sportutrustning

Se över din sportutrustning – projekt vecka 15

Nu är det i och för sig Påsk, men eftersom detta är veckans projekt som just kan göras hela veckan, och eftersom det är ett litet projekt så är jag säker på att ni kommer att lösa det galant:) Ni kan i övrigt med fördel göra detta till en familjeaktivitet.)

Under våren kan det vara bra att ta ett samlat grepp över all typ av sportutrustning. I en del hem finns det mängder av allt från fotbollar, flytvästar, bandyklubbor, badmintonracketar, basketbollar, rockringar, skateboards, inlines, knäskydd, hopprep, dansskor, hantlar, fiskespön, yogamattor, gummibollar, balansbrädor, vandringskängor, simglasögon, dykutrustning, golfklubbor och så vidare – till ett helt hemmagym … Andra kanske på sin höjd har badkläder, träningsskor och några plagg att springa i.

Oavsett hur mycket du samlat på dig i den här vägen är det en bra idé att se över det du har och hur du förvarar det. Kanske är det någon sport du slutat utöva, eller någon du inte ägnar dig år för att grejerna du behöver ligger för otillgängligt till? Jag föreslår följande tillvägagångssätt:

Checklista sportutrustning:

 1. Samla ihop dina sportprylar som du har hemma. Kanske ligger den utspridd både i garderob, hall, förråd osv?

 2. Även sportutrustning behöver säsongsförvaras. Om du inte gjort det förr är det hög tid att sortera skridskor, skidglasögon, pulkor m.m. för sig och se till att de förvaras i ett förråd, på vinden eller i källaren under sommarhalvåret.

 3. Gå igenom det som är kvar. Är det några sporter som du eller dina barn inte längre utövar? Dags att göra sig av med sporttillbehören då. Är det något som inte längre passar i storlek? Rensa bort dem och bestäm om du ska slänga, skänka eller sälja och i så fall på vilket sätt så att det verkligen blir gjort. Det finns sportaffärer som tar emot begagnad utrustning där man också kan använda det man själv inte längre behöver som inbyte mot något nytt.

 4.  Är det något som är trasigt som kan lagas? Något som behöver fräschas upp? Se till att pumpa bollar, smörja hjul, tejpa racketar och annat, i den mån det behövs.

 5. Fundera igenom strukturen på förvaringen. Kan du ändra på något så att sådant du använder hemma, som kanske hantlar, hopprep, yogamatta osv. ligger tillgängligt där du vill använda dem? Kan de grupperas på ett bättre sätt så att allt som hör till en viss sport ligger på ett ställe?

 6. Klart. Fira!

sportutrustning

Veckans projekt kommer, i något förkortad version, från min bok ”Organisera och förvara hemma – ett projekt i veckan” och är rättighetsskyddad. Bilden ovan är tagen av Ulf Huett. I boken finns det fler bilder och smarta tips samt alla listor samt veckans projekt så klart.

Passar inte det här projektet dig eller har något som brådskar mer på din prioriteringslista, plocka något ur den i stället.

Berätta gärna hur det gick här på bloggen. Har du samlat på dig mycket? Hittat något som du glömde att du hade? Någon smart förvaringslösning som du kom på i samband med detta? Om du vill dela med dig av bilder så funkar det att göra det på Förvaringsdrottningens facebooksida så kan jag peppa dig och ni kan peppa varandra!

Då är det bara att sätta igång! Stort lycka till med veckans projekt!

/Paulina

12 Kommentarer
 1. Sara L says:

  Vi har inte så mycket sportutrustning & den vi har ligger på sin plats. Så jag satsade på att rensa & sortera barnens pysselgrejer, som det länge varit ett akut behov av. Jag & 5-åringen gjorde i ordning glasburkar för olika smågrejer. Hon fick måla alla locken i olika färg. Sen sorterade jag allt i olika lådor & placerade det utifrån vad barnen får plocka själv av & vad de ska ha vår hjälp till. Pysselbordet har varit belamrat med grejer, men är nu rent & fint, så minstingen satte sig direkt & ritade. ? Bilder på fb!

  Svara
  • Paulina says:

   Å så gulligt med burkarna och din dotter! Och så kul att höra att barnen reagerar på ordningen på direkten. Min son är likadan.

   Svara
 2. Lilli says:

  Mina sport prylar består av skidor och cykel, och de förvarar jag i ett av våra uthus. Pjäxorna förvaras inomhus på ett skoställ som jag ställt i en garderob. Till min cykel har jag köpte en cykelkorgsväska som man enkelt sätter fast med kardborreband i cykelkorgen. Den har en fuktskyddad insida och dragkedja, så i den förvarar jag alltid hjälmen och sadelskyddet .Och så lägger jag ner vantar o sånt som kan behövas. Toppen väska som lätt tar med sig om man inte vill ha kvar den i cykelkorgen .

  Svara
 3. Lena says:

  Vi har ganska mycket sportprylar samlade i ett förråd. Det finns en bra grundstruktur men behövde absolut gås igenom. Bilder före och efter på fb.

  Svara
 4. Linda R says:

  Istället för att organisera bland sportutrustning som vi inte direkt har någon så fick det bli en rensning av klädkammaren där alla vinter/ höstkläder från hallen hamnat. I vårt garage (som jag så smått börjat röja i, högt på priolistan) hittade jag en klädställning som fick ny plats i klädkammaren. Jackor och skor kunde rensas ut och hamnade i sälj högen. Vantar mössor och sockar är organiserade in i var sin låda. Nu kommer vi lätt hitta va vi ska ha när hösten och vintern kommer igen. Dessutom hann jag lägga ut skor på säljgrupp, så nu hoppas vi att bli av med dem. Bilder på klädkammaren på Facebook.

  Svara
  • Paulina says:

   Grymt! Bra jobbat, Linda! Och kul att höra att du tack vare rensningen har hittat saker i garaget som du har kunnat använda bättre på andra ställen!

   Svara
 5. Linda says:

  Då jag är på semester i Dublin så får veckans projekt skjutas fram. Så glad och överraskad blev jag iallafall när jag upptäckte att Dublin har en egen Mujiaffär fullspäckad med smarta förvaringslösningar!

  Svara

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Kommentera gärna!