växla mynten förvaringsdrottningen

Rensa bland mynten – snart går de ut

Utgår inte några mynt snart? Tänkte jag för mig själv härom dagen.

Det är lite fascinerande det där. Jag är säker på att den informationen har stått överallt och att jag har själv tittat på den bland annat i mataffären men inte riktigt registrerat den. Lite som med deklarationen. Man tar tag i det  när man verkligen måste. Och nu måste man verkligen, för när jag googlade på detta och då visade det sig att det är deadline på detta den 30:e juni i år.

Så om du är som jag så kommer det en liten påminnelse här för att växla in dina pengar som snart blir ogiltiga. Det är enkronors- femkronors och faktiskt även tvåkronors mynt (någon som har sett sådana?) samt hundra och femhundra kronor i sedlar som utgår.

Hur omständigt blir det att lämna in dessa då, tänkte jag. Men åter igen så blir man positivt överraskad över hur väl funderande land vi lever i. Då har Riksbanken byggt en sajt som heter myntkartan.se, där man kan söka närmaste återlämningsställe. Så otroligt smidigt! Så vitt jag kunde se så är det banker och växlingskontor som tar emot sedlarna. Viktigt att veta är att bankerna endast tar emot endast egna kunder.

Så idag samlade jag upp mynten i Viktors sparbössa och gick till min bank. Där fick jag en speciell påse som  jag fick lägga mynten i. De sökte upp mitt konto och pengarna kommer att sättas in där när de är växlade. Växeltiden är ca 1 månad för tillfället fick jag veta. Mitt tips till er att inte dröja med detta till sista dagen, för då kan jag tänka mig att köerna till dessa återlämningsställen kommer att vara långa.. Ska i alla fall bli spännande att se hur mycket Viktor lyckades spara ihop. Enligt Svt har ett genomsnittligt svenskt hushåll 324 kronor i mynt, så det lönar sig kanske att kolla runt i hemmet, samla ihop dessa och växla in.

växla mynten förvaringsdrottningen

Ännu mer lönsamt kan vara  att kolla om du har några gamla hundringar eller femhundringar, för de går som sagt också ut snart. Men tillfredsställelsen över att samla upp mynten och bli av med dem tror jag kommer att bli större för er:)

/Paulina

PS. Vinnarna  i Matsmart.se tävlingen har korats!

4 Kommentarer
  1. Lilli says:

    Jag hade anmält mej till att bli påmind via sms av Riksbanken, det första sms:et kom nog 5 månader innan sedlar o mynt skulle bli ogiltiga. Sen kommer det påminnelse med jämna mellanrum, även sms om när det är premiär för nya mynt.Toppen bra!!

    Svara
  2. Anna Voltaire says:

    Missade förra tillfället att växla in pengar men denna gång ska jag klara det. Började samla mynt igår redan men fick faktiskt inte ihop så mycket som jag väntat. Kanske för att vi i princip aldrig använder kontanter längre i min familj. Jag tog de slantar jag fann till mataffären och på måndag ska trasiga sedlar växlas in. Jo för sånt händer här i stridens hetta (barnen alltså) de river sönder sina födelsedagslappar för att visa hur arga de är…. Mycket opraktiskt.

    Svara

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Kommentera gärna!