En överraskning – eller att rensa åt barnen

Jag: Nu får det vara nog. Jag står inte ut med röran i Viktors rum. Och han har alldeles för många saker som han inte leker med.

Sven: Men han har ju separationsångest från minsta lilla grej.

Jag: Jag vet. Vi får röja utan honom.

Sven: Men han kommer att bli tokig på oss. Hur ska du sälja in det?

Jag: Vi kallar det för en överraskning.

Sven: En överraskning? Han kommer nog bli besviken.

Jag: Tror inte det. Vi gör det ju fint i hans rum och rensar bort sådant som han inte leker med. Han kommer inte ens märka allt som är borta.

Sven: We’re so screwed. (jag vet inte varför vi pratar engelska med varandra ibland. Vi bara gör det.)

Och så gjorde vi. Mellan amningar och under Oskars sovtider så RENSADE vi verkligen. Trasiga leksaker. Bland alster från skolan. Origamigrodor och Gud vet vad som plötsligt dyker upp i ett barnrum. Det var stora släggan som kom fram. Jag var så innerligt trött på att hans rum har blivit överbelamrat (med mina mått mätt i alla fall…). Jag ville få in luft där. En stor svart släng- säck och en ”skänk” säck blev det. Vi lämnade kvar det som han faktiskt lekte med eller som vi trodde att han skulle återupptäcka och det som han hade gjort i skolan och som han var superstolt över, som ett fingervirkat smycke eller en liten handvävd matta.

Det tog oss två dagar, så Viktor fick inte komma in i rummet för överraskningen var inte klar och han fick därför tillbringa fredagsnatten på soffan i vardagsrummet. Vilket han tyckte var toppen! Blev ett litet äventyr i sig. Men förväntningarna på överraskningen höjdes så klart och Sven blev ännu mer orolig att han skulle bli besviken på oss. Egentligen så förstår jag inte varför jag inte var orolig. Tänkte att det bara måste göras och att jag i så fall får ta konsekvenserna och kanske ge honom någon extra iPad timme som plåster på såret. Jag hade bara bestämt mig för att det skulle gå bra.

Vi blev klara lördag kväll och det blev dags för Viktor att inspektera sitt rum (han är en stor fan av TV-programmet Fixa rummet, så han vet hur det går till). Och vad händer? Jo, han kommer in i rummet och säger ”Wow”. Seriöst. Jag trodde inte mina öron. Han blev superglad för att det var ordning och reda och kändes luftigt. Han hittade genast en kortlek och ville spela ”Finns i sjön”. Jag som var beredd på att börja förhandla med honom om någon slags kompensation för sveda och verk behövde inte göra något. Han var glad som en lärka. Det hade jag definitivt inte väntat mig.

Jag uppmanar ju vanligtvis att försöka rensa med barnen. Jag har själv gjort det tidigare, när vi bland annat rensade och organiserade Viktors teckningar. Men jag insåg att detta skulle bli ett för stort och för tidskrävande projekt för honom. Så jag chansade att göra det utan honom. Och det gick. Kanske för att han ändå är relativt liten än så länge. Tvivlar starkt på att det hade funkat på en tonåring… Jag antar att jag med detta vill säga att man får testa sig fram och ibland så får man ta genvägar och rensa åt barnen. Både Viktor och vi är i alla fall sjukt nöjda. Han har till och med frågat farmor om hon ville se hans nya rum så fort hon kommit innanför dörren och visade stolt upp det.

Rensa åt barnen

Rensningen har möjliggjort en ny kategorisering i Viktors rum. Jag har bland annat delat in hyllorna i en ”skriva” och en ”räkna” hylla, där han kan hitta allt relaterat till detta. Det kan vara ett spel, en räknebok eller en pysselbok som går ut på att räkna.

I övrigt så ska vi  relativt snart göra om Viktors rum och jag kan knappt bärga mig. Det är det mest eftersatta rummet i vårt hem och även om Viktor säger att han trivs och inte vill byta ut något så är det nu dags för en uppfräschning. Så jag har bland annat kollat runt på Pinterest och samlat en hel del barnrumsinspiration på Förvaringsdrottningens Pinterestkonto ifall ni vill kika på det.

Har ni rensat åt era barn någon gång? Hur gick det?

/Paulina

9 Kommentarer
 1. Kristinas oas says:

  Vi har en överenskommelse: det som rensas bort från barnrummen ställs undan ett år innan det skänks/säljs. Då vågar barnen rensa bort det de inte använder och om de ångrar något efter ett tag så finns det kvar. Trasigt och sådant de vill slänga slängs förstås med en gång.

  Svara
 2. Paula says:

  Åhh önskar verkligen att jag kunde göra samma med tösens (10år) rum, hon har hysteriskt mycket mjukdjur och kan inte tänka sig att skicka vidare nån av dem. Nånstans inom mig hoppas jag att hon snart, väldigt snart kommer att växa ifrån dem ?

  Svara
 3. Helena says:

  Barnen har delat rum och Stora har fått flytta till ett nytt rum nere och Lilla bor kvar i deras rum uppe. Det var VÄLDIGT mycket rensande.Stora kunde rensa en hel del själv, men blev förbjuden att ge bort det hon inte ville ha till Lilla, eftersom han tar emot allt. Lilla behövde stöd i sin rensning – fick han bestämma så skulle han spara ALLT! Kollade igenom hans spara-hög och hittade bla en halvskrynklig klisterlapp med en streckkod på(!) Det var väldigt mycket ”Men den här kan vara bra att pyssla med” Mamman var hård och till slut hade han lärt sig ”Jaja, allt som kan vara bra att pyssla med måste kastas tills rummet är färdigt” Jag rensade delvis själv och han var nöjd när det var klart. Finns två kartonger som vi har kvar att gå igenom, men så länge de är kvar så kan han inte samla på sig mer ”Kan vara bra att pyssla med”-saker. Vet inte om det är lathet som gjort att de fortfarande står kvar orörda efter ett par månader eller om det är ett smart drag? 😉

  Svara
  • Paulina says:

   Tror att bara att gå igenom saker och fundera igenom dem. Det ger en mental träning som gör det lättare att rensa nästa gång!

   Svara
 4. Belinda Bäckman says:

  Häromdagen gjorde vi faktiskt just det här. Vår pojke är ”bara” två år, men å andra sidan är det ju i den åldern de börjar bli extremt noga med hur saker och ting ska vara… Men farmor var ute och lekte med honom hela dagen medan vi möblerade om och fixade rummet. Han blev glad över en grej vi hade hängt upp på väggen, i övrigt var det mest ”jaha, nu ser det ut så här” 🙂

  Svara
  • Paulina says:

   Kanske är det vi föräldrar som oroar oss för mycket för att barnen ska bli ledsna.. i alla fall när de är så små.

   Svara
 5. Emmy says:

  När jag rensat har det blivit positiva reaktioner. De ser lättare vad de faktiskt har för saker och kan lättare hitta något de vill leka med när det inte är en miljon saker framför dem. Sällan har de märkt vad som försvunnit. Ibland rensar vi tillsammans. Tack för en bra blogg

  Svara

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Kommentera gärna!