Var sak på sin plats

Var sak på sin plats – projekt vecka 19

Denna vecka är det dags för ett projekt som fångar upp mycket stök som är svårt att komma tillrätta med om man bara koncentrerar sig på avgränsade rum eller områden som garderob, kylskåp, bokhylla osv. Så hoppa inte över det – det är viktigt för att säkerställa att inget trillar mellan stolarna. Och jag lovar att det ger en enorm tillfredsställelse att hitta plats åt sådant som länge legat i vägen.

Den viktigaste förutsättningen för att skapa bestående ordning hemma är att var sak har sin plats. Då hittar du snabbt det du letar efter, och vet var du ska lägga tillbaka sakerna när du är klar. Nu när vi kommit en bit på vägen och fått undan pappershögar och annat blir veckans projekt att gå runt i hemmet och identifiera vilka saker det är som saknar en bestämd plats – och att hitta en åt dem. Det kan bli ett stort eller litet projekt beroende på hur många saker som saknar en bestämd plats och på vilken avgränsning du väljer.

Checklista var sak på sin plats:

 1. Gör din avgränsning: ska du ta tag i ett rum eller orkar du ta hela hemmet?

 2. Se dig omkring: vad är det som ligger framme och skräpar i rummet eller hemmet? Varför? Är det för att det inte har sin plats? Eller för att någon inte har lagt tillbaka det?

 3. Om sakerna inte har sin plats, så gäller det att hitta en sådan.

 4. Om sakerna som ligger framme har sin plats men inte tillhör dig – försök att involvera ägaren i att plocka undan efter sig själv. Det gäller att skapa en rutin där var och entår ansvar för sina tillhörigheter.

 5. Är det lämpligt att märka upp för att alla lättare ska veta var alla saker hör hemma framöver? Eller märka upp vad som tillhör vem? Gör det i så fall.

 6. Belöna dig själv!

Var sak på sin plats

Veckans projekt kommer, i förkortad version, från min senaste bok ”Organisera och förvara hemma – ett projekt i veckan”, som innehåller alla veckans projekt, därtill hörande listor, fler bilder, husmors- samt andra användbara tips. Bilden ovan är tagen av Ulf Huett. Om allting har sin plats hemma hos dig kan du i stället ta något från  din prioriteringslista.

Berätta gärna hur det gick här på bloggen. Då kan du även tävla om att vinna ett pris i slutet på året🙂 Och lägg gärna upp dina före- och efter bilder på Förvaringsdrottningens facebooksida,, eller på Instagram där ni kan pinga mig (@forvaringsdrottningen) eller hashtagga (#förvaringsdrottningen) så kan jag peppa er och ni kan peppa varandra!

Då är det bara att sätta igång! Stort lycka till med veckans projekt!

/Paulina

9 Kommentarer
 1. Sara L says:

  Jag tog idag itu med lekrummet som såg ut som ett bombnedslag. Fick begränsa det till det, vilket ändå kändes nästan övermäktigt… rensade bort en dryg papperskasse med leksaker, rensade bland teckningar & ställde i ordning. Det som är kvar nu är att fortsätta rensa & få i ordning dotterns pysselgrejer. En del har jag redan tagit itu med, resten får bli ett annat projekt! 😓

  Svara
 2. Lena says:

  Ett långvarigt och omfattande projekt hos oss har varit att fixa tvättstugan. Vi har haft tvättmaskinen i garaget under tiden vi väntat på hantverkare av olika slag. Så småningom har vi dock närmat oss slutet. Det sista kruxet var att hitta bra backar att sätta i de stora IKEA-lådorna vi har satt in. Till sluta hittade jag perfekta – på IKEA! 🙂 Bilder på fb.

  Svara
 3. Lilli says:

  Detta uppdrag kommer jag att få hållas med ett bra tag framöver. Har iallafall hallen och sovrummet riktigt i ordning tycker jag och har var sak på sin plats där. Men i de andra rummen så är vissa saker på sin bestämda plats och andra inte. Jag kommer att ta ett rum i taget sen och mitt mål är såklart att få hela hemmet i ordning.

  Svara
 4. Linda says:

  Är mitt uppe i många processer. I bagageluckan ligger ett katträd som ska ges bort till en vän och imorgon kommer min bokcirkel så jag har plockat ihop kläder, skor och småsaker som mina barn växt ifrån som kanske deras barn vill ha. Annars har det blivit röj i trädgården. För övrigt följer jag min prioriteringslista!

  Svara
 5. Anna Ljung says:

  jag letade efter förvaring till mina vinylskivor och har fått många bra tips nu har jag fått god inspiration att påbörja mitt projekt med att göra en bra och billig förvaring till mina vinyl skivor

  Svara

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Kommentera gärna!