så minskar du matsvinnet

Så minskar du matsvinnet

Jag är uppvuxen med nolltolerans vad gäller matsvinn. Allt mat skulle tas tillvara. Nästan in absurdum tyckte jag då (och även nu för den delen). Potatisen skulle skalas så tunt att det tog otroligt lång tid. Och vi fick aldrig lämna matbordet innan vi hade ätit upp. Ingenting fick kastas. Själv går jag inte så långt, men det gör faktiskt ont i mig att kasta mat och blir något ruttet eller dåligt hemma hos oss (vilket ändå inte sker ofta) så ser jag det som ett misslyckande att vi inte upptäckte det i tid. Det är inte främst av ekonomiska skäl jag känner så utan av respekt för maten. Och för att jag vet att vi är så sjukt priviligierade som över huvud taget har mat om man tittar på resen av jordens befolkning. Jag vet att detta kanske kan låta pretto, men det är verkligen så jag känner. Av samma anledning har jag generellt svårt för stora bufféer. Förutom det faktum att man oftast äter mer än man borde så kan jag inte sluta tänka på hur mycket av det som serveras faktiskt sedan kastas och det förstör min matupplevelse.

Igår såg jag ett intressant reportage på Aktuellt som uppmärksammade just detta. Om hur vi kan minska matsvinnet. Danmark har på fem år, mellan 2010-2015, lyckats minska matsvinnet med hela 25%! Och hur gjorde de det? Där är det såväl dagligvaruhandel som restauranger och konsumenter som har bidragit till detta. En handlare berättade om olika knep för att få konsumenter att köpa mindre förpackningar. De är helt enkelt lika billiga per kilo som större förpackningar. Då lockar man inte konsumenter att köpa mer än de verkligen behöver. Det kallar jag att se förbi sin egna kortsiktiga vinst och tänka större! En annan åtgärd som har resulterat i minskat matsvinn är tips och information i butikerna. En superenkel och kul grej som de exempelvis gjorde med bananer, var skylten ”Ta mig, jag är singel”. De menade att konsumenten inte behövde ta en hel klase bananer utan det gick bra att bara ta en. Och detta minskade matsvinnet på bananer med hela 90% i denna butik!

Restauranger i Danmark jobbar också med frågan. Där finns det tydligen en app, där en länk skickas till appanvändarna vid 22-tiden, innan kvällsbufféerna på de anslutna restaurangerna stänger för kvällen. Då kan man komma och köpa buffén till en tredjedel av priset. Personer, som ändå inte hade betalat helpris får köpa mat från en god buffé billigare och restaurangerna både tjänar pengar på mat de annars hade slängt och minskar matsvinnet! De sa dessvärre inte vad appen hette men jag hoppas att den snart kommer till Sverige!

Och så kommer till oss konsumenter. Vi slänger tydligen hela 74 kg mat per person och år i Sverige. Hur kan vi minska matsvinnet? Aktuellt hade bjudit in superkocken Tareq Taylor som länge engagerat sig mot matsvinn och som gav sin syn på vad det berodde på. Han sa att vi har en mattradition i Sverige av att storhandla och att utbudet och priserna i butikerna lockar till att köpa större förpackningar än vad vi egentligen behöver, trots att hälften av alla hushåll i storstäderna är singelhushåll. ”Vi pratar om hur man ska källsortera men inte hur vi ska återvinna mat” sa Tareq Taylor. Kan inte annat än hålla med. Därefter pratade han om att ta ansvar hemma och inventera sitt kylskåp och skafferi. Vi måste bli bättre på att hålla ordning där och vi måste bli bättre på att återanvända rester. FN:s mål är tydligen att halvera matsvinnet till 2030, och vi är långt ifrån den.

Hur du skapar ordning i kylskåpet  och i skafferiet har jag skrivit om många gånger och även haft det som veckans projekt. För det är viktigt. Och uppmanat er att märka upp. Och det tål att upprepas. Ni som följer bloggen vet att mitt kylskåp är uppmärkt med Dymo, just för att allt ska ha sin plats, vilket minskar risken för att köpa dubbelt eller för att en vara ska glömmas bort och helt enkelt behöva kastas.

så minskar du matsvinnet

Och vad gäller att ta vara på matrester, så kan jag rekommendera en toppenbok i ämnet, som dessutom är lättläst – ”100 sätt att rädda maten” heter den och är skriven av Annica Triberg. Jag har haft mycket nytta av den.

/Paulina

10 Kommentarer
 1. Charlotte says:

  Har samma inställning till att slänga mat, det gör ont i mig med tanke på att så många i världen inte ens har mat för dagen. Var tvungen att slänga skämd köttfärs förra veckan eftersom jag såg försent att sista förbrukningsdag passerat ? Med hänsyn till kort datum kan jag äta något som jag kanske inte är jättesugen på, just för att jag inte vill behöva slänga mat, men det är svårt att få med resten av familjen på det tåget tyvärr. Får nog märka upp hyllorna i kylen jag med!

  Svara
 2. Evelina says:

  Har du testat Matsmart.se? Om inte – gör det! Hela deras koncept går ut på att minska matsvinnet. Superbra – och superbilligt!

  Svara
 3. Linda says:

  Klokt inlägg, kan bara hålla med. Här tar vi resterna till matlådor till jobbet om vi inte äter det som kvällsmat någon kväll vi är för trötta för att laga. Om det inte riktigt räcker till en matlåda brukar jag lägga i ex. lite frysta grönsaker. Om det ändå blir något som vi inte äter upp så får hundarna, katterna eller hönsen det.

  Svara
 4. Kristinas oas says:

  Som uppvuxen på landet på en bondgård känner jag igen mig i både barndom och inställning till mat som vuxen. Skönt att den här debatten börjar komma igång! Enda buffén jag äter med gott samvete är den med smårester från det egna köket… 😉

  Svara

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Kommentera gärna!