säsongsanpassa garderoben efter vår och sommar

Säsongsanpassa garderoben till vår- och sommar – projekt vecka 14

Förra veckan fixade vi hallen. Denna vecka är det dags att säsongsanpassa garderoben efter vår och sommar! Det finns ingen poäng med att slösa tid på att bläddra igenom vinterkläderna under våren och sommaren. Det gör att vi blir ännu tröttare på dem och inte vill ha dem igen när deras säsong kommer tillbaka. Det är inte heller någon mening med att dessa kläder ska ta plats i garderoben när man inte använder dem. Och så försvårar det att välja bland de kläder som faktiskt är i säsong. Sist men inte minst så har inte alla ens plats till att ha alla årstiders kläder i garderoben. Dessutom vill man ju ha det så luftigt som möjligt där. Lösningen på allt detta heter säsongsrensa!

Checklista säsongsanpassa garderoben:

 1. Avgränsa ditt uppdrag: ska du gå igenom din egen garderob eller även dina barns (om du har några)? Bäst om partnern tar hand om sin garderob själv – men kanske ni kan göra det samtidigt så att det blir en familjeaktivitet?

 2. Ta gärna en bild på din garderob innan du börjar rensa.

 3. Avsätt en plats där du kan hantera kläderna. Det kan vara på sängen eller på golvet, men det är viktigt att du får överblick över allt och att upp- och nedpackningen går smidigt till.

 4. Ta ut allt från din garderob. Rengör alla ytor.

 5.  Gå igenom kläderna och rensa ut sådant du inte längre använder.

 6. Gruppera ihop kläder som du endast brukar ha på dig på hösten och vintern.

 7. Om du vill ha kvar några varmare plagg tillgängliga för om det blir fler kalla dagar, eller om hösten kommer plötsligt så kan du lägga undan några sådana plagg på en hylla.

 8. Packa ner de hela och rena höst- och vinterkläderna i vacuumpåsar. Detta kommer att spara yta och även skydda kläderna mot vindslukt och eventuella skadeinsekter. Bär dem till vinden, förrådet eller källaren.

 9. Nu har du din chans att organisera om i garderoben. Hur ska du förvara dina kläder? Vad ska ligga på hyllor eller i trådbackar? Vad ska hängas upp på galgar? Tänk på att det du använder oftast ska vara mest lättillgängligt.

 10. Lägg in och häng upp allt i garderoben. Om du vill att det ska se så enhetligt ut som möjligt så kan du hänga upp plaggen i färgordning. Det underlättar även att hitta, då vi ofta letar efter en viss färg när vi ska ta på oss något eller komplettera med något.

 11. Märk upp så mycket du bara kan. Det underlättar alltid när du ska lägga tillbaka sakerna. Och om du förvarar olika saker i trådbackar under olika säsonger så kommer det hjälpa dig att minnas systemet som du har skapat för den andra årstiden också.

 12. Ta en efter-bild. Visst blev det skillnad!

 13. Dela upp det utrensade i släng-, skänk- och säljhögar. Bestäm var du ska lämna in det som ska slängas, var de ska skänkas och hur de ska säljas.

 14. Klart! Visst var det en skön känsla att packa ner svarta plagg och ta fram färg? Och att få en överskådlig garderob där det nu är lätt att hitta? Dags att fira!

säsongsanpassa garderoben efter vår och sommar

Veckans projekt kommer, i förkortad version, från min nya bok ”Organisera och förvara hemma – ett projekt i veckan”, som innehåller alla veckans projekt, därtill hörande listor, fler bilder, husmors- samt andra användbara tips. Bilden ovan är tagen av Ulf Huett. Funkar inte denna veckans projektet för dig av någon anledning eller har du något annat som brådskar på din prioriteringslista, plocka något ur den i stället.

Ser fram emot att höra och se hur det går för er. Kommentera gärna på bloggen. Då kan du även tävla om att vinna ett pris i slutet på året🙂 Och lägg gärna upp dina före- och efter bilder på Förvaringsdrottningens facebooksida,

Då är det bara att sätta igång! Stort lycka till med veckans projekt!

