sortera tvätt

Tips för att sortera ren tvätt effektivt

Som ni vet så går jag verkligen ingång på vardagseffektivitet. Jag blir helt upprymd när jag har hittat ett sätt att utföra vardagssysslor lite snabbare eller lite smartare. Exempelvis så har jag under årens lopp förfinat mitt sätt att sortera ren tvätt på.

Ett bra sätt att sortera ren tvätt på är att på en gång lägga den i de i högar så som plaggen ligger i garderoben. Speciellt effektivt blir detta när man kör flera tvättar.

Vi har ju etiketter i garderober på alla hyllor och meshbackar, och vi sorterar enligt dessa etiketter. På så sätt lägger vi alla kläder som ligger på samma ställe i en hög.

Jag lägger upp de torkade kläderna på en lång bänk i tvättstugan i dessa sorterade högar. När jag är färdig lägger jag in dem i tvättpåsen också efter var de ska ligga eller hänga i garderoben, så att allt hänger ihop. Så mina kläder lägger jag ihop, Viktors och Svens. Varje garderob får var sin sin IKEA påse och och när jag kommer upp med dem från tvättstugan är det bara att lägga in allt snabbt i garderober.

sortera ren tvätt

Innehållet i den här tvättpåsen ska in i lådan med lakan

På så sätt behöver jag inte börja sortera upp saker igen eller springa fram och tillbaka mellan olika garderober, vilket gör att kläderna snabbare hamnar i skåpen.

Jag fick ett annat tips på samma tema från Ann-Louis. Hon har meshbackar  i sin tvättstuga och där har hon avsatt en back per person i familjen. Där sorterar den som tvättar in tvätten i rätt meshback. När det är fullt i backen eller tomt i någon familjemedlems garderob får hen hämta sin back i tvättstugan och bära till sin garderob. Det tycker hon är ett bra sätt att få alla i familjen att ta hand om sina rena kläder. Och jag håller med, så tack för tipset, Ann- Louis.

Som sagt. Vardagseffektivitet:)

/Paulina

PS. Ett inlägg om att effektivisera tvättprocessen ifall du vill läsa mer på samma tema.

12 Kommentarer
 1. Linda says:

  I tvättstugan har vi en utkorg för textilåtervinning, väldigt praktiskt. Strumporna slänger jag ner i en stor korg som någon i familjen sen sorterar framför tv:n.

  Svara
 2. Lilli says:

  Många bra tips , hade jag behövdt när alla bodde hemma och man hade berg av rentvätt. Men det som då var smidigt när alla ville ha svarta strumpor var att köpa olika märken och hålla sig till det. När jag hänger just strumpor så försöker jag att hänga dom som hör ihop bredvid varandra och viker i hop dem i par innan jag lägger ner dom i ren tvättkorgen.

  Svara
 3. Kristinas oas says:

  Tvätten flyter smidigt hos oss. Alla fem (två vuxna o tre barn mellan 10-15) sorterar sin tvätt direkt i sex stora elfabackar i tvättstugan. Vi har ljus o mörk 40 och 60 samt två lådor för handdukar och lakan. På framsidan av backarna sitter etiketter med gradantal och färgploppar som visar var t.ex ljusblått respektive mörkblått ska läggas. Barnen har sorterat rätt till 95% sedan de lärde sig siffror tack vare de färgplopparna.
  Det som inte ligger i korgarna blir inte tvättat – end of story. 🙂
  Vi vuxna kör tvättmaskinen (och dubbelkollar sorteringen lite lagom). Barnen hänger och sorterar tvätten en vecka var. Varje familjemedlem får sin rena tvätt i en hög på sin säng och lägger själv in den i garderoben. Det som måste strykas läggs i strykkorgen och jag stryker medan jag tittar på favoritprogrammet på tv.
  Med tre barn bara måste tvätten flyta utan allt för mycket friktion. Sedan har vi också panikhojten om att någon inte har rena sockar… 😉 men de inträffar ganska sällan.

  Svara
  • Paulina says:

   Imponerande system och uppföljningsgraden! Och smart att lära barnen att det som inte ligger i tvätten inte blir tvättat:)

   Svara
 4. Händelsevis says:

  Optimalt för mig är att vika i sovrummet och lägga rakt in i garderoben men i verkligheten viker jag nästan alltid i vardagsrummet när småbarnen sover. Då brukar jag hämta våra inutilådor (sånna älskar ju du med 😉 ) och lägga ner i dem. Exempelvis underkläder har alla familjemedlemmar en egen låda för, dessa tar jag ut, viken in allt och sätter bara ner färdig låda i garderoben. Så smidigt!
  Det jag inte lyckats få till ett smart system för än är all blöjtvätt. Tygblöjor, tvättlappar, småhanddukar osv. De ska ju ligga i badrummet och där inne är förvaringsutrymmet begränsat. Men men, det handlar ju om ett år till, sen är blöjtiden slut!
  Har du funderat på tygblöjor till din nya bebis? Så praktiskt, snyggt, miljövänligt och billigt! Rekommenderar verkligen!

  Svara
 5. ErikaGren says:

  Jag gillar vardagseffektivitet också. Jag viker kläderna direkt i klädkammaren och slipper på så vis inte mellanlagra dem på något strukturerat sätt.

  Svara
 6. Denise says:

  Här hemma har vi som Ann-Louis. En back per person. Brukar lägga i någorlunda ordninga, leggings in hög och linnen en osv. Dock är dottern bara 4 och kan inte bära upp backen själv så jag tar hennes back och min egna. Sen brukar jag få påminna sambon om att han nog bör hämta upp sin back för nu är den full. Underkläder sorterat jag dock uppe i sången och lägger in i rätt låda direkt.

  Svara

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Kommentera gärna!