Ordning bland kvitton och garantier

Ordning bland kvitton och garantier – projekt vecka 25

Eftersom det var Midsommardagen igår så tänkte jag att vi alla var värda en ledig dag. Men här kommer veckans projekt.

Vilka kvitton behöver jag spara? Och hur länge? Det är nog de vanligaste frågorna man brukar ställa sig vad gäller kvitton. Vill du kunna reklamera något så är reklamationstiden tre år enligt Konsumentköplagen, även om garantin på kvittot bara är på ett eller två år. Mitt råd är att därför att du sparar kvitton på de varor som du vill kunna reklamera vid behov i just tre år. Och för att kontinuerligt och enkelt kunna rensa bland dem ska du skapa ett system som gör det möjligt. Samma sak för garantier.

Checklista kvitton och garantier:

 1. Samla ihop dina kvitton.

 2. Bestäm vilka kvitton du både behöver och vill spara.

 3. Skapa ett system för att hålla reda på dina kvitton och garantier genom att:

 • Införskaffa en pärm, en innehållsförteckning till den och plastfickor. Lägg en plastficka efter varje flik för att kunna lägga rätt kvitton i dem, under rätt kategori.
 • Dela upp dina kvitton i kategorier: t.ex. kläder, skor, elektronik, leksaker, inredning, vitvaror, smycken.
 • Sortera in dina kvitton i plastfickorna efter kategori och år. Det är inte så ofta man behöver leta reda på rätt kvitto så det finns ingen anledning lägga ner mer tid än att sortera efter kategori och år.
 1. Sortera in garantier på samma sätt. Skapa en eller några extra flikar som du döper efter kategori för garantier som har längre garantitid än tre år.

Eller så delar du upp pärmen enbart efter år och lägger allt i fickor under det året. Då kommer det ta lite längre att hitta rätt kvitto men det tar minimalt med tid att sortera in det. Och det är trots allt inte många gånger per år som man behöver leta reda på något kvitto. Gör det som passar bäst för dig.

 1. Klart! Hur ska du fira detta?

När året är slut blir det dags rensa plastfickorna från alla kvitton som är äldre än tre år gamla. Sudda bort det året från innehållsförteckningen och skriv dit det nya året. Ett mycket enkelt system för att gallra bort de äldsta kvittona!

Ett alternativ till en fysisk pärm är naturligtvis att spara kvitton och garantier digitalt genom att scanna in dem och lägga dem i en mapp på datorn eller i molnet. Det finns även appar för detta. Personligen tycker jag att det går snabbare att sortera in dem manuellt och ta fram dem vid behov. Men det är upp till dig vad som känns bäst och smidigast.

Ordning bland kvitton och garantier

Detta projekt är en förkortad version av veckans projekt som kommer från min bok ”Organisera och förvara hemma – ett projekt i veckan”. Fotot är taget av Ulf Huett. I boken finns alla veckans projekt, bilder, en plan för hela året samt tips på hur du skapar en hållbar ordning.

Funkar inte detta projekt för dig? Kolla in din prioriteringslista  i stället. Om du vill lägga upp bilder så går det att göra det på Facebook under relevant inlägg eller Instagram genom att hashtagga mig (#förvaringsdrottningen).

Stort lycka till med veckans projekt!

/Paulina

8 Kommentarer
 1. Sara L says:

  Så skönt att få det här dåliga samvetet avklarat! Tack för hjälpen! Jag märkte upp plastfickor med vilken sorts kvitton + årtal, t.ex. ”Renoveringskvitton 2016” (bild på fb). Sen sorterade jag in alla kvitton jag hittade, samt slängde gamla kvitton som inte behöver vara kvar (hittade kvitton från 2008 och fram). Sen stoppade jag in plastfickorna med alla kvitton under en kvitto-flik i en av våra pärmar.
  Ordningen i pärmarna skulle behöva ses över, men det får bli som ett annat projekt!

  Svara
 2. Lena says:

  Viktiga kvitton, garantibevis och bruksanvisningar har vi i pärmar och tidskriftssamlare. Men ibland behöver man gå igenom dem och gallra lite. Det har jag gjort nu. Det blev en hög att slänga. Bild på fb.

  Svara
 3. Lilli says:

  Pärmen för kvitton fixade jag redan förra året när det var med som veckans projekt. Jag har inte sorterat i årtal utan bara i olika kategorier, gick igenom pärmen nu och det blir inte så mycket så jag tycker att det funkar ändå. Satt även in lite nya kvitton som blivit liggandes på fel plats. Vi brukar skriva våra namn direkt på kvittot , när det gäller kläder och skor iallafall, då blir det ju mycket enklare att hitta just det man letar efter. Synd bara att kvitton bleknar med åren.

  Svara
 4. Linda says:

  Jag sparar mina kvitton i ett kuvert, när ca ett år har gått rensar jag. Detta är inget bra system så det blir att upprätta en pärm med kategorier och år. Frågan jag funderar på är hur gör jag med resten av familjen? Barnen har egna pärmar men sparar bara kvitton till dyrare saker. Mannen har en liten hög i ett köksskåp där han sparar det allra viktigaste. Funderar på att göra varsin kvittopärm till alla. Jag tycker det skulle vara intressant att se när året är sut hur mycket man lagt på t.ex. kläder.

  Svara
  • Paulina says:

   Exakt gör jag och av samma anledning. Utvalda kategorier. Finns även appar för detta men de sorterar ju inte efter användare och tar inte med alla kort.

   Svara

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Kommentera gärna!