Organisera städskåpet

Organisera städskåpet – projekt vecka 11

Den måste ju komma förr eller senare, eller hur?

Städskåpet eller städskrubben är ett av de knepigaste utrymmen i hemmet – det brukar vara knökfullt där. Saker och ting har en förmåga att ramla ut därifrån så fort man öppnar dörren. Om man nu ens har ett städskåp. Men vanligtvis så är det i alla fall ett väldigt litet utrymme där man försöker att trycka in allt från dammsugare, hink och mopp, strykbräde och strykjärn samt allehanda rengöringsmedel. Just därför är det extra viktigt att optimera det utrymmet. Så låt oss ta itu med det nu i början av året – för du kommer att ha anledning att komma åt dina städgrejer till de flesta av årets kommande uppdrag.

Det kan ta lite tid att hitta bra förvaringslösningar som passar måttmässigt i städskåpet och det kan innebära besök i flera butiker. Man jag lovar att det är värt det. Tänk så skönt det blir att bli av med röran!

Checklista organisera städskåpet:

 1. Ta gärna en ”före”-bild.

 2. Ta ut allt från städskåpet, städskrubben eller det utrymme där du har dina städsaker.

 3. Rengör utrymmet.

 4. Fundera på om allt som förvaras där hör hemma där, eller om det kan flyttas någon annanstans. Bestäm en ny plats åt dessa saker.

 5. Om du vill få plats med något som inte står i städskåpet nu, hämta.

 6. Fundera över hur du kan använda höjden och djupet i städskåpet bättre, genom att kanske skaffa utdragbara lådor som du kan sätta ovanpå varandra.

 7. Kan du nyttja väggarna och hänga upp krokar, hyllor eller korgar på dem?

 8.  Kan du sätta upp en stång, krokar eller korgar på insidan av dörren?

 9.  Det finns upphängningsanordningar för dammsugarslang och för strykjärn som du kan hänga upp på väggen ifall du förvarar dem i städskåpet.

 10. Gå igenom din städutrustning. Är det något som börjar bli utslitet och behöver bytas ut? Passa på att byta ut dem. Håller något på att ta slut? Skriv upp det på din inköpslista.

 11. Lägg tillbaka sakerna på sina nya platser.

 12. Märk upp det du kan så blir det lättare att behålla den nya ordningen.

 13. Gå igenom allt med resten av familjen så att alla vet var de kan hitta sakerna framöver och var de ska ställa tillbaka dem.

 14. Ta en ”efter” bild för att jämföra och/eller dela med dig.

 15.  Fira!

Organisera städskåpet

En lösning i trånga utrymmen är att ha en mobil städvagn, som man lätt kan rulla ut vid behov.

Veckans projekt kommer, i omarbetad version, från min bok ”Organisera och förvara hemma – ett projekt i veckan”, och är rättighetsskyddat.  Bilden ovan är tagen av Ulf Huett.

Är du nöjd med ordningen i ditt städskåp eller har du något annat som brådskar mer på din prioriteringslista, så plocka något ur den i stället.

Då är det bara att sätta igång! Stort lycka till med veckans projekt och ser fram emot att läsa om era lösningar och se era före- och efter bilder, som ni gärna får dela med er på Förvaringsdrottningens Facebooksida!

/Paulina

PS. Ifall ni vill få lite inspiration så har jag lagt upp före- och efterbilder på ett städskap som jag organiserade och optimerade förvaringen inför fotograferingen till ”Förvara smart”.

19 Kommentarer
 1. Linda R says:

  Denna veckans uppdrag gick snabbt. Jag ordnade nämligen under uppdraget v10, då jag städade och organiserade i vårt förråd, ett städskåp nere i vår tvättstuga. Där förvarar jag alla saker som tillhör städning men även gamla lakan och handdukar som jag använder vid fönsterputs och annan städning. Här finns även plats för extralager av tvål, schampo och andra ”fylla på produkter”. I varje badrum har jag en liten låda med såpa, ättika, plasthandskar, tandborste och annat jag använder för att snabbt kunna städa undan i badrummen.

  Svara
  • Paulina says:

   Fiffigt med extralager i städskåpet. Jag har också ett litet städkit i badrummet. På det sättet blir det enkelt att göra en snabbstädning.

   Svara
 2. Jenny says:

  Förra året byggdes huset ut med en groventré där bland annat städprylarna förvaras. Köpte en möbel med många lådor i. Engångshandskar har en egen liten låda, trasor har en osv. Rengöringsmedel har jag haft stående på ett helplan. Projektet blev att ta ut allt och torka ut lådorna. Lägga in allt snyggare tex vika trasorna och lägga dem i ordning, har olika sorter. Det hade även hamnat annat i lådorna som behövdes ställas på sin egna plats. Köpte en genomskinlig plastlåda för alla rengöringsmedel så att det är lättare att lyfta ut utan att välta något.

