Säsongsanpassa hallen till vår och sommar

Säsongsanpassa hallen till vår och sommar – projekt vecka 13

I de flesta hallar är det ont om plats. Förhoppningsvis har du nu en bättre organiserad hall sedan du gjorde uppdraget vecka 7. Det gick ut på att se över förvaringslösningarna i hallen och göra mer plats för det som används ofta och är i säsong. Det uppdraget behöver du inte göra om – men med en säsongsanpassad hall behöver man i alla fall två gånger om året, till våren och hösten, gå igenom och byta plats på ytterkläder för varmare och kallare årstider. Nu går vi mot vår och sommar och det är dags att plocka undan vintergrejerna och ta fram vårens och sommarens plagg. Det brukar ge en helt ny färgskala i hallen och en härlig känsla av att våren verkligen är på väg.

Checklista säsongsanpassa hallen:

 1. Om du vill få en kick av att se vilken förvandling det kommer att bli – ta en före- bild av hallen.

 2.  Ta bort allt från hallen som hör vintern till: kappor, jackor, vantar, mössor, vinterskor och även vintersportutrustning som skridskor, pulkor m.m. om du har det i ditt hem. Är det fortfarande kallt kan du lämna kvar ett varmare ytterplagg för att vara på den säkra sidan.

 3. Passa på att dammsuga, damma av och städa på hatthyllan och andra hyllor.

 4. Häng upp vår- och sommarkläder. Vill du att det ska vara riktigt snyggt så kan du alltid färgsortera dem, men det är lite överkurs.

 5. Ställ fram vår- och sommarskor. Har du inte har plats för sommarskorna så kan du avvakta med dem så länge och nöja dig med vårskor.

 6. Ta fram vår- och sommaraccessoarer.

 7. Om du har tagit en före-bild, så är det dags för efter-bilden nu. Visst är det en enorm skillnad!

Dessvärre är du inte riktigt klar än. Det är lika bra att ta tag i vinterkläderna och tillbehören och rensa bland dem.

 1.  Sortera bort vantar som inte längre har någon make, skor, mössor och jackor som är så slitna att de måste slängas. Tvätta att rengör det som är kvar.

 2. Om du förvarar dina ytterplagg, mössor, handskar och vantar på vinden eller i källaren – lägg dem gärna i vacuumpåsar.

 3. Packa ner vinterutrustning i lådor som du märker upp. Skridskor och hjälmar kan du hänga upp på en rundstav eller på krokar på väggen. Har du galler i ditt förråd så kan du använda dig av S-krokar.

 4. Gör dig av med rensa-högen, men kasta inte det som ska slängas i hushållssoporna. Du kan lämna in dem hos en hel del kläd- eller sportbutiker så att de kan återanvändas. Om du vill sälja eller skänka fungerande vinterutrustning är det bättra att ändå förvara grejerna hos dig till nästa höst, eftersom butikerna inte kommer kunna sälja vinterutrustning förrän då.

 5. Det var inget litet uppdrag. Nu är du verkligen värd att fira!

Säsongsanpassa hallen till vår och sommar

Veckans projekt kommer, i omarbetad version, från min senaste bok ”Organisera och förvara hemma – ett projekt i veckan”. Bilden ovan är tagen av Ulf Huett. Jag är medveten om att våren inte kommer samtidigt till hela Sverige så detta kan vara lite för tidigt för vissa. Funkar inte det här projektet för dig eller har du något annat som brådskar på din prioriteringslista, plocka något ur den i stället.

Berätta gärna hur det gick här på bloggen. Då kan du även tävla om att vinna ett pris i slutet på året🙂 Och lägg gärna upp dina före- och efter bilder på Förvaringsdrottningens facebooksida, så kan jag peppa er och ni kan peppa varandra!

Stort lycka till med veckans projekt!

/Paulina

14 Kommentarer
 1. Sara L says:

  Nu är det visserligen ett tag sen jag säsongsanpassade hallen, men det tog ytterligare några veckor innan jag kom mig för att rensa ovanpå hatthylla & skoskåp, men nu är det i alla fall gjort. I brytpunkten vinter/vår gav vi till slut upp försöken att sätta kläderna på rätt plats, så till slut låg det bara en stor hög med kläder på golvet. Men nu är all vinter bortplockad (även på förskolan) & allt är tvättat & undanplockat!! Bild kommer på fb.

  Svara
 2. Linda R says:

  Hallen är utrensad från vinterkläderna dock fick en del komma upp igen i påskhelgen då det kom snö här hos oss. Här har jag en stor fördel då vi har en klädkammare där vi kan förvara våra vinter/höstytterkläder. Mössor, vantar, jackor och mössor är tvättade och inhängda i klädkammaren. Skor är avtvättade och impregnerade.Vårjackorna och skorna flyttades upp. Genast känns det luftigare och färggladare i hallen.

  Svara
 3. Lena says:

  Jag nappade på tipset att skaffa vakuumpåsar att hänga tjocka vinterjackor i. Det har varit kallt, och är fortfaranden förresten, men nu är det fixat. Bilder på fb.

  Svara
 4. Jenny says:

  Vecka 13 kändes som ett lättare projekt för mig eftersom det redan var bra ordning i hallen. Nästan alla vinterkläder togs bort. Overallen till minstingen fick vara kvar och fleecekläderna. Tunna vantar och mössor fick också vara kvar. Jag sorterade bort de kläderna som inte kommer användas nästa vinter och lägger alla andra i en låda i groventrén. Brukar tvätta allt på sommaren när det går att hänga ut och de torkar snabbt. Efter tvätten kommer jag sortera det i var sin låda för vuxna och barn. Jag skrev in ett datum i kalendern så jag blir påmind och inte glömmer bort det. Barnen fick nya skor och jackor veckan efter eftersom förra årets inte passade längre.
  Vinterskorna fick åka fram igen eftersom det kom lite mer snö. Men nu är de undanstoppade igen.

  Svara
 5. Lilli says:

  Nu är vinter kängorna rengjorda och undanställda för denna gång , skönt och vilken plats det blev på skostället. Jag brukar försöka att inte ha för många jackor hängandes i hallen så jackor som jag inte använder så ofta har jag i klädgarderoben. Ser framemot morgondagens uppdrag….alltid lika spännande att kika in på din blogg.

  Svara
 6. Linda says:

  Nu är veckans projekt klart. Vinterstövlar undansatta och vinter/skidjackor nerpackade. Några varma jackor fick vara kvar i hallgarderoben då vi har Valborgsfirande framför oss. Valborg brukar vara ruggig och kall i Skåne. Bilder finns på fb

  Svara
 7. N says:

  Nä det här uppdraget får minsann vänta några veckor. Annars kommer en ju frysa rumpan av en ;P Och då bor jag ändå bara i mitten av landet 😉 Så länge det fortfarande tex går att åka skidor får vintern vara kvar i hallen. När vi var små, (och jag iof bodde 30 mil ytterligare norrut) var det regel att vintergrejer o vinterkläder inte fick stoppas undan före valborg.

  Svara
   • N says:

    Eller göra klart garderobsprojektet, fast det står väl högst på prioritetslistan, så blir väl samma sak 🙂
    N/pafyrahjul

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Kommentera gärna!