gör en plan när du känner dig stressad

En konkret plan räddar mig när jag känner mig stressad

Jag kan bli riktigt stressad när det blir för många saker på en gång. Det är så mycket som jag vill göra och jag har så många idéer, men tiden räcker ju aldrig till. Speciellt inte nu när jag har en liten bebis… Så det är lätt att känna sig stressad. Jag har i alla fall lärt mig vad som botar detta. Jag måste göra upp en konkret plan. Och då gör jag det i följande steg:

 1. Jag börjar med att skriva ner allt jag har i huvudet. Det brukar gå väldigt fort och jag märker hur lättad jag blir över att kunna göra det. Det blir påtagligt och känns nästan fysiskt att för varje sak jag skriver ner så liksom lättar det i huvudet för jag slipper oroa mig för att glömma bort det. Jag bokstavligen rensar hjärnan.
 2. När jag skriver ner saker så försöker jag redan då sortera saker lite genom att skriva in dem i två kolumner – ”bråttom” och ”ej bråttom”. På så sätt har jag gjort en första gallring.
 3. När allt är nedskrivet börjar jag prioritera. Vad måste jag verkligen hinna med under dagen? Jag stryker över det som är viktigast på min ”bråttom” lista med en överstrykningspenna.
 4. Till slut bestämmer jag mig för vad som är viktigast att börja med utifrån vad jag verkligen måste hinna med under dagen. Det måste jag göra först så att det verkligen blir gjort.

gör en plan när du känner dig stressad

Genom att göra på det här sättet känner jag att jag har fångat upp allt som jag måste göra och valt ut det viktigaste att börja med. Oavsett hur mycket eller lite jag hinner med den dagen så vet jag i alla fall att jag har jobbat med det viktigaste. Detta gör att jag känner mig mindre stressad och känner att jag har kontroll över situationen. Det i sig gör mig även mer fokuserad på det jag håller på med för tillfället.

Hur gör ni för att ta itu med rätt saker och känna er mindre stressade?

/Paulina

14 Kommentarer
 1. Anonym says:

  Såg i ett av dina inlägg att du nämnde en app som heter Clear, har sökt men hittar ingen som stämmer in på det du beskriver. Kan du lägga ut en bild på hur appen ser ut?

  Svara
 2. Camilla says:

  Smart. Jag har också listor, i telefonen har jag delat in det i ”göra nu”, ”göra snart” och ”göra sen nån gång”. Samt några andra listor för mer speciella ändamål. Fast sedan gör jag ändå papperslistor också, då mer av typen ”saker som ska göras idag”.

  Svara
 3. Kristinas oas says:

  Kan tipsa om att listor även passar barn som är stora nog att egentligen ha koll på läxor, träning mm, men där det ändå inte riktigt fungerar.
  Jag och ena dottern gör en enkel lista där vi gemensamt skriver in det som hör hemma under de olika veckodagarna den kommande veckan. När uppgifterna är klara stryker hon själv över dem.
  Dottern mår mycket bättre nu när hon känner att hon har koll på vad hon ska göra och när. Vissa dagar är helt tomma, då är det raka spåret till lek med kompisarna, andra dagar ska läxor mm fixas först. På köpet fick hon en gladare mamma som helt plötsligt slipper en massa onödigt tjat..! 😉

  Svara
 4. Lilli says:

  Jag undrar hur ja klara mej utan dina tips och idéer tidigare 🙂 jag gjorde min lista genom att skriva bråttom / ej bråttom ( som du hade gjort ) men på datorn med ganska stor text, skrev ut och laminerade. Och nu tänker jag använda mej av post it lappar där jag kommer att skriva upp en sak på varje lapp och sätta under passande kolumn. Ev en färg på lappen för bråttom och en annan färg för ej bråttom. Jag har inte haft någon sån här lista tidigare så det ska bli kul att prova.

  Svara
  • Paulina says:

   Haha! Så kul att höra att du uppskattar mina tips så mycket! Kul lösning du har kommit på! Hoppas att du berättar framöver om det funkar!

   Svara
  • Lilli says:

   Nu har jag testat min Bråttom / Ej Bråttom lista ett par månader. Jag satte upp den på min anslagstavla i köket så att jag skulle se den lätt. Har kanske mer använt den till att skriva upp olika grejer som jag vill ha gjort än till viktiga grejer som man ej får missa. Skön känsla är det i alla fall när man är klar med ett projekt och får ta bort lapparna. Har också fått erfara att det finns både bra och dåliga post it lappar.

   Svara
 5. Therese says:

  Ett tips är att dela in i två rutor till och skriva längst vänsterkanten lodrätt Viktigt och Ej viktigt. Då kan man sortera in allt ännu bättre. Då har du fyra rutor som representerar Viktigt & Bråttom, Viktigt & Ej bråttom, Ej viktigt & bråttom, och Ej viktigt & Ej bråttom. Om allt man gör är i ruta 4 så behöver man prioritera om ☺️

  Svara
  • Paulina says:

   Hej Therese,
   Så gjorde jag också i början, men det funkade inte för mig. Det jag skriver upp är viktigt, så det enda jag prioriterar är om det även är bråttom eller inte. Och saker som kan hända längre fram i tiden, inom några veckor t ex, skriver jag i ett annat planeringsschema som jag har. Men det är bra tips till andra, så tack för det!

   Svara

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Kommentera gärna!