Rensa bland smycken och klockor

Rensa och organisera bland smycken och klockor – projekt vecka 24

Vissa smycken eller klockor kan man ha livet ut. Andra som du inte längre använder kan du sälja vidare. Och så finns det billiga smycken som var trendiga när det begav sig, men som kanske blivit omoderna idag. Dem kan du rensa ut. I vilket fall så är det bra att med jämna mellanrum gå igenom dina smycken – att ha för många som du inte använder gör det svårare att hitta bland de du vill ha.

Checklista smycken och klockor:

1. Gör din avgränsning: Bland vilka smycken och klockor ska du rensa? Dina egna eller kanske även barnens?

2. Förvarar du dina smycken och klockor på olika ställen? Samla ihop dem.

3. Ta en före-bild.

4. Gå igenom dina smycken och klockor och välj dem du verkligen vill behålla. Gruppera ihop dem.

5. Dela upp resten i sälj-, skänk- och slänghögar. Äkta smycken eller fina klockor kan juvelare, urmakare eller vintagebutiker vara intresserade av att köpa. Du kan även sälja dem via nätet. Plast- och metallsmycken slängs i respektive återvinningskärl.

6. Rengör de smycken som du ska spara, sälja och skänka.

7. Se över klockorna du vill behålla – behöver någon ett nytt batteri?

8. Rengör din smyckesförvaring. Det brukar bli dammigt med tiden.

9. Var vill du förvara dina smycken framöver? Fungerar stället som du har haft dem på tidigare eller har de legat där mest av gammal vana? Om du har förvarat dina smycken på olika ställen, bestäm dig för ett ställe framöver.

10. Hur har din smyckesförvaring fungerat hittills? Har du haft lätt att hitta bland dina smycken? Önskar du att du använde dina smycken mer? Genom att förvara dem på ett överskådligt sätt ökar du chansen att göra det. Fundera över om du behöver komplettera med några nya förvaringslösningar.

11. Är du klar?  Ta en efter-bild.

12. Dags för en belöning!

Rensa bland smycken och klockor

Detta projekt är en förkortad version av veckans projekt som kommer från min bok ”Organisera och förvara hemma – ett projekt i veckan”. Fotot är taget av Ulf Huett. I boken finns alla veckans projekt, fler bilder, en plan för hela året samt tips på hur du skapar en hållbar ordning.

Funkar inte detta projekt för dig? Då finns det ju bara att välja något från prioriteringslistan, eller hur? Genom att aktivt följa ett projekt i veckan kan du vinna inredning från Elfa. Beskriv i så fall här på bloggen hur dina projekt har gått. Bilder kan man dessvärre inte lägga upp här, men det går ju att göra det på Facebook under relevant inlägg eller Instagram genom att hashtagga mig (#förvaringsdrottningen).

Stort lycka till med veckans projekt!

/Paulina

Följ mig gärna via Facebook:

Eller på Instagram:

10 Kommentarer
 1. Sara L says:

  Jag körde en hårdrensning. Funderade igenom vad jag använder regelbundet & gärna. Övriga grejer tog jag ställning till en & en. Kommer jag använda det med glädje & i så fall vid vilka tillfällen? Kunde jag inte ge nåt vettigt svar på det så åkte grejerna ut. Det slutade med att drygt hälften rensades ut! Bilder på fb. Superbra översikt i smyckesförvaringen! Jag är så nöjd & firar med snacks & godis & tv-kväll med maken. 🙂

  Svara
 2. isflingan says:

  Trots att jag relativt nyligen gått igenom mitt smyckeskrin och gjort mig av med en hel del så kunde jag återigen rensa ut ett par billiga halsband till som får gå till stadsmissionen. Vid min förra stora genomgång så samlade jag ihop alla guld och silversmycken jag inte ville ha kvar, gick med dem till en juvelerare och som betalning från dem kunde jag designa ett eget smycke. Nu har jag ett underbart halsband helt i min smak och som i princip blev gratis 🙂

  Svara
 3. Anna-Carin says:

  Detta var välbehövligt 🙂 kunde kasta mycket gamla smycken. Vet inte varför jag sparat de som gått sönder. Men nu är det utrensat o ligger i sina askar. Före/efter-bild i kommentar på FB. Däremot så borde jag hitta ngn bra låda med fack som passar i byrån för att få bättre överblick. Nu måste jag öppna askarna för att hitta rätt. Men färre askar o mer sorterat gör det lättare.

  Svara
 4. Lena says:

  Jag har inte gjort en ordentlig rensning bland mina smycken och klockor på länge så det var välbehövligt. Nu har jag lämnat in några smycken som behövde lagas till en guldsmed, några har jag rengjort med bakpulver och varmvatten, några är utlagda till försäljning, några är slängda och resten ligger fint i uppsnyggat smyckesskrin. Bild finns på fb.

  Svara
 5. Lilli says:

  Jag köpte en större bestick låda från Ikea , en sån där man vanligtvis har i kökslådorna. Och satte den i byrålådan , där har jag lagt smyckena som jag brukar använda.Lätt överskådligt och bra. Smycken som jag inte använder men som är ett fint minne ligger i en smyckesask. Och så är det de där halsbanden som man tyckte va så snygga ………som man nu inte kan förstå hur man kunde ha på sig…dom får jag nog kasta.

  Svara

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentera gärna!