Organisera städskåpet

Organisera städskåpet – projekt vecka 11

Den måste ju komma förr eller senare, eller hur?

Städskåpet eller städskrubben är ett av de knepigaste utrymmen i hemmet – det brukar vara knökfullt där. Saker och ting har en förmåga att ramla ut därifrån så fort man öppnar dörren. Om man nu ens har ett städskåp. Men vanligtvis så är det i alla fall ett väldigt litet utrymme där man försöker att trycka in allt från dammsugare, hink och mopp, strykbräde och strykjärn samt allehanda rengöringsmedel. Just därför är det extra viktigt att optimera det utrymmet. Så låt oss ta itu med det nu i början av året – för du kommer att ha anledning att komma åt dina städgrejer till de flesta av årets kommande uppdrag.

Det kan ta lite tid att hitta bra förvaringslösningar som passar måttmässigt i städskåpet och det kan innebära besök i flera butiker. Man jag lovar att det är värt det. Tänk så skönt det blir att bli av med röran!

Checklista organisera städskåpet:

1. Ta gärna en ”före”-bild.

2. Ta ut allt från städskåpet, städskrubben eller det utrymme där du har dina städsaker.

3. Rengör utrymmet.

4. Fundera på om allt som förvaras där hör hemma där, eller om det kan flyttas någon annanstans. Bestäm en ny plats åt dessa saker.

5. Om du vill få plats med något som inte står i städskåpet nu, hämta.

6. Fundera över hur du kan använda höjden och djupet i städskåpet bättre, genom att kanske skaffa utdragbara lådor som du kan sätta ovanpå varandra.

7. Kan du nyttja väggarna och hänga upp krokar, hyllor eller korgar på dem?

8.  Kan du sätta upp en stång, krokar eller korgar på insidan av dörren?

9.  Det finns upphängningsanordningar för dammsugarslang och för strykjärn som du kan hänga upp på väggen ifall du förvarar dem i städskåpet.

10. Gå igenom din städutrustning. Är det något som börjar bli utslitet och behöver bytas ut? Passa på att byta ut dem. Håller något på att ta slut? Skriv upp det på din inköpslista.

11. Lägg tillbaka sakerna på sina nya platser.

12. Märk upp det du kan så blir det lättare att behålla den nya ordningen.

13. Gå igenom allt med resten av familjen så att alla vet var de kan hitta sakerna framöver och var de ska ställa tillbaka dem.

14. Ta en ”efter” bild för att jämföra och/eller dela med dig.

15.  Fira!

Organisera städskåpet

En lösning i trånga utrymmen är att ha en mobil städvagn, som man lätt kan rulla ut vid behov.

Veckans projekt kommer, i omarbetad version, från min bok ”Organisera och förvara hemma – ett projekt i veckan”, och är rättighetsskyddat.  Bilden ovan är tagen av Ulf Huett.

Är du nöjd med ordningen i ditt städskåp eller har du något annat som brådskar mer på din prioriteringslista, så plocka något ur den i stället.

Då är det bara att sätta igång! Stort lycka till med veckans projekt och ser fram emot att läsa om era lösningar och se era före- och efter bilder, som ni gärna får dela med er på Förvaringsdrottningens Facebooksida!

/Paulina

PS. Ifall ni vill få lite inspiration så har jag lagt upp före- och efterbilder på ett städskap som jag organiserade och optimerade förvaringen inför fotograferingen till ”Förvara smart”.

Prenumerera gärna på min blogg på bloglovin:
bloglovin

6 Kommentarer
 1. Emma Blixt says:

  Jag tog tag i städskåpet innan jul. Och faktiskt så har ordningen hållt sig bra! Vi får tom in dammsugaren nu vilket var ett mål. Vi hade alldeles för många trasor- vilken är ren och vilken är smutsig? – och har kommit på ett bra sätt att hålla reda även på dom. Några extra lådor som håller alla flaskor på plats och en omorganisering av förbandslåda och instruktionsböcker så blev det kanon. Den här veckan, igår, tog jag istället tag i mina underklädeslådor. Mycket slängdes och jag vet vad som behöver köpas nytt.
  Ser fram emot nästa projekt!

  Svara
 2. /carina says:

  Åh, vad jag önskar att städskåp vore standard i tyska hus! Det är en utmaning g som tar kreativiteten till en helt ny nivå…. 😉

  Svara
 3. Björn H says:

  Värsta och bästa uppdraget hittills! När vi plockat ut allt ur vårt städskåp var hela vårt stora köksbord fullt av prylar, och ändå hade vi städgrejer på andra ställen i huset också. Vi begrundade kaoset och tänkte det går aldrig … Och givetvis brände jag tre fingertoppar på limpistolen (AJ!) när jag skulle laga bakstycket på skåpet som hade fått sig em rejäl törn av allt som blivit intryckt i skåpet. Men med en rejäl sortering, två IKEA badrumsskåp på höjden i det stora skåpet och en utrangerad dörrmatta i botten så blev vi jättenöjda. Bilder finns på mitt instagramkonto @bjorn.hedman

  Svara
 4. Lena says:

  Hela hallen inklusive städskåpet blev det idag. Det tog flera timmar men det var det värt. Vi har ganska mycket prylar i städskåpet och för att hålla bättre ordning har jag sorterat upp dem i olika byttor, tex. tvålar i en, näsdukar i en och diverse småflaskor i en. Bilder på fb.

  Svara

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentera gärna!