Rensa i linneskåpet

Rensa i linneskåpet – projekt vecka 20

Veckorna fullständigt rusar tycker jag. Tyckte att det var måndag nyss.. Är ibland lite rädd att jag helt plötsligt ska glömma bort vilken dag det är  och missa veckans projekt mitt i allt detta.. Men inte idag. Här kommer det – ett projekt som kan gå väldigt snabbt men ändå skänka en skön känsla:)

Har du funderat på hur många lakan, handdukar, kökshanddukar, gardiner och filtar du har? Och om du verkligen behöver dem alla? Hur många du behöver beror så klart på hur många som bor i huset, men också på om ni ofta har övernattare och gäster på middag. Det är inte så ofta som man går igenom dem så låt oss göra det nu.

Checklista linneskåpet:

 1.  Samla ihop dina sängkläder och lakan. Hur många sängar behöver du lakan för? Räkna efter. Du bör ha minst en extra uppsättning per säng. Hinner du inte tvätta innan du byter lakan så bör du ha två uppsättningar lakan, påslakan och örngott per säng. Har du eller dina barn gäster som sover över? Räkna med extra lakan till dem.

 2.  Om du har fler än du behöver – rensa ut de lakan som inte matchar längre, de du gillar minst eller de som är mest slitna.

 3. Om du vill ha bra översikt över dina lakan – rulla ihop dem så är alla lika lättåtkomliga, jämfört med om du travar dem på varandra. Rulla gärna in underlakan och örngott på en gång, så har du hela uppsättningen samlad på ett ställe.

 4. Är du nöjd med förvaringen för dina lakan? Är den överskådlig och lättillgänglig? Om inte, fundera på var du kan förvara dem istället.

 5. Ifall du vill ha ett litet större projekt – gå igenom dina kökshanddukar. Hur många behöver du egentligen? Rensa bort de slitna och dem du inte gillar.

 6. Vill du så kan du gå igenom handdukar också. Samla i så fall ihop dina handdukar, badlakan och träningshanddukar och gå igenom dessa  på samma sätt. Rensa bort slitna handdukar och badlakan som du inte gillar eller inte använder.

 7. Organisera allt du rensat ut i skänk- sälj- och slänghögar. Bestäm dig för till vem du ska skänka textilerna. Välgörenhetsorganisationer, kvinnojourer och härbärgen tar gärna emot lakan och handdukar, men även djurhem kan ha nytta av dem. Några extra lakan eller handdukar kan du så klart ta med dig sommarstugan om du har någon, men se bara till att inte den blir ett nästa avlastningsställe för onödiga prylar. Det du sedan ska slänga bör du inte slänga i hushållssopor utan lämna in till återvinningsstationer eller butiker som tar emot dessa.

 8. Hur mycket har du lyckats att rensa? Skriv upp det i din ut-lista om du har en sådan.

 9. Blev det fint? Ta en ”efter”-bild!

 10. Då var det klart. Hur ska du fira?

Rensa i linneskåpet

Foto: Ulf Huett.

Detta är en förkortad version av veckans projekt som kommer från min bok ”Organisera och förvara hemma – ett projekt i veckan”, där alla årets projekt, listor, bilder och andra tips finns.

Ska bli kul att höra hur ni har organiserat och rensat. Eftersom det dessvärre inte går att dela bilder på bloggen, gör det gärna på Förvaringsdrottningens Facebooksida. Eller på Instagram.

Lycka till med veckans projekt! Själv ska jag få upp de sista sommarkläderna i garderoben och fira bröllopsdag idag – så gott det går med en bebis alltså..

/Paulina

11 Kommentarer
 1. Sara L says:

  Nu har jag äntligen tagit itu med en rejäl rensning! Jag tror nog det är mer än hälften som åker ut nu! En del var trasigt & annat passar inte riktigt. Så nu har vi kvar bara precis det vi behöver. Det som rensats ut (bild på fb) kommer återvinnas/skänkas/säljas. Linneskåpet är jätteluftigt & vi fick dessutom en tom hylla! (Bild på fb)

  Svara
 2. Lena says:

  Jag har gått igenom lakan och örngott och organiserat om lite. Ingen stor förändring men känns alltid bra att gå igenom och fixa i ordning. Bild- få

  Svara
 3. Linda R says:

  rensade ur mitt skåp där jag har lakanen. Vek om de fina seten som jag vill spara för att se till att örngottet låg i påslakanet, allt enligt tips från dig. En del udda lakan gav jag bort men mycket av det slitna rev jag ner till mindre bitar för att använda som skurtrasor/ putsdukar. Handdukarna kommer rensas vid senare tillfälle då vi inte behöver några handdukar till skötbordet längre.

  Svara
 4. Lilli says:

  Även om jag bor i ett stort hus så har jag ändå dåligt med förvaringsutrymmen . Så mitt så kallade linneskåp med sänglinne har jag i förvaringsdelen som finns i min schäslongsoffa. Där har jag nu tömt allt och gått igenom, omaka sänglinne som ändå är helt , har jag kvar och använder det till när vi är på semester eller dyl, där man behöver ha med sitt eget. Rensade även bland handdukarna som jag förvarar i ett öppet skåp i badrummen. Handdukar små som stora som har gjort sitt sparar jag och använder till vovvarna, och de fick ju en egen förvaringslåda när det var Hall- projektet ! Sååå skönt det var att slippa fundera på var jag skulle lägga dom. Sist jag köpte kökshandukar så köpte jag flera likadana och rensade ut de dåliga, så det var redan klart. Belöningen får bli att köpa en fin blomma till trädgårdsbordet och något gott fika till kaffet ute i solen.

  Svara
 5. Anonym says:

  Jag har två extratäcken för gäster. Jag viker ihop dom och stoppar i två stora kuddöverdrag 70-80cm. På så sätt blir det mer plats i skåpet och jag har två stora myskuddar för soffan eller på golvet framför TVn

  Svara
 6. Händelsevis says:

  Oj, hamnade i spamfiltret pga kostnadseffektiv med ett annat ord 🙂 Inser iof att jag spamat din blog lite med tygblöjetjat… Är bara så superfrälst men ska sluta tjata!

  Svara
 7. Händelsevis says:

  Jag har omvandlat uttjänta lakan, handdukar, kökshanddukar till tygblöjor, tvättlappar, amningspads och amningsunderlägg! Gammal frotté suger såå bra och lakan blir utmärkta som vikblöjor och lager mot huden.
  Billigt, användbart och miljövänligt 🙂
  När de är för trasiga för att ens vara blöjor blir de skurtrasor och sedan återvunna.

  Svara

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Kommentera gärna!