mörkläggningsgardiner

Mörkläggningsgardiner har förbättrat vår sömn

Har ni mörkläggningsgardiner? Om inte, så måste jag berätta att de verkligen gör skillnad vad gäller sömnkvalitet. Särskilt när ljusare tider är på gång. Vi bestämde oss för att skaffa mörkläggningsgardiner för att Oskar skulle kunna sova bra. Det var ett omständligt täckande för fönster när Viktor var bebis då han ville ha det mörkt och vaknade av ljuset och jag ville inte ha det så den här gången. Så vi gjorde en liten marknadsundersökning som vanligt, och fastnade till slut för mörkläggningsgardiner hos Olssons Tyger. De hade rätt färg och rätt längd för oss (vi har drygt 270 cm i tak så vanliga 240 cm gardiner skulle bli för korta och de har upp till 350 cm långa gardiner). Men mörkläggningsgardiner finns att köpa på många andra ställen. Vi satte upp skenor i taket och förkortade gardinerna så att de inte skulle släpa i golvet. Nu hänger de verkligen från golv till tak och det blir riktigt mörkt när man drar för dem. Och när vi ändå höll på så fixade vi samma lösning i Viktors rum. Trots att han både har persienner och en rullgardin så har han klagat på att han ändå vaknar av ljuset på morgonen.

mörkläggningsgardiner

Jag måste säga att det gör enorm skillnad att ha mörkläggningsgardiner. Det blir verkligen mörkt på riktigt. Jag tror att det är därför man sover så gott på hotell. De flesta har ju mörkläggningsgardiner och där blir det ju riktigt mörk. Sedan vi fixade dem här hemma sover Viktor mycket bättre och det gör även vi. Det är verkligen otroligt hur mycket det har förbättrat sömnen för oss. Nästan så att jag blir lite förbluffad över att ingen försäljare lyfter fram detta i sin marknadsföring. Sömn är ju så oerhört viktigt och något som många kämpar med. Enligt en stor undersökning som sängföretaget Hästens lät göra 2014, där 1000 svenskar mellan 24-65 år tillfrågades, så svarade var femte person att deras sömn var dålig eller mycket dålig. Och så radade man upp ett antal orsaker: stress var den främsta orsaken till dålig sömn (25%) och oro för familj, privatekonomi, kärleksliv och krav på jobbet kom på andra plats (16%).  Och så läste jag mig till några lösningar på detta: att inte dricka kaffe eller läsk sent på kvällen, att lägga sig vid samma tidpunkt, att inte träna för sent (håller inte alls med om den), att inte lägga sig hungrig (fast att lägga sig övermätt är definitivt inte heller bra då magen jobbar på högvarv), att inte röka eller dricka alkohol. Det fanns många lösningar på sömnproblemet. Men ingenstans hittade jag själva sovrummets betydelse (gjorde i och för sig ingen djupanalys inom detta utan sökte snabbt).

Jag tror i alla fall på att själva sovrummet i sig definitivt har en påverkan på hur bra vi sover. Sängen har så klart sin betydelse. Och att rummet inte är överbelamrat så att det i sig inte känns stressande. Sovrummet ska ju kännas som en avslappnande plats. Och att det just blir riktigt mörkt när man ska sova. Och på tal om mörkt så blir det ju inte så bra att använda mobiltelefonen heller precis innan läggdags så att hjärnan inte blir stimulerad med nya intryck och ögonen pigga av mobilljus. Dessa faktorer tror jag mycket på för att få till en förbättrad sömn.

Har ni mörkläggningsgardiner? Märkte ni skillnaden när ni började använda dem?

/Paulina

PS. Om att ta kontroll över sitt mobilanvändande skev jag om i ett tidigare inlägg ifall ni vill läsa.

25 Kommentarer
 1. Linda says:

  Här har vi mörkläggningsrullgardiner, svarta i några rum och vita i resten, fungerar kanon. Visst är det skönt att sova i ett mörkt rum ?

  Svara
 2. N says:

  Jag började med mörklägningsgardin för Nuen herrans massa år sen då jag jobbade natt. Perfekt att hänga framför sovalkoven i lägenheten jag då bodde i. Nu är mörkläggningsgardinen oftast neddragen även på dagtid, då jag är extremt ljuskänlig. (Behöver tex solglasögon i vanlig inomhusbelysning). Hjälper mig också att kunna vila under dagen, som jag också är i behov av.

