Matsmart.se

Tävling med Matsmart.se

I samarbete med Matsmart.se

För några veckor sedan skrev jag ett inlägg med tips på hur vi kan minska matsvinnet. Då fick jag en hel del tips från er tillbaka och ett av dem var Matsmart.se. Jag kollade in sajten och tänkte att fler måste upptäcka dem.

För er som inte har upptäckt Matsmart.se ännu, så är det en online butik där man kan köpa billigare mat som matproducenter av olika anledningar inte kan sälja p g a exempelvis korta eller utgångna bäst före datum, förpackningsbyten, varor med skönhetsfel mm. Det är både bra för konsumenterna som får mer över i plånboken, men också bra för miljön då mat, som annars hade slängts, kan ätas upp. Jag fick reda på att 1/3 av all mat som produceras i världen kastas, varav en stor del slängs helt i onödan och Matsmarts mål är att bidra till att mindre mat slängs.

Matsmart.se startades av en matbutiks-ägare som tröttnade på att behöva slänga massvis med mat. Istället började han rea ut den, vilket blev så populärt bland kunderna att han bestämde sig för att ta idén online, för att kunna ge hela Sveriges befolkning samma möjlighet. Och snittrabatten är hela 50%.

Jag testade Matsmart.se i veckan, och köpte några varor, som levererades hem till mig. Då upptäckte jag att de även har glutenfria och ekologiska alternativ, vilket är viktigt för mig då jag är både glutenkänslig och laktosintolerant. Det finns en bra sökfunktion, där du snabbt kan kolla om det du letar efter finns i sortimentet. Du kan även se innehållsförteckningen på varje vara. Matsmart.se erbjuder för övrigt även artiklar inom bland annat hår, kropp, intim, munvård, apotek, husgeråd, städ, tvätt & disk och barn.

Matsmart.se

I samarbete med Matsmart.se anordnar jag en tävling, där ni kan vinna 2 presentkort på 500 kronor styck. För att delta, svara på följande fråga: ”Vad gör du för att minska matsvinnet?”. Tävlingen avslutas den 25:e maj och vinnarna kommer att meddelas i detta inlägg.

Förutom tävlingen kan mina läsare just nu få en rabatt på 50 kr när ni handlar för minst 350 kr och använder koden PAULINA. Den gäller också från idag och fram till den 25:e maj.

/Paulina

Tävlingen är nu avslutad. Vinnarna är Ida och Lotta!  Vinnarna har korats av Matsmart.se och beslutet kan inte överklagas. N

Tusen tack för alla bra tips för att minska matsvinnet! 

31 Kommentarer
 1. Jonathan Russell says:

  Gör matlistor och håll dig till dem. Planera så att det blir lite över att ta med till lunchlåda nästa dag. Använd näsa och mun för att avgöra om något måste kastas – stirra dig inte blind på utgångsdatumen. Var noga med rätt förvaring så slipper man kasta.

  Svara
 2. Paola says:

  Släng aldrig mat. Frys in ostbitar, kött och fiskrester, kokta grönsaker, kokt ris eller bulgur osv. och den där dagen när du inte vet vad du ska laga för mat tar du fram allt och skapar en magiskt spännande ny rätt!! Både smart, roligt, nytt och peppande 🙂

  Svara
 3. Kajsa says:

  Hemma hos oss handlar vi på matsmart i snitt varannan månad, tycker det gör att hitta riktigt bra saker där! Vad vi gör för att minska matsvinnet är att försöka ha bra koll på vad som finns i hyllorna och lådorna. Vi har ett bra system där vi skriver matlista varje vecka utifrån vad vi har hemma, vad som är bra pris på den veckan, och vad vi är sugna på såklart ☺️ Förra veckan gjorde vi chili med sojafärs som vi fyndade på matsmart, räckte flera dagar och det gick ner lite blandat som annars skulle slängas, morötter som höll på att bli dåliga, en halv gullök, öppnat paket bönor och kokt ris från dagen innan ??

  Svara
 4. Jonas Darai says:

  En riktigt bra ambition, att minska på matsvinnet! På så vis reducerar man ju faktiskt också lite på utsläpp från transporter och den enorma miljöpåverkan som livsmedelsproduktion faktiskt innebär!

  Mina bästa tips är nog att fortsätta handla på Matsmart, frys in frukt och bär som börjar bli gammalt och använd för att göra smoothie, koka god buljong på alla de blad, blast och andra rester (typ kycklingskrov) som blir över från matlagningen, använd fruktkartan.se på sommaren för att lokalisera frukt i närområdet istället för att handla i butik, ignorera bäst-före-datum och ta aldrig mer på tallriken än vad du faktiskt orkar äta!

