bli av med pappers- och tidningshögar

Bli av med pappers- och tidningshögarna – projekt vecka 16

Tillhör du dem som samlar på dig har pappers- och tidningshögar hemma? Då är detta ett projekt för dig! Dessa högar brukar vara stora irritationsmoment men även orosmoln, eftersom man inte riktigt vet vad som finns i dem. Det kan vara en räkning eller en inbjudan som man håller på att missa. Därför ska de helst inte existera. Men om de gör det så ska de kontinuerligt rensas bort. Så låt oss sätta igång!

Checklista pappers- och tidningshögar:

 1. Har du en eller flera tidnings- och pappershögar? Ska du gå igenom alla eller någon av dem? Gör din avgränsning.

 2.  Sortera och gruppera ihop saker som finns i högen. Tidningar, magasin, post, informationsblad, kataloger osv. var för sig.

 3. Om du har tidningar eller magasin i din pappershög, fundera igenom vilka av dem du verkligen läser. Prenumererar du på dessa? Är det någon tidning som mest ger dig dåligt samvete för att du inte hinner läsa den? Säg i så fall upp prenumerationen så sparar du pengar och tid och slipper dåligt samvete. Eller så kan du byta till en digital prenumeration.

 4. Gå igenom dina tidningar och magasin. Det är viktigt att du inte fastnar i detta och börjar läsa hela tidningen. Försök att göra det så snabbt som möjligt.

 5. Om du hittar utrivna recept i din hög: lägg dem ihop med andra recept. Dem ska vi gå igenom vecka 33. Eller fota av recepten och spara dem i en app eller en mapp på datorn.

 6. Om du har räkningar i din tidningshög – öppna dem om de inte är öppnade och lägg dem ihop med andra räkningar att betala.

 7. Om du har rivit ut resetips – spara dem ihop med andra resetips – i digital eller fysisk form.

 8. Har du reklamerbjudanden i din pappershög? Om du inte brukar använda dem så sätt upp en ”Nej tack till reklam”- skylt så slipper du hantera reklamen framöver. Om du använder dem, försök att gå igenom dem så fort du får dem i brevlådan och klipp ut de du har användning för direkt.

 9. Vilka andra papper har du i din pappershög? Deklarationen? Målarböcker? Kallelser till läkare? Papper från banken? Inbjudningskort? Kan några av dem kastas? Kan informationen i andra överföras till din kalender? Finns något av informationen digital och kan inhämtas där? Andra behöver kanske hamna på sin rätta plats från början.

 10. Är det några papper som du inte vet vad du ska göra av, men som du måste behålla? Ett tips kan vara att skapa en pärm eller mapp för dessa som du exempelvis kallar för ”Övrigt”. Och så går du igenom den med jämna mellanrum. Vissa av dessa kanske ändå hör ihop med något och borde ha en egen pärm, men du har kanske inte skapat den än?

 11. Då var tidningshögen borta! Vad blir det för belöning?

Allt det här går med andra ord ut på att hitta rätt plats åt varje papper, precis på samma sätt som med alla andra fysiska föremål, vilket också är en av grundförutsättningarna för att hålla ordning och reda. På så sätt hittar du även ett papper snabbt när du behöver det.

Det bästa framöver är om du försöker att lägga de saker som skapar tidningshögen på sitt rätta ställe på en gång för att undvika att nya högar bildas. Visst känns rensning bland en massa papper närmast som en befrielse av något slag?

bli av med pappers- och tidningshögar

Veckans projekt kommer, i förkortad version, från min bok ”Organisera och förvara hemma – ett projekt i veckan”, och är rättighetsskyddat.  Bilden ovan är tagen av Ulf Huett.

Har du inga papper- eller tidningshögar hemma eller har du något annat som brådskar mer på din prioriteringslista, så plocka något ur den i stället.

Då är det bara att sätta igång! Stort lycka till med veckans projekt och ser fram emot att läsa om era lösningar och se era före- och efter bilder, som ni gärna får dela med er på Förvaringsdrottningens Facebooksida!

/Paulina

8 Kommentarer
 1. Sara L says:

  Jag bestämde mig för att ta itu med mina tidningshögar. Jag hade flera högar med gratistidningar (facktidningar, från mataffärer & villatidnibgar) som jag ville bläddra igenom innan jag slängde dem. De fyllde en hel papperskasse (bild på fb), men sen tog det stopp. Jag tog fram & bläddrade & slängde några ibland. Men i helgen ledsnade & tänkte att har jag inte saknat dem under all den här tiden kan jag lika gärna kasta dem. Så nu är tanken att jag ska bläddra igenom & kasta tidningarna direkt istället för att samla på hög!

  Svara
  • Paulina says:

   Det var starkt gjort, Sara! Jag har själv svårt att kasta tidningar och magasin utan att först bläddra i dem. Bra jobbat!

   Svara
 2. Isflingan says:

  Jag brukar, precis som du förespråkar, vara ganska duktig med att sortera papper så snart de kommer in i hemmet. De ordnas i högar utifrån ”läsas och sen kastas”, ”sparas i pärmar” eller ”att göras”. Att göra mappen gås igenom en-ett par gånger i veckan. Så snart det som ska göras är gjort så flyttas pappret till spara eller slänga högen.
  Däremot har jag ett lite annat problem som gäller för både detta och alla andra projekt. Jag kan rensa bland mina saker, men vilken rätt har jag att be min sambo göra likadant. Gemensamma utrymmen absolut för det underlättar för oss båda. Men om han vill ha en stor pappershög på sitt skrivbord, eller ha oordning bland kläderna i sin garderob, då är det väl egentligen upp till honom. Han klagar ju inte på min ordning i min garderob så då ska väl inte jag klaga på hans oordning. Någon som har samma problem…

  Svara
  • Paulina says:

   Det är en väldigt vanlig utmaning.. Jag kan säga att det tog mig flera år innan min man började rensa bland sina saker. Det går sakta men säkert om man gör sin sak och visar att det blir bättre så…

   Svara
 3. Linda says:

  För mig blev det nummer 1. på min prioriteringslista istället: städa skafferiet. Det har tagit hela dagen men nu är jag så nöjd. Egentligen är det mer förråd än skafferi då det rymmer både tält, stövlar, pyssel, hjälmar, inlines, verktyg osv. Nu ligger det mesta i lådor/korgar märkta med fina etiketter i snöre och det är inte ett bergsbestigningspass längre att ta sig in ?. En hel del har slängts, allt som fungerar skänks till välgörenhet och det blev även två par gummistövlar till grannpojken. Bilder finns på fb.

  Svara
 4. Lilli says:

  Dom där pappershögarna bara dyker upp som svampar från ingenstans…..och min alltid på köksbänken. Reklamen som kommer vill ja ha kvar, men har nu bestämt ( från och med idag ) att jag ska ska plocka ihop den och lägga i kassen som ska till återvinningen på söndagar eftersom det kommer nytt hos oss på måndagar. Jag har slutat prenumerera på inredningstidningar o dyl. men har dem kvar som prydnad i en fin gammal trälåda på golvet i vardagsrummet.Har märkt upp en tidskriftsamlare som jag skrev till ……… på och där lägger jag t ex, föreningstidskrifter och andra tidningar som jag vill ge till henne när vi ses. I köket har vi också en tidningskorg för dagstidningar och kataloger som sträcker sig över längre tid. Det jag bara vill ha kvar i pappersväg på bänken är tex brev som ska postas och iväg och absolut inte får glömmas bort.

  Svara

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Kommentera gärna!