Ordning i skafferiet

Organisera i skafferiet – projekt vecka 31

Alla har inte ett skafferi. Men alla har vi torrvaror, konserver, te, kaffe, bröd och kex osv. som vi behöver förvara. För att vi lätt ska kunna hitta bland dem och även minska matsvinnet så är det viktigt att de är organiserade på rätt sätt. Och genom att rensa och organisera i skafferiet om får vi ett bättre system för dem framöver.

Checklista skafferiet:

 1. Gör din avgränsning. Du ska organisera alla typer av matvaror som inte förvaras i kyl eller frys – de som du har i skåp, lådor eller på hyllor.

 2. Ta gärna en före-bild.

 3. Ta ut alla produkter och rengör dina skåp, lådor och hyllor.

 4. Gå igenom produkterna och rensa dem där bäst före-datumet har gått ut. Se om du kan slå ihop två öppnade förpackningar i en, om de har bäst före datum nära varandra, för att spara plats.

 5. Gruppera ihop varorna så att de logiskt hör ihop. Mer om detta i min bok.

 6. Avdela dina hyllor eller lådor med mindre lådor och behållare – då blir det både lättare att hitta och lättare att ställa tillbaka sakerna på rätt ställe – vilket innebär att ordningen bibehålls längre. Om du inte har tillräckligt med lådor, införskaffa nya. Eller använd dig av skokartonger eller andra förpackningar som du redan har hemma.

 7.  Lägg tillbaka allt på hyllorna eller i lådorna så att det som du använder mest förvaras mest lättillgängligt.

8. Hur vill du förvara dina kryddor? Vill du förvara dem synligt på en hylla eller få plats med dem i en låda eller i ett skåp?

 1.  Märk upp lådor och behållare så att både du och resten av familjen vet var de ska hitta samt lägga tillbaka matvarorna.

Ordning i skafferiet

 1.  Gå igenom den nya ordningen med resten av familjen.

 2. Ta en efter-bild.

 3.  Fira och njut av ordningen som du har skapat.

Nu när du har gjort detta har du fått insikt i vilka varor du har behövt kasta, vilka du inte behöver köpa på ett tag och vilka du använder mycket av. Bara det är en vinst i sig. Utifrån detta gör du kanske även upp en planering för närmaste tidens måltider.

Detta projekt kommer, i något förkortad form, från min bok ”Organisera och förvara hemma – ett projekt i veckan”. Bilden är tagen av Ulf Huett.

Ska bli kul att höra hur det går för er, så berätta gärna, speciellt om ni vill vara med och tävla om vinsten i slutet av året.

/Paulina

15 Kommentarer
 1. Sara L says:

  Så, äntligen klar! Jag tog itu med ena skåpet ganska direkt, men det andra (det som var stökigast) blev inte förrän idag. Jag tömde, gick igenom & slängde sånt som var för gammalt. Organiserade om & ställde in. Så fint & luftigt i jämförelse! Hoppas det håller sig ett tag nu bara… bilder på fb!

  Svara
 2. Isflingan says:

  Efter en genomgång i skafferiet har jag nu organiserat mina mjöler mm efter utgångsdatum. De som går ut först står längst fram i skåpen och då får jag se till att leta upp brödrecept som innehåller just det mjölet när det är dags för bakning. Brukar även köra ingrediensvecka när jag planerar veckomatsedeln. Har jag tex någon smaksättare som aldrig går åt utan bara tar plats i skafferi och kyl brukar jag leta upp recept som innehåller just den ingrediensen och utgå från dem när man bestämmer veckans middagar. Ger både ny inspiration och mindre matspill.

  Svara
  • Paulina says:

   Smart att leta recept efter utgångsdatum. . Det kallar jag hållbarhet i praktiken! Försöker göra samma sak och jag håller med – det är faktiskt kul att försöka hitta recept efter en viss ingrediens!

   Svara
 3. Lilli says:

  Jag har mina torrvaror i 3 olika skåp. I köksskåpet nära diskbänk och spis har jag kaffe, filter och the. ( eftersom jag har kaffebryggaren i närheten ). Alla matlagnings kryddor står på en hylla i det skåpet och kryddor som är köpta i påsar ligger i en korg . I ett större skåp har jag resten av torrvarorna , har alla kryddor som hör till bakning i det här skåpet också . Jag har alltså delat mina kryddor efter vad jag använder dom till, har haft så länge . Tycker det är enkelt att direkt se vad som finns hemma om jag ska tex baka kanelbullar. I det 3:e skåpet har jag hårt bröd och kex. Nu är allt rent o fräscht och står grupperat. Skönt att jag hann med detta uppdrag innan veckan tog slut.

  Svara
 4. /carina says:

  Sedan jag organiserade om i skafferiet enligt ”lådnetoden” har jag så mycket bättre koll på vad som finns hemma. Dubbelköpen minskar och det är lätt att hålla reda på vad som är på väg att gå ut och behöver användas upp.

  Svara
 5. Anonym says:

  Sedan jag organiserade om i skafferiet enligt ”lådnetoden” har jag så mycket bättre koll på vad som finns hemma. Dubbelköpen minskar och det är lätt att hålla reda på vad som är på väg att gå ut och behöver användas upp.

  Svara
 6. Lena says:

  Jag har rensat bland torrvaror idag. En del dubbletter hittade jag och en del behöver jag leta recept för att använda upp. Det jag ägnat mest tid åt är att hitta bra lådor att förvara kryddor i. Vi har de ovanför fläkten. Inte ett bra ställe, jag vet. Inte nog med att det blir varmt, man ser dem inte heller. Men nu har jag till slut hittat några smålådor vars mått ska funka i skåpet. Bilder på fb.

  Svara
 7. Emma says:

  Bra tips men kasta inte i onödan, de flesta torrvaror går att använda långt efter att bäst före datum gått ut. Datumet är bara ett riktmärke för hur länge produkten är garanterat ok.

  Svara

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Kommentera gärna!