  Tack och fortsätt göra en god insats för miljön! 😉

  Svara
 5. Emely says:

  Jaa vilken bra tävling!!!
  Jag planerar maten i förväg och handlar när jag är mätt. På så sätt köper jag inga onödiga produkter som jag sedan kanske inte använder. Blir det rester över äter jag alltid upp det dagen efter- eller fryser in. Under sommaren odlar jag så mycket jag kan. Då är det bara till att gå ut i trädgården och ta det som jag behöver just då.
  Ha det så gott!!

  Svara
 6. Lotta says:

  Jag köper ofta varor på halvpris, rester som jag inte äter upp åker in i frysen och får ett nytt liv i andra rätter. Och så försöker jag ta tillvara på det min egen trädgård producerar – vilket inte alltid är så lätt när t.ex. äppelträden dignar av frukt. Men jag kokar sylt och marmelad etc. Matresterna jag slänger tar jag tillvara på i komposten – det blir näring till det jag odlar. För att misnka svinnet från sin egen trädgård kan man också skänka bort t.ex. frukt till de som inte har trädgård. Det finns många fiffiga tjänster för det också, t.ex. fruktförmedlingen!

  Svara
 7. Sandra Petersson says:

  Vet inte om förra inlägget kom med, det markerades som spam.

  Jag handlar på Matsmart och sedan använder jag mig av appar som Resq club och Karma där man kan handla restaurangernas överblivna lunchrätter till ung.halva priset. De slipper slänga mat och jag sparar pengar och får samtidigt goda middagar. Jag använder mig även av de Solidariska kylskåp som vi har i Göteborg. Det är kylar utplacerade i offentliga miljöer dit privatpersoner, restauranger, butiker och caféer lämnar mat som håller på att gå ut eller t ex. grönsaker och frukter som börjar få fläckar eller se ledsna ut. Sedan kan vem som helst gå dit och hämta. Jag har både hämtat och lämnat mat där, mat som jag annars skulle kastat.

  Svara
 8. Sandra Petersson says:

  Jag handlar på Matsmart och sedan använder jag mig av appar som Resq club och Karma där man kan handla restaurangernas överblivna lunchrätter till en billig peng. De slipper slänga mat och jag får billiga middagar. Jag använder mig även av de Solidariska kylskåp som vi har i Göteborg. Det är kylar utplacerade i offentliga miljöer dit privatpersoner, restauranger, butiker och caféer lämnar mat som håller på att gå ut eller t ex. grönsaker och frukter som börjar få fläckar eller se ledsna ut. Sedan kan vem som helst gå dit och hämta. Jag har både hämtat och lämnat mat där, mat som jag annars skulle kastat.

  Svara
 9. Maddä says:

  Jag handlar mest hos matsmart.se sen dumpstrat jag mat. Dvs jag går till butikens soptunnor och plockar mat så slängts med kort datum eller knölig förpackning.

  Svara
 10. My Thulin says:

  1. Genom att planera det jag ska äta i veckan och faktiskt köpa hem det jag behöver. Varken mer eller mindre.
  2.Jag använder rester till nya recept. – Ex Köttfärsås blir en Lassange osv
  3. Jag fryser in när jag känner att jag inte kommer hinna äta. Även grönsaker och frukt osv osv.

  Svara
 11. Emma says:

  Genom att använda tråkig frukt och grönt till råsaftcentrifugen så att detta tas tillvara! Och efter juicen är uppdrucken kan man baka bröd på fruktköttet som blir kvar från juicen- gott och suveränt bra matsmart-tips! 🙂

  Svara
 12. Lilli says:

  Hade inte hört talas om Matsmart innan…. oj vilken bra idé och vad mycket det fanns där. Skulle man gå ihop ett par stycken å beställa och dela på frakten. För att minska matsvinnet hemma gör ja så här : ska jag frysa in tex ett korvpaket öppnar jag det och styckfryser , då är det lätt att ta upp bara så många man behöver. Sky som blir över från tex en stek fryser jag in i istärnings lådor. Köper jag matbröd så tar jag det som är skivat och fryser det direkt och tar bara upp så mycket som går åt för stunden. Fryser in överhuvudtaget väldigt mycket ..hela mjölkpaket , grädde , ost kanter, hemmagjord saft i små petflaskor m.m. Sen är jag noga med att skriva på tex leverpastej när den blev öppnad, då behöver man inte kasta bara för att man inte vet hur länge den varit öppnad.

