Vårstädning

Vårstädning – projekt vecka 12

Visst är det härligt när våren kommer! Äntligen lite mer värme och sol! Och ljuset brukar avslöja att det är dags att vårstäda … Ser man vårstädningen som en ritual att välkomna våren brukar det kännas riktigt lustfyllt – inte minst när man tänker på känslan efteråt. Men vad vårstädning innebär är ju olika för var och en. För min del hör det att tvätta fönster så att jag kan njuta av vårljuset. Vad innebär det för dig? Detta projekt omfattar i övrigt att vårstäda inomhus. Utomhusdelen tar vi tag i om några veckor:)

Checklista vårstädning

 1. Bestäm vad som behöver vårstädas hos dig. Utöver vanlig grundstädning kan det exempelvis vara:

☐ Tvätta och göra fint i fönstren.

☐ Tvätta och byta gardiner.

☐ Dammtorka alla ytor.

☐ Damma av lampor, gardinstänger och tavelramar, lister och elkontakter.

☐ Torka av innerdörrar och runt dörrkarmar.

☐ Torka av element.

☐ Dammsug soffan och tvätta sofföverdrag vid behov.

☐ Byta dammsugarpåsar.

☐ Vädra kuddar, madrasser och täcken.

☐ Rengör kakel och fogar i badrummet.

☐ Rengöra micron och ugnen.

☐ Städa vardagsrummet.

☐ Tvätta mattor.

☐ Måla något som behöver fräschas upp.

☐ Lägga pulkor, pjäxor, skridskor m.m. uppe på vinden, i förrådet eller i källaren.

 1. Ta gärna en bild på något som efter vårstädningen gör dig extra nöjd eller ger dig extra mycket energi. Eller en bild på påskpyntet. Dela med dig på Facebook eller Instagram för att peppa andra.

 2. Belöna dig själv. Och du – glöm inte att njuta av din vårstädning!

Vårstädning

Veckans projekt kommer, i omarbetad version, från min senaste bok ”Organisera och förvara hemma – ett projekt i veckan”, som innehåller alla veckans projekt, därtill hörande listor, fler bilder, husmors- samt andra användbara tips. Bilden ovan är tagen av Ulf Huett (med väldigt liten bebis i magen då:)

Brukar du inte vårstäda eller har du något annat som brådskar på din prioriteringslista, plocka något ur den i stället.

Stort lycka till med veckans projekt!

/Paulina

13 Kommentarer
 1. Sara L says:

  Vårstädning för mig är mer än vad jag i dagsläget orkar med pga en intensiv vardag. Så i år fick det bli en lightvariant… Pulkor, skidor & liknande placerades på sin vinterförvaring. Den sista vintergardinen byttes ut. Alla blommor planterades om (bild på fb) och så började jag putsa fönster. Men det lär nog ta hela sommaren innan jag är klar med fönstrena med tanke på det tempo jag har haft hittills. Men jag är nöjd ändå!

  Svara
  • Paulina says:

   Det viktigaste är att du är nöjd och toppen att du har anpassat det efter din ork! Det ska ju ge tillfredsställelse och inte press!

   Svara
 2. Jenny says:

  Vårstädning för mig är att tvätta fönster och speglar. Damma gardinstänger, lister, kontakter och bakom tex mikron. Skafferiet brukar ingå att rensa men det gjorde jag tidigare i år så det slapp jag göra igen. Duschdörrar och duschgolvet rengöres ordentligt. Blommor som inte riktigt klarat av mina halvgröna fingrar slänger jag och köper nya. Så skönt att få gjort detta! Det brukar ta längre in på våren innan jag vårstädat, känns lite motigt att ta sig för att börja. Mycket bra att det blev bestämt en specifik vecka för då var det bara att ta tag i det!

  Svara
 3. Linda R says:

  Vår vårstädning blev denna veckan att jag bytte gardiner i köket, krattade i trädgården och planterade blommor i krukor på trappen. medan mannen fortsatte byggandet av vår altan. Högst upp på vår prioriteringslista står nämligen färdigställandet av ny trapp och altan som vi började på i höstas så det känns viktigt att lösgöra så mycket tid som möjligt till det så vi kan njuta när det blir varmare ute. Och med en 3,5-åring, en nybliven 2-åring och en 4 månaders bäbis så blir det svårt för oss att jobba båda två samtidigt. Listan du skrivit inför vårstädningen har jag sparat och kommer att bocka av stegvis. när vädret tillåter ska fönstren putsas ordentligt och sofföverdragen ska tvättas. mycket bra lista i övrigt!!

  Svara
 4. Anonym says:

  Städningen av lägenheten har jag proffs som sköter men balkongen ska jag ge mig på.
  Det tyngsta blir att försöka hitta en ny ägare till rottningsoffan som är alldeles för stor för utrymmet.

  Svara
 5. Linda says:

  Så härligt att ställa upp alla dörrar och några fönster och vädra ordentligt. Här blev röjt då vi hade kalas i helgen. Av gästerna fick jag vita och gula tulpaner, och med dem riktigt härlig vårkänsla.

  Svara
 6. Lilli says:

  Det första jag tänker på när jag hör vårstädning är just fönsterputs. Jag har börjat med köksfönstrena, (men bara insidan än så länge ) Och bytit till ljusa gardiner. Torkvindan ute måste man oxå torka av när det är vår. Tvätta kuddar o täcken , vinterjackor och annat som blivit liggandes i tvättkorgen under vintern är så skönt att få bort.

  Svara
 7. Lena says:

  Fönsterputs blev det här! Det är en ganska stor grej att putsa alla rutor på båda sidor och emellan så en hel solig lördag behövdes. De övriga sakerna på din lista skulle behöva betas av också men just nu njuter jag av rena rutor i alla fall! Bild på fb.

  Svara
 8. Anna says:

  Eftersom det är så härligt väder idag, så blev det vårstädning ute idag☀️ Nya fräscha blommor vid entrén och lite påskpynt fick jag till också? Sen ställde jag i ordning o tvättade utemöblerna ( en del av dom), väntar lite till innan allt åker ut. Men framförallt tog jag ett varv runt tomten o samlade ihop diverse leksaker som legat utspridda o skräpat, pulka o hopprep mm, så nu ser det lite mer välkomnande ut? Bytte ut lite blommor inne också och planterade om, det hör till min vårstädning. Väntar med fönstren tills de soppat gatan, och vårstädningen inomhus får jag forts med i veckan. Ha en härlig helg☀️☀️

  Svara

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Kommentera gärna!