Rensa och organisera i badrummet

Rensa och organisera i badrummet – projekt vecka 21

Badrummet kan vara en riktig utmaning för många, speciellt om ni är fler i hemmet. Här vill vi både kunna göra oss i ordning när vi har bråttom på morgonen och kunna koppla av när vi har mer tid. Därför är det viktigt att se till att det som används dagligen finns lättillgängligt, medan det som som används mer sällan kan stå mer undanställt. Försök att ordna dold förvaring så blir intycket mindre plottrigt. Mediciner och smink får en egen genomgång närmaste veckorna så lämna dem just nu ifall du förvarar dem i badrummet.

Checklista badrummet:

 1. Gör din avgränsning. Ska du ta hela badrummet eller delar av det?

 2. Ta en ”före”-bild.

 3. Gör plats för att organisera alla saker.

 4. Rengör inuti och ovanför badrumslådor och skåp. Tvätta även flaskor, behållare m.m. som finns i skåpet.

 5. Rensa! Några skönhetsprodukter eller parfymer som har blivit gamla? Något du inte använder? Hur mycket det än har kostat är det inte värt att fortsätta förvara i ditt badrum. Eller så bestämmer du dig för att använda upp dem en gång för alla.

 6. Se över de elektriska maskiner du har i ditt badrum. Rensa bort de du inte använder och de som har gått sönder. Flytta på dem som inte behöver förvaras i badrummet.

 7. Innan du sätter tillbaka sakerna i skåp och lådor: endast det du använder dagligen bör helst finnas här. Påfyllning av schampo, balsam m.m. bör förvaras på ett annat ställe vid platsbrist. Mediciner, smycken och nagellack förvaras bättre någonstans där det inte är fuktigt och temperaturen växlar. Fundera också på om du har rätt struktur i ditt badrumsskåp? Kanske något som ska paras ihop på ett annat sätt? Förvarar du saker ovanpå skåpet för att de är för höga? Ofta kan du justera hyllorna i badrumsskåpet så att de får lagom höjd.

 8. Behöver du komplettera med några behållare? Skriv upp alla innermått innan du ger dig på en inköpsrunda. Mensskydd, bomullspads och tops exempelvis kan man flytta till andra behållare så att det ger ett enhetligare intryck.

 9. Vill du få bort saker från badrumskanten eller duschen? Gruppera ihop dessa och lägg i korgar eller på en bestämd plats i skåpet. Innan du duschar tar du fram dem. Du kan i så fall gruppera efter familjemedlem eller kön, om ni använder olika produkter.

 10.  Ställ tillbaka allt. Tänk på att inte ställa saker som du använder ofta för nära andra saker, så att det blir krångligt att ta ut dessa. Tandkräm och tandborstar till exempel bör ha gott om plats i skåpet om du väljer att förvara dem där.

 11. Märk upp det du kan. Det gör det lättare att behålla ordningen.

 12. Ta en ”efter”-bild.

 13.  Belöna dig själv med något lämpligt ur din belöningslista.

Rensa och organisera i badrummet

Foto: Ulf Huett.

Detta är en förkortad version av veckans projekt som kommer från min bok ”Organisera och förvara hemma – ett projekt i veckan”, där alla årets projekt, listor, bilder och andra tips finns.

Ska bli kul att höra hur ni har rensat och rensat i badrummet. Berätta gärna här på bloggen. Om du vill dela bilder, gör det gärna på Förvaringsdrottningens Facebooksida eller på Instagram.

Lycka till med veckans projekt!

/Paulina

9 Kommentarer
 1. Lilli says:

  Tömde alla skåp i badrummet och ställde allt på golvet, torkade alla hyllor .Sorterade ut det som skulle slängas , sen torkade jag av alla flaskor som skulle tillbaka in i skåpen, det som gick att diska diskades.Ställde tillbaka ungefär på samma plats för enkelhetens skull..och parade ihop det som hör i hop.Till bomullspad och tops har jag köpt fin transparent förvaring men till andra småsaker har jag använt askarna som man kan köpa vissa tops i ( transparant liten rektangulär ask ) så i en har jag nagelfilar, nagelsax,pincetter. Blev så fint i badrummet nu .

  Svara
 2. Lena says:

  Badrumsskåpet rensades rejält! Det fanns en hel del saker som inte används längre så det var riktigt välbehövligt. Bilder på fb.

  Svara
 3. Anna Voltaire says:

  Ett projekt i veckan….jo jo, då skulle det ta 20 år för mig att komma i ordning här. Sex barn och en man med noll sinne för organisation eller känsla för att strumpor ska bo i garderoben när de är rena och i tvätten när de är smutsiga….Men jag ska försöka implementera detta. Jag för en ojämn kamp här kan man säga (årets understatement, kanske seklets…)

  Svara
  • Paulina says:

   Förstår att det inte är det lättaste för dig med dina förutsättningar, Anna. Men – ta det som känns genomförbart och viktigast för dig och strunta i resten. Börja där. Och tänk inte på det du inte gör. Bara var nöjd med det du har gjort. Hoppas att få höra mer från dig och hur det går!

   Svara
 4. /carina says:

  Badrummet tog jag i början av april, så idag blev det ”medicinskåpet”. Jag är grymt nöjd! Kunde bära i väg en påse skräp direkt till soporna och fick en skokartong full med gamla mediciner som ska lämnas till apotek. Nästa vecka ska jag köpa fler förvaringsboxar, men redan nu är strukturen så himla mycket bättre.

  Svara

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Kommentera gärna!