  Svara
 13. Sofi Fifi Karlsson says:

  Jag försöker att aldrig handla mer än jag behöver. Visst kan det locka med billiga storpack, men oftast blir det ändå bättre pris att bara köpa till exempel de två paprikor jag behöver än en hel påse paprikor! Många butiker säljer numera även frukt och grönt med skönhetsfel till ett lägre pris. Dessa grönisar är det många som väljer bort, trots att smaken är densamma. Sen har jag turen att ha en kille som älskar mat till frukost, så alla rester blir alltid uppätna!

  Svara
 14. Jenny Meyer says:

  Det som blir över från middagen blir såklart matlådor till maken. Det som är för lite att bli matlåda kombinerar vi ihop med annat så att det blir en ny rätt. Idag tex. stektes potatisen som blev över igår ihop med bacon och vips hade vi en variant av varm potatissallad, typ. Porchettan som blev över igår blev pålägg till smörgåsen idag.
  Frukt som börjar se lite halvtråkig ut blir lätt till kräm.
  Vi har mycket lammkött i frysen, både finbitar och lite mindre fina bitar. Bitar som inte är så kul att använda som de är blir malet eller långkok. Svärmor är av åsikten att hela djuret ska ätas så hon tar tillvara på allt som går att äta, rent kött, inälvor och tungan.

  Ett annat bra sätt att minska matsvinnet om man odlar egna grönsaker är att skänka/sälja det som blir över när man har så man själv klarar sig. Eller om tex. äppleskörden blir större än man gör av med (här plockade vi t.ex. 115 kg äpplen förra året, det skickades iväg och blev must).

  Har kikat på matsmart.se nån gång men just då var det inte läge att beställa något.

  Svara
 15. Carina Mellin says:

  Jag handlar ofta i fyndlådorna, har även beställt från matsmart.se. Gör matlådor på resterna som jag isf ofta skickar med mina barn till sina jobb.
  Försöker hitta lite restfest-recept om jag får mkt över med kort datum ?

  Svara
 16. Camilla Dahlström says:

  Handlar gärna i fyndlådorna i mataffären som säljer halva priset.
  Har handlat på matsmart sedan dom öppnade och fått ihop ett fint skafferi med torrvaror.
  Mat som blir över hemma använder vi till matlådor.
  Grönsaker som ”vissnat” hackas ner i köttfärssåsen oftast och blir jättegott!
  Frukt som ”ledsnat” åker ner i pajer som sedan fryses till mellanmål / fika 🙂

  Svara
 17. Camilla says:

  Jag handlade från matsmart igår och kände att jag måste bli bättre på att göra det.
  Annars försöker jag alltid se till att alla matrester äts upp dagen efter eller används till matlådor och fryses ner.

  Svara
 18. Matilda says:

  Åh älskar prata miljö, så roligt med tips!! Vilken toppenidé med Matsmart det ska jag titta in på.. Som student blir det naturligt att minska matsvinnet- för enkelheten och plånbokens skull 🙂 Bjuder in vännerna till restmiddagar på söndag, brukar bli en rolig buffé av mixade rätter! När jag juicar i min råcentrifug brukar jag spara fruktköttet och baka scones eller raw food bollar på- också perfekt sätt att ta till vara på hela frukten!

  Svara
 19. Ida says:

  Förutom det självklara ”äter upp maten i tid” så har jag och min kille kommit på att organisering faktiskt underlättar. Vi beställer oftast mat och innan den kommer så flyttar vi om så att allt gammalt kommer högre upp, vi matplanerar och planerar in minst ett recept var med grej som stått länge i skafferiet. Det är jättebra att ha alla grönsaker som börjat bli lite dassiga på ett ställe för då är det jättelätt att hacka i en broccoli eller salladslök i det vi lagar. Vad glad jag blir av att matsmart har specialgrejer! Vi äter mestadels veganskt så då finns det en hel del grejer vi brukar bunkra upp.

  Svara
 20. Amanda Bach says:

  Av mat som blir över gör vi nya rätter på. Om vi får över kött från middagen brukar vi göra pyttipanna dagen efter, så gott! När vi skalar grönsaker lägger vi skalen inen påse i frysen, när påsen är full kokar vi grönsaksbuljong på det. Det smakar så gott!

