wunderlist checklista skolstart

Förbered inför skolstart

Snart börjar Viktor skolan på riktigt – i första klass! Helt ofattbart vad snabbt tiden gått! Men nu är vi här och det känns stort. Samtidigt som i alla fall jag ser väldigt mycket fram emot det. När jag tänkte föräldraskap innan jag fick barn så såg jag läsa sagor, pyssla och göra läxor ihop framför mig. De första två har vi gjort mycket av genom åren och nu är det dags för det tredje!

Skolstart ska man så klart förbereda sig för. I alla fall om man vill minska vardagsstressen. Och mycket hänger på rutiner. Här har jag sammanfattat några generella tips som jag själv har tänkt följa. De underlättar förberedelserna och kan användas som en checklista för barn i lågstadiet:

1. Kläder

Dubbelkolla att barnen inte har växt ur sina regnkläder, regnstövlar, varmare tröjor, långa byxor och träningskläder och komplettera vid behov. Detta är samtidigt ett perfekt tillfälle att rensa barnens garderob från alla plagg som har blivit för små. En rensad och organiserad garderob är samtidigt en stor tidsbesparing när du eller barnen ska välja kläder på morgonen alternativt förbereda dem dagen före.

2. Skor

Samma sak gäller skor. Kolla om du behöver köpa nya höstskor, regnstövlar eller gympaskor och rensa i så fall ut de som är för små. Gör plats för skorna i hallen.

3. Ryggsäck eller gymnastikpåse

Funkar förra terminens eller har barnet blivit för stor för den?

 

4. Skolmaterial

Eftersom Viktor börjar ettan så har vi ingen tidigare erfarenhet av vad som eventuellt behöver införskaffas. Varför göra onödiga inköp tänker jag? Jag avvaktar därför tills vi vet vad vi behöver komplettera med. För er som vet av erfarenhet vad ni behöver införskaffa, är detta en punkt på listan.

wunderlist checklista skolstart

5. Återinför vardagsrutiner

I och med att skolan börjar följer några andra saker – stiga upp tidigt, passa tider, göra läxor mm. Om barnen har varit uppe mycket senare på kvällarna under sommarlovet så kan det vara en poäng att sakta men säkert anpassa dem till de nya tiderna så att skolstarten inte blir en chock. Framöver är det bra att skapa rutiner för läxläsning och sovtider under veckodagarna.

6. Engagera barnen i sin skolstart

Ibland planerar vi föräldrar för mycket över barnens huvud. Jag glömmer själv bort detta ibland, inte minst för att jag ju älskar att organisera. Men jag har märkt att om jag involverar Viktor från början så är chansen betydligt större att han hjälper till att behålla ordningen och följa rutinerna. Därför håller vi på och går igenom alla dessa saker tillsammans nu. Det förbereder även honom på det mentala planet att skolan snart ska börja. Så låt barnen ta ansvar efter ålder. Viktor har exempelvis hjälpt mig att skriva checklistan i Wunderlist på allt som ska fixas (han lär sig skriva nu så han tycker att det är superkul och extra roligt att göra det i mobilen) och när det är dags så ska han få bocka av uppgifterna i den.

7. Fira!

Så klart att detta måsta få vara med på min lista:) Skolstarten är så klart något som ska firas! Då kommer det ju förknippas med något positivt samtidigt som det förhoppningsvis tar bort lite av eventuell nervositet inför skolstarten. Man laddar det med med något positivt. Och det är helst barnen som får komma på hur de vill fira. Viktor föreslog att vi skulle baka något gott så det ska vi göra i helgen. Lite smart av honom – han älskar sötsaker och tänker nog att här ska det bakas bullar i massor:)

Det var mina tips på saker som jag kommer att förbereda inför Viktors skolstart. Har ni några andra tips för era barns skolstart?

/Paulina

9 Kommentarer
  1. Lilli says:

    Kanske behöver köpa ny märkpenna och /eller namnlappar.

    Svara
  2. Lilli says:

    Kanske behöver köpa ny märkpenna och/eller namnlappar.

    Svara
  3. Sofie says:

    Hm, jag trodde att min förra kommentar skulle komma som ett svar till detta. Hursomhelst, Hon skriver Wunderlist längre ner i inlägget ????

    Svara
  4. Sofie says:

    Hon skriver Wunderlist längre ner i inlägget 🙂

    Svara
  5. Lena says:

    Ta redan nu för vana o låt honom berätta om sin dag, stort sim litet. Han är ju i stora världen nu. Får man det som vana redan nu så hoppas man att den håller i sig som tonåring.

    Svara
  6. Malla says:

    Vad är det för app med checklistan? Vill också ha!

    Svara
    • Kattis says:

      Åh, också nyfiken på vilken app du använder! Är på jakt efter en bra check-lista.

      Svara

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Kommentera gärna!