läkemedel

Rensa och organisera läkemedel – projekt vecka 23

Även läkemedel behöver man rensa och organisera bland med jämna mellanrum. Inte minst för att det är så lätt att köpa på sig nya läkemedel ifall man inte hittar där hemma, och helt plötsligt har man fem nässprayer, eller tio utspridda förpackningar huvudvärkstabletter.

Många förvarar läkemedel i badrummet, men där ska de helst inte vara. Badrummet är fuktigt, och läkemedel kan bli mindre verksamma av fukt. Men främst tänker jag faktiskt på att badrummet är är ett ställe där det ändå är ont om plats för sådant som verkligen har sin självklara plats där, och det gäller att inte addera på saker som kan förvaras någon annanstans. Som ett allmänt råd kan nämnas att det är säkrast att förvara läkemedel oåtkomligt för småbarn och djur.

Checklista organisera läkemedel:

1. Har du dina mediciner och kosttillskott på olika ställen i hemmet? Samla ihop alla.

2. Gör rent i lådor, skåp eller hyllor där du har förvarat dem.

3. Rensa läkemedel där bäst före-datumet gått ut och de du inte längre behöver.

4.  Organisera därefter återstående läkemedel efter hur de hör ihop på bästa sätt. Då blir det lättare att hitta bland dem och du undviker att köpa dubbelt. Förslag på kategorier är: ögon, öron, näsa, mun, hosta, halsont, halsbränna, värk, fötter, mage, sår (plåster), dagligen (sådant man tar dagligen, t.ex. vitaminer), läkemedel för barnen (smärtstillande, nässpray m.m.) samt kanske även övrigt (åksjuketabletter, nikotinplåster m.m.) Receptbelagda läkemedel kan man dela upp efter användare – det är ju ingen annan som ska använda dessa.

5.  Lägg saker som hör ihop tillsammans. Avdela dem gärna med hjälp av mindre behållare.

6. Märk upp läkemedel och de olika utrymmen som du har skapat så att du snabbare hittar bland dem i fortsättningen.

7. Gör dig av med de läkemedel du rensat ut. De får inte slängas i hushållssoporna där de kan förorena naturen eller hamna i orätta händer. På apoteket finns en särskild påse du kan lämna in dem i, men det går lika bra med en påse hemifrån. Släng etterförpackningen hemma så att du endast lämnar in själva medicinen (Apetekens önskemål).

8. Belöna dig med något eller fira för väl utfört arbete!

organisera läkemedel

Veckans projekt kommer, i en omarbetad version, från  ”Organisera och förvara hemma – ett projekt i veckan”. Bilden ovan är tagen av Ulf Huett.

Ska bli kul att se hur det blev hos er. Eftersom det inte går att dela bilder här på bloggen, lägg dem gärna upp på Förvaringsdrottningens Facebooksida eller Instagram – pinga mig i så fall (@forvaringsdrottningen) eller hashtagga (#förvaringsdrottnignen).

Stort lycka till med veckans projekt!

/Paulina

Prenumerera gärna på min blogg på bloglovin:
bloglovin

11 Kommentarer
 1. Lena says:

  Vi har en hylla i ett köksskåp för medicinförvaring. När jag städat och röjt ut lägger jag det som är gammalt i påsar som finns på apoteket. I vår stad kan man smidigt hämta påsar utanför apoteket vid ICA. De hänger där även när apoteket är stängt. Väldigt smidigt! Om man handlar medicin på nätet kan man även beställa en påse där. Se bild på fb 🙂

  Svara
 2. Sara L says:

  Vårt medicinskåp hade stort behov av rensning, det var total översvämning där! Jag lade allt på köksbordet för att komma åt bra. Sen rensade jag bort all för gammal medicin (stor påse!), slängde en massa mått, flyttade över plåster, sårrengöring & liknande till en separat låda som jag gjorde i ordning när vi rensade städskåpet. Och då var det helt plötsligt inte mycket kvar! Så jag kunde ställa allt i medicinskåpet så det lätt syntes vad som fanns i det. Före- & efterbilder finns på fb! Grymt nöjd!

  Svara
 3. Anna-carin says:

  Trodde att jag hade rensat 🙂 men oj! Nu är ung 2/3 inlämnat på Apoteket pga utgångna datum. Har allergiska barn så blir mycket allergimedicin. Hyllorna är djupa så mycket har gömt sig bakom. Men nu är det sorterat o utrensat o jag behövde ändå inte fylla på med ngt. (Bild finns på FB), kryddhyllan på nedersta plan åkte med av bara farten 🙂

  Svara
 4. Isflingan says:

  Trots att det inte känns som man har speciellt mycket mediciner (och framförallt inte använder de speciellt ofta), så är medicinlådan ganska full. Nu är den iallafall lite mer sorterad utifrån kategorierna: förkylning, astma/allergi, smärta, trauma (dvs plåster, bandage, pincett etc) samt övrigt. Flyttade över linser och tillbehör till en annan låda då de inte riktigt passade in/fick plats bland medicinerna. Och de mediciner/vitaminer som används dagligen står i badrumsskåpet så man kommer ihåg att ta dem varje dag. Nu känns det som man fick en bättre överblick i lådan.

  Svara
 5. Lilli says:

  Vi har som tur är inte så mycket läkemedel, men Alvedon , nässpray och nån bra i magen tablett är ett måste att ha hemma. Förvarar dom i badrumsskåpet fast det inte är så bra . Om jag får en receptbelagd medicin till mej har jag den i sovrummet.det är ju lite privat. Jag har en jätteliten necessär som jag alltid har huvudvärkstabletter, płåster och vad man nu kan behöva i, som jag har med i väskan , lätt att plocka med sig när man byter väska titt som tätt. Gick igenom hundarnas apotek oxå….där fanns det mycket som hade varit öppnad förlänge och tabletter som ska lämnas in på apoteket. Det jag ska fixa inför detta uppdrag är en liten låda eller ask för bara plåster, nu ligger det tillsammans med lite annat plock och det blir svårt att hitta.

  Svara

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentera gärna!