  Svara
 3. Kristinas oas says:

  Har mörkläggningsrullgardiner i alla sovrum och det är hur bra som helst. (Finns vita om man inte vill ha mörka också, ett tips.)
  Det värsta är när man hälsar på hemma hos någon som inte har mörkläggning, då vaknar jag ju när det ljusnar… 😉

  Svara
 4. nintja says:

  Har haft mörkläggningsgardiner i många år nu och skulle inte vilja vara utan. Särskilt i min nuvarande bostad där det finns en tungt trafikerad väg utanför vilket gör att man nattetid får in ljuset från bilarna när de passerar, och det är väldigt störande eftersom det inte kommer regelbundet. När jag började med mörkläggningsgardiner (istället för mörkläggande rullgardiner vilket inte funkar att sätta upp vid mina nuvarande fönster) så fanns de bara i 1-pack, vilket gjorde att det blev dyrt att köpa 2, och i nästan inga färger alls. Idag finns det många färger att välja på. På sistone har de butiker som säljer tyg också börjat sälja tyg för mörkläggande gardiner på metervara vilket löser det för de som har extra högt i tak, alternativt vill ha kortare varianter. Se http://www.ohlssonstyger.se/ för gardintyger för mörkläggningsgardiner.

  Svara
 5. Johanna says:

  Har du någon bild på hur det ser ut med full längd?
  Vi har 3.4 m golv till tak och jag vet inte riktigt hur jag ska placera gardiner på ett snyggt sätt. Har du några tips?

  Svara
  • Paulina says:

   Jag har ju klippt till mina, men de nuddar golvet precis. Det gör att det blir lätta att dra för då de inte släpar i golvet, och att de täcker. Jag vet inte hur du menar med att placera gardiner på ett snyggt sätt, men vi hängde upp en skena i taket och sedan hängde gardinerna på den och mätte när de hängde ner.

   Svara
 6. Catarina says:

  Vi kör med varsitt par vadderade ögonbindlar i siden, supersköna och det bästa är att när man vaknar tar man bara av dem så är man i ljuset igen. Även bra om den andra vill ligga och läsa, ibland har man lyckats få av sig dem på natten men det är bara att sätta på sig dem igen. Men jag håller med om att mörkläggningsgardiner verkligen är härligt, man sover jättebra, det är bara det där med uppvaknandet. i och för sig har vi en wake up lampa som stegrar ljus och sedan kommer ljudet så eg borde jag nog införskaffa gardiner. De dämpar ju även ev ljud utifrån.

  Svara
 7. Sara says:

  Hejsan! Jag har funderat på en sak gällande mörkläggningsgardiner, och det här känns som rätt forum att få svar på frågan 🙂 Det verkar helt logiskt att sömnen blir bättre av att det är helt mörkt, men hur är det med uppvaknandet? Är det verkligen behagligt att vakna när det är helt mörkt? Jag använder ogärna persienner/rullgardin då jag vill att det ska vara ljust i rummet när jag väl vaknar. Det känns också mest naturligt? Att kroppen och hjärnan får väckas av ljuset? Så hur tycker du att uppvaknandet påverkas av att det är mörkt även när man vaknar?

  Svara
  • Paulina says:

   Hej Sara,
   Jag tror att jag förstår hur du menar. Jag tycker själv att det är så skönt att vakna upp när det är ljust ute. Samtidigt så tycker jag att min sömn har blivit djupare sedan vi införskaffade mörkläggningsggardiner så jag tycker ändå at det är värt det. Jag har alltid tyckt att det var svårare att vakna upp på vintern när det var mörkt och lättare på sommaren när det är ljust, men jag kan inte riktigt säga samma sak nu när det är mörkt tack vare gardinerna. Vet inte vad det är.. Så jag kan nog inte ge något vettigt svar på den, men det borde kanske finnas studier på detta…

   Svara
 8. Anonym says:

  Kanon med mörkläggningsgardiner. När vi först skaffade det fanns inte så många varianter och färger, men tack och lov har utbudet kommit att växa de senaste åren.???

  Svara
 9. Louise says:

  Ja! Sedan vi satte upp en extra mörkläggningsgardin så sover alla oavbrutet hela natten! Det bästa vi gjort!

  Svara
 10. Nina says:

  Mörkläggningsgardiner är en välsignelse! Håller helt med om allt du skriver i detta inlägg. (Att träna sent är så avslappnande?.)

  Svara
 11. Åsa says:

  Vi har alltid haft mörkläggande rullgardiner och vi sover bra. Märks om jag sover borta utan så sover jag dåligt. Hänger dina framför elementen? Tyvärr har vi elradiatorer och då får man inte något på dem. Väldigt irriterande att vi aldrig kan ha långa gardiner

  Svara
  • Paulina says:

   Ja, det gör de. Men nu är inte elementen igång.. Och på vintern kommer det att vara mörkt, så då kommer vi kanske inte använda gardinerna lika ofta..

   Svara

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Kommentera gärna!