byta lakan

Hur ofta byter du sängkläder?

När bytte du sängkläder senast? Var det förra veckan? Eller för två veckor sedan? Känns detta bekant? Dagarna och veckorna går så fort att det är svårt att minnas ibland när man senast gjorde en viss syssla. Och då kan det helt plötsligt gå ganska lång tid mellan byten.

Den allmänna rekommendationen är att byta sängkläder varannan vecka. Men en ny undersökning från Yougov visar att 30 procent av svenskarna byter sängkläder mer sällan än så. Men oavsett hur ofta man vill byta sängkläder så är det bra att skaffa sig en rutin kring detta så att det verkligen blir så ofta som man tänkt. Mitt råd att göra på följande sätt:

1. Bestäm dig för hur ofta du vill byta dina sängkläder. Räcker det med varannan vecka eller vill du ha fräscha sängkläder varje vecka?

2. Fundera över när det funkar bäst för dig att byta sängkläder. Det kan du komma fram till genom att:

 •  koppla det till en vana som du redan har. Om du exempelvis städar din bostad varannan vecka så kan du passa på att byta sängkläder då. Eller om du tvättar vid en viss bestämd tidpunkt.
 • schemalägga det på ett tidpunkt då du har några extra minuter. På en helgmorgon har de flesta exempelvis mer tid än på en vardagsmorgon. Eller på kvällen om man vill göra det på en vardag. Är du kvällspigg eller duschar på kvällen så kan det kanske funka bäst för dig att göra det då.

3. Om du inte bor själv och vill att bägge parter ska kunna byta sängkläder, så är det viktigt att tidpunkten funkar för er båda.

4. För säkerhets skull – lägg en påminnelse i din kalender. I alla fall i början när du ska sätta din nya vana.

I samband med veckans projekt fick jag just frågan om jag har en sådan rutin och jag använder mig av alla ovanstående punkter. Jag tycker att fräscha sängkläder är en riktigt vardagslyx och tycker faktiskt att det är enklare att minnas att byta dem varje vecka så därför blir det veckovisa byten för vår del. Lördag morgon är lämpligast för oss, då vi inte behöver stressa iväg till jobbet (jag jobbar deltid i och med Oskar, men även det oftast hemifrån, men Sven ska ju också byta sängkläder, och då är det bra att rutinen även passar för honom).

Man kan så klart även bestämma att göra det någon gång under dagen och att turas om varannan vecka exempelvis, men min erfarenhet säger mig att ju bredare tidsram desto större risk att saker och ting inte blir gjorda.. Detta funkar för oss i alla fall. Hur gör ni andra? Har ni några bra tips?

byta sängkläder

Samma sak kan du göra med handdukar exempelvis.

/Paulina

PS. Här kan du få mer tips på andra små rutiner som förenklar vardagslivet och sparar tid.

15 Kommentarer
 1. Leila says:

  Jag byter en gång i veckan, på fredagar. Tvättar täcken efter varje säsong (sommar/vintertäcken) och då dammsuger jag också sängar och madrasser. Ibland släpar jag bäddmadrasserna ut på altanen och piskar dem.?Madrasskydd och kuddar tvättar jag oftare.

  Svara
 2. Charlotte says:

  Här kan det gå så lång tid som 3-4 veckor emellan byten – om inte lillan kissat i sängen… Med en sambo som jobbar treskift och älskar att sova så är sängen ofta upptagen. Funderar allvarligt på att märka upp hyllorna i linneskåpet för han ser aldrig skillnad på storleken på underlakanen då de är ihopvikta ? Vi har dubbelsäng och dottern en barnsäng (inte spjälsäng alltså utan en större). Plus att jag har ett underlakan kvar från min tid med enkelsäng eftersom jag vid fester använder det som bordsduk. Tyvärr får det inte plats i skåpet för dukar… där jag också har massa annat som ljus, servetter, m.m.

  Svara
 3. Händelsevis says:

  Vi lägger också alltid i samma lakan igen efter tvätt. Tvättid har vi var 4-5 dag pga tygblöjor och småbarnskläder så lakanen åker med ungefär varannan – var tredje gång. Egentligen hade vi kunnat ha endast ett set lakan för vår säng men ett i reserv känns ju rimligt. Dock har vi valt att ha två identiska set. Ingen variation här inte….

  Svara
 4. Carin H Brander says:

  Vi byter varannan vecka. Jag har alla såna här saker i en app som heter Todoist så att jag inte ska glömma. Eller jag har hela livet i Todoist om jag ska vara ärlig (tvätta håret, raka benen, byta handdukar, vattna blommorna osv i all oändlighet).

  Svara
 5. Maria says:

  Vi bytar sängkläder varannan vecka hemma hos oss.
  Jag insåg för ett tag sedan att det blev alldeles för sällan och då la jag in en påminnelse i telefonen. Den plingar varannan lördags morgon och när jag bytt flyttar jag fram påminnelsen två veckor. Funkar mycket bra!
  Passar även på att lufta täckena om vädret tillåter.
  Jag bytar även örngott varje gång som jag tvättat håret, känns inte så trevligt att lägga nytvättat hår på ett ofräscht örngott 🙂
  Tack för alla tips och tricks från dig!

  Svara
 6. Lilli says:

  Alldeles för sällan om jag ska vara ärlig och jag fattar egentligen inte varför, för det är ju helt underbart att krypa ner i en renbäddad säng. Har aldrig tänkt på att ha nån speciell rutin på det , men som alltid får jag nya idéer här inne så nu får det bli ändring även på det. Jag har haft våran sophämtning som riktmärke till att vattna mina orkidéer, de kommer tisdagar varannan vecka året om så varför inte ta sängarna då oxå.

  Svara
 7. Åse says:

  Byter varannan vecka och då oftast till en helg, eftersom det är så skönt med rena, skrynkelfria lakan, och vi då görna har en längre sovmorgon.

  Jag skulle vilja få lite tips om hur man förvarar stora dukar.
  När man viker å blir det så fuka veck som är svåra att stryka bort! Jag har funderat på om man skulle kunna vika dem snyggt när de är nytvöttade i hänga i klänningshängare (med klypor), och efter att de torkat hänga upp i en ”dukgarderob”. Men längre ön till fundering har jag inte kommit, och just en sådan garderob har jag inte.

  Svara
 8. ErikaGren says:

  Byta sängkläder är faktiskt den tråkigaste hushållssysslan av dem alla så jag sover i pyjamas och byter den ganska ofta istället. Så sängkläder byter jag mer sällan än varannan vecka. Jag byter när det är torkväder ute eftersom jag inte vill vika lakan. Jag tvättar på morgonen och lägger i samma sängkläder på kvällen. Så jag har samma sängkläder tills de blir utslitna. Tycker det verkar märkligt att lägga in det i kalendern. Ungefär som att lägga in när jag ska tvätta min jeans? Man känner väl när de börjar bli ofräscha och det är dags att byta?

  Svara
 9. A. says:

  Vi byter varje vecka! (söndagar, så vi startar veckan fräscht) Örngott byter jag oftare än så, inte särskilt bra för hyn annars.

  Svara

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Kommentera gärna!