flesta kokböcker?

Kokböcker är en färskvara enligt mig och jag behöver bli inspirerad – inte minst av bilder – för att laga maträtter ur dem. Därför går de som är från före millennieskiftet nästan automatiskt bort. Sedan har vi engelska kokböcker. Där finns det ofta ett hinder i andra mått, som jag personligen har svårt att ta mig över. Så det blir inget lagat ur dem eller. Detta är något jag upptäckte när jag rensade och organiserade bland mina kokböcker.

Checklista kokböcker:

1. Samla ihop alla kokböcker du har i hemmet, ifall du har dem på flera ställen.

2. Bläddra igenom dem och märk gärna upp recept som känns troligt att du kommer att laga. Kolla igenom ingredienserna: finns det några knasiga som kommer att hindra dig från att laga den där rätten? Är bilderna oinspirerande? Om det känns jobbigt att gå igenom kokboken så kommer du sannolikt inte att använda den. Mitt tips är att försöka göra detta så snabbt det går. Tvinga dig själv att gå igenom varje kokbok på relativt kort tid. Varför inte uppskatta hur mycket tid du tror att det kommer att ta, sätt på timern och tävla sedan mot klockan?

3. Är det några böcker bland dessa som kanske inte har så många recept som du vill laga men som är ögongodis eller som du verkligen vill behålla av annat skäl? Lägg dem åt sidan.

4. Är det några böcker som du vill ge en chans till även om du inte har lagat så mycket ur dem? Gruppera ihop dem och bestäm dig för att rensa ut dem nästa gång om du inte använt dem innan dess.

5. Har du kokböcker med bara enstaka recept som du gillar? Riv ut recept eller fota av det. Samlar du recepten digitalt så behöver du inte riva ut recepten utan kan skänka bort kokböckerna efter att du har tagit kort på de recept som du gillar.

6. Gör dig av med resten av kokböckerna. Sälj eller skänk hela böcker, släng de trasiga. Kokböcker har ju oftast hårda pärmar så de ska slängas bland grovsopor (brännbart). Om du tar bort pärmarna kan du slänga inlagan i pappersåtervinningen.

7. Var ska du förvara dina kokböcker framöver och hur mycket plats får de ta? När platsen är full är det dags att rensa igen.

8. Glöm inte att fira när du är klar!

Kokböcker och recept Paulina Draganja Organisera och förvara hemma - ett projekt i veckan

Tips på hur du kan rensa och organisera bland själva recepten hittar du i min bok  ”Organisera och förvara hemma – ett projekt i veckan”,  som denna veckans projekt kommer ifrån. Bilden är tagen av Ulf Huett.

Har ni tips på hur man kan rensa och/eller organisera bland kokböcker och recept? Dela gärna med er! Kommentarer kan ni skriva ner här. Bilder går det bra att dela på Förvaringsdrottningens Facebooksida eller tagga eller pinga mig på Instagram. Och funkar inte denna veckans projekt för dig så är det bara att välja något ur din egen prioriteringslista. Stort lycka till med veckans projekt!

/Paulina

9 Kommentarer
 1. Lena says:

  Här var det framförallt en stor hög med lösa recept som behövdes rensas bort. Nu har jag sparat de allra flesta av dem jag ville behålla på Pinterest istället. De få som jag inte hittade på nätet har jag satt in i en pärm. Bilder på fb.

  Svara
 2. Lilli says:

  Väldigt sällan som jag letar i kokböcker efter recept nu för tiden , men ändå lite roligt att ha recept böcker tycker jag. Men som sagt jag är ju med här för att rensa och få ordning, så 6 recept böcker plockade jag bort .

  Svara
 3. Isflingan says:

  Jag äger endast 4 kokböcker och de står prydligt uppradade i bokhyllan. Två bakböcker (älskar att baka) och de används flitigt (målet är att prova alla recept minst en gång). En klassisk husmorskokbok som används sällan men som är guld att ha när man snabbt behöver slå upp ett recept på hederliga pannkakor, brunsås eller annat klassiskt. Samt en receptpärm som innehåller mina favoritrecept. Recept jag vill prova att laga och som är utrivna ur olika tidningar har tidigare funnits på annat håll, men nu valde jag att lägga in dem under en egen flik i receptpärmen så att allt numera är samlat på ett ställe. Ett mycket snabbt uppdrag, men skönt ändå när det är gjort.

  Svara
 4. nintja says:

  Jag slänger ALDRIG böcker. Skulle aldrig komma på tanken att riva ut sidor ur dem heller. Vill jag bara ha en sida eller ett par ur dem spå scannar jag in dem eller tar ett foto av just den sidan. Det är ett förakt för författaren/skaparen av boken som jag ser det. Däremot ger jag bort böcker eller skänker till exempelvis Myrorna när det är en bok som känns passerad. Hela förstås med alla sidor kvar. Att riva ur sidor är att förstöra boken för alltid och göra den enbart lämpad för pappersåtervinningen. I de flesta soprum med sortering är papper och kartong no-no i brännbart/restavfall. Papper och kartong /typ pärmarna till böcker/ finns de särskilda platser/kärl för i de flesta fall. Men visst behöver man rensa ut kokböcker ibland. Recept föråldras, både vad gäller ingredienser och tillagningssätt.

  Svara
  • Paulina says:

   Jag har stor respekt för böcker och har själv haft svårt med att slänga dem. Det tog mig många år. Och självklart ska man återvinna dem på rätt sätt. Men i slutändan så kom jag fram till att jag kan inte låta saker styra mitt liv och jag vill använda saker jag har på ett sätt som passar mig. Om det innebär att jag använder ett recept ur en bok, så får det vara så. Men visst kan man i stället ta en bild i stället för att kunna skänka boken i stället. Det håller jag med om. Det viktigaste är att man inte behåller sådant som man inte använder.

   Svara

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Kommentera gärna!