/Paulina

13 Kommentarer
 1. Anna-carin says:

  [* Tillägget Shield har markerat denna kommentar som ”0”. Anledning: Human SPAM filter found ”-(” in ”comment_content” *]
  Barnens garderober löser sig självt inför varje säsong då de växer ur kläderna 😉 och nya kläder inte får plats 😉 stora tjejens kläder lägger jag då i kassar o ställer in i klädkammaren i väntan på lilltjejen (ung 1-2 år mellan storlekarna). Lilltjejen rensar vi ur det som är för litet i högar (skänkes resp kastas beroende på skick). Så där finns ett bra system. Själv däremot har jag inte haft ngt system 🙁 allt har legat huller om buller men nu tänktw jag till lite. Har nu (bättre sent än aldrig) lagt upp alla stickade tröjor i lådor uppe i garderoben och till hösten får linnen, shorts mm byta plats med dem 🙂 mycket lättare att hitta. Skulle vilja mer men det kräver ny inredning i garderoben o blir lite för dyrt så får ta detta så länge.

  Svara
 2. Linda R says:

  Detta uppdrag utfördes samma förmiddag som det kom ut. På dagens schema stod dop så det passade bra att rena i garderoben för att hitta något passande för det tillfället. Än så länge har jag lyxen att ha två garderober. Jag har min ordinarie garderob och sen använder jag en i min 2-årings rum som extra. Jag flyttar alltså ut de vintriga/höstiga kläderna från min ner till den andra och tvärtom. Det blev flertaltet kläder som hamnade i sälja högen och en del i klädpåsar som jag ska lämna in i butik till återvinning.det blev luftigare och nu syns tydligt vad som behöver inhandlas för sommaren. Underart.

  Svara
 3. Anna says:

  Ligger lite efter, eftersom jag tapetserat om och köpt nya garderober, mm. Men idag tog jag in vårkläderna fr förråder, där de legat vacumförpackade? Va smidigt det var, första året jag säsongsanpassat garderoben..så smart..o lite kul att se kläderna igen! Gäller att man kommer ihåg var man packat undan kläderna bara! Ner åkte de vintrigaste klädena, gjorde hallen också med hockeyhjälmar, skridskor, termobyxor, sparade lite till barnen, för det ska ju bli minus i veckan igen!! Så nu blev det många tomma hyllor i garderoberna i hallen… Trevligt nog!

  Svara
  • Paulina says:

   Håller med – det låter som att man så klart kommer att minnas var och hur man har packat kläderna, men det är faktiskt lätt hänt att glömma bort det:) Bra jobbat i övrigt!

   Svara
 4. Lilli says:

  Jag ligger lite efter men idag tog jag mej i kragen o fixade så det blev vår och sommar känsla i min garderob. Bytte plats på mina vinterjackor och hängde vårjackorna längst fram. De få klänningar jag äger hängde jag fram på galgar och även vissa överdelar, färgsorterade det som gick. Kjolar och shorts fick dela på en låda i byrån. Hängde också fram vår o sommar väskorna. Köpte förresten superbra galgar från en klädbutik som skulle läggas ner, vet inte riktigt vad det är för material men kläderna ramlar aldrig av den här galgen. Önskar att jag hade köpt fler.

  Svara
 5. Lena says:

  Det känns tidigt även här i södra Sverige, att ta fram sommarkläder. Men här fanns det ett stort behov av att röja och sortera i klädkammaren. Dilemmat när man har en klädkammare är att man samlar på sig mycket bråte. Så idag blev det ett stort projekt. Sortera, stryka juldukar (!), lägga ut på Tradera, packa kassar till klädinsamling och städa i största allmänhet. Men nu känns det bra – när det är gjort! En fördel med en kall påskledighet är att man har mer tid och lust att ta tag i projekt inomhus. Bilder före och efter på fb.

  Svara
 6. Sara L says:

  Eftersom det känns lite tidigt att ta fram sommarkläder här i Umeå (fortfarande snö på stor del av gräsmattan), så valde jag att göra en annan klädrelaterad rensning som jag har haft behov av i flera år: rensa bland underkläderna!
  Plockade ut allt & torkade ur lådorna. Sen rensade jag bort allt som inte passar eller som jag inte gillar av annan anledning. Mycket försvann (bild kommer på fb) & det ska bli så grymt skönt att veta att allt passar nästa gång jag ska ta underkläder! 😀

  Svara
  • Paulina says:

   Haha! Ja, det kan jag förstå:) Bra alternativt uppdrag tycker jag! Tror att alldeles för få rensar bland sina underkläder:)

   Svara

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Kommentera gärna!