  Svara
 3. Sara L says:

  I vårt städskåp har vi fem små lådor där vi har plåster, batterier, lim, lampor, osv. De var i en väldig oordning & med risk för översvämning. Så dem tömde jag, rensade & lade i ordning. Mest nöjd är jag med en liten låda där ALLA plåsterligger samlade, istället för 5-6 små plåsteraskar som alla är halvtomma. Bild kommer på fb!

  Svara
 4. Isflingan says:

  Hurra, med mycket små justeringar fick även skurhinken plats i städskåpet. Jag som dock helst skulle rensa ut alla rengöringsmedel som är mer eller mindre dåliga för miljön och bara ha tex grönsåpa hemma insåg att vi inte bara har en utan två uppsättningar av de flesta olika sorters medlen. Så det lär ta ett tag att göra slut på allt. Men samtidigt behöver vi inte köpa något nytt heller på väldigt länge.

  Svara
  • Paulina says:

   haha! Visst är det roligt när till synes sådana små saker som att skurhinken får plats i städskåpet ger en sådan glädje:)

   Svara
 5. Lilli says:

  Jag tillhör tyvärr dom som inte har ett riktigt städskåp, så jag fick städat både under diskbänken och i ett badrumsskåp genom detta uppdrag. I skåpet under diskbänken har jag det jag tycker tillhör köksrengöring , har även en transparant låda som är märkt ” STÄD OCH DAMMSUGAR TILLBEHÖR ” som jag gjorde efter ett av veckans uppdrag redan förra året. Sen har jag det vanliga som jag tror de flesta har i detta skåp, diskmedel, plastpåsar o dyl. I badrumskåpet har jag resten av skurmedelflaskor, tvätt o sköljmedel.Hittade dessutom instruktionsboken till tvättmaskinen i badrumsskåpet när jag tömde det. Så den fick en ny plats i nya pärmen för instruktionsböcker.

  Svara
 6. Emma Blixt says:

  Jag tog tag i städskåpet innan jul. Och faktiskt så har ordningen hållt sig bra! Vi får tom in dammsugaren nu vilket var ett mål. Vi hade alldeles för många trasor- vilken är ren och vilken är smutsig? – och har kommit på ett bra sätt att hålla reda även på dom. Några extra lådor som håller alla flaskor på plats och en omorganisering av förbandslåda och instruktionsböcker så blev det kanon. Den här veckan, igår, tog jag istället tag i mina underklädeslådor. Mycket slängdes och jag vet vad som behöver köpas nytt.
  Ser fram emot nästa projekt!

  Svara
  • Paulina says:

   Wow! Så kul att läsa om dina lösningar där hemma. Alltid extra kul att läsa just om någon som man har kommit på som funkar för en själv. Inspirerande för andra att ta del av!

   Svara
 7. /carina says:

  Åh, vad jag önskar att städskåp vore standard i tyska hus! Det är en utmaning g som tar kreativiteten till en helt ny nivå…. 😉

  Svara
 8. Björn H says:

  Värsta och bästa uppdraget hittills! När vi plockat ut allt ur vårt städskåp var hela vårt stora köksbord fullt av prylar, och ändå hade vi städgrejer på andra ställen i huset också. Vi begrundade kaoset och tänkte det går aldrig … Och givetvis brände jag tre fingertoppar på limpistolen (AJ!) när jag skulle laga bakstycket på skåpet som hade fått sig em rejäl törn av allt som blivit intryckt i skåpet. Men med en rejäl sortering, två IKEA badrumsskåp på höjden i det stora skåpet och en utrangerad dörrmatta i botten så blev vi jättenöjda. Bilder finns på mitt instagramkonto @bjorn.hedman

  Svara
  • Paulina says:

   Föredömligt att du passade på att laga skåpet också, Björn! Att man bara trycker in saker på det sättet tror jag att många känner igen sig i:) Ska kika på ditt konto:!

   Svara
 9. Lena says:

  Hela hallen inklusive städskåpet blev det idag. Det tog flera timmar men det var det värt. Vi har ganska mycket prylar i städskåpet och för att hålla bättre ordning har jag sorterat upp dem i olika byttor, tex. tvålar i en, näsdukar i en och diverse småflaskor i en. Bilder på fb.

  Svara

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Kommentera gärna!