  Mvh
  Amanda

  Svara
 21. Kristinas oas says:

  Sedan 3,5 år tillbaka har vi en lokal matkasse som levereras hem till dörren. I deras recept används allt som levererades och vi slänger därför väldigt lite ätbar mat. Gott är det också! 🙂
  Minst en gång i veckan, oftast två, har vi buffé med rester där alla i familjen får plocka och kombinera som de vill av det som finns. Vi vuxna väljer sist för det mesta… 😉
  Vi handlar basvaror/torrvaror ungefär en gång i månaden. Öppnade torrvaror finns i en lökslåda och oöppnade paket i en annan. Lättare att få överblick på det sättet (tycker vi).

  Svara
 22. Camilla says:

  Tack för tipset om Matsmart! Jag försöker att hålla en rutin att varje vecka snabbstäda och inventera kylskåpet i samband med att jag skriver inköpslistan för nästa inköp. Dessutom lagar jag gärna mat utefter vad vi har i kylen snarare än efter recept. Det är roligare och vi slipper slänga mat som inte används. Rester sparas till lunchlådor eller mellanmål.

  Svara
 23. Linda says:

  Vi är en familj på två vuxna och fyra barn. Av resterna från våra middagar blir det lunchlådor till jobbet. Blir där ändå mat över gillar jag att skapa nya rätter t.ex. gratänger eller om du har taco eller pita bröd kan det mesta slängas i. Vi har ingen stor frys, det finns en risk att man bara hamstrar mat som sen blir för gammal. Skulle mot förmodan något inte gå att äta så går det till hundarna, katterna, kaninerna eller hönsen.

  Svara
 24. Anna Haverstad says:

  För det första planerar vi redan innan vi handlar vad vi behöver, så att man inte spontant i affären blir osäker på om man har hemma t.ex. grönsaker eller mejeriprodukter. På så vis undviker vi att köpa på oss för mycket. Dessutom är vi duktiga på att välja maträtt utifrån vilka matvaror som behöver användas innan de blir för gamla. Vi litar heller inte blint på datumen som står på förpackningen, utan mjölken kan t.ex. vara precis lika bra en eller två dagar efter bäst-före-datumet.

  Svara
 25. Sara lundborg says:

  Har olika plastbyttor i frysen, en där jag skär ner kött-o korvrester, en där jag fryser bananer o Annan frukt som börjar bli dåligt ,en för ost kanter o en för ”diverse”…sista veckan I varje månad ska nya rätter skapas av dessa rester innan nytt handlas in…ekonomiskt, fantasifullt o oftast gott!

  Svara
 26. Camilla W says:

  Jag älskar matsmart.se, så himla bra idé!
  Vi är en familj på fem som har börjat med matkasseleverans – på bara två veckor har vårt matsvinn minskat (all mat används!) och vårt hushållskonto ökat…
  Det känns jättebra!

  Svara
 27. Madde says:

  Jag handlar ofta från Matsmart, vilket verkligen har räddat mig som heltidssjukskriven under två år och endast haft sjukpenning under halva den tiden. Det jag inte handlar från dem köper jag gärna till nedsatt pris i affären pga kort datum, ofta halvdaskiga grönsaker och kött som tillagas samma dag och åker direkt in i frysen i matlådor. Och frukt som sjunger på sista versen kan man frysa in och sen göra smoothies av, eller använda till mat eller bak. Mina vänner vet att de ska kolla med mig om de har rensning av skafferi eller kyl/frys. Jag är lite allergisk mot all mat som kastas när det faktiskt går att använda, speciellt som det finns dem som inte ens kan äta sig mätta varje dag.

  Svara
 28. David Thorlund says:

  Vi vakuumförpackar, fryser in och sparar på småslattar för att sedan göra soppa, gryta eller pytt i panna med dem.

  Svara
 29. Katarina Larsson says:

  Vilken bra tråd! Det senaste som jag har börjat göra är att spara grejer på grönsaker som jag annars brukar slänga: ändarna på sparris, blasten på purjolök, trötta grönsaker osv och koka buljong på det. Så gott och värt!

  Svara
 30. Isflingan says:

  Ser framemot många kommentarer på detta inlägg för att få så många tips som möjligt på att minska matsvinnet. Mitt tips är att regelbundet inventera vad du har hemma i kyl,frys och skafferi och sedan planera veckans middagar utifrån det. Pyttipanna, soppa och smoothie bla är perfekta rest-rätter.

  Svara

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Kommentera gärna!