instruktionsböcker

Ordning bland instruktionsböcker

Vår spis behövde rengöras. Men då blev jag osäker på om vi inte hade en självrengörande sådan. Och då ville jag kolla i instruktionsboken. Den låg i en större låda som jag märkt med etiketten ”instruktionsböcker”. I den fanns de allihopa huller om buller. Inget fel att ha det så. För det är inte ofta man behöver ta fram en instruktionsbok. Men jag tänkte att det kunde vara skönt att åtminstone kunna skilja bland instruktionsböcker för husgeråd, dvs. alla de produkter som används i hushållet och så kunde man ha övriga elektriska apparater, såsom datorer, plattor, kameror o.s.v. för sig. Så jag bestämde mig för att organisera alla instruktionsböcker som gällde husgeråd i en pärm. Vill du också göra det så kommer här en steg-för-steg checklista med tips:

Så skapar du en pärm med instruktionsböcker:

 1. Riv ut andra språk från instruktionsböckerna än den del som är på svenska. Du vinner två saker på detta: du slipper bläddra dig fram till ditt språk, vilket sparar dig tid, och du vinner plats och vikt då instruktionsboken blir betydligt tunnare och lättare. Ibland får man dessutom två stycken instruktionsböcker, varav den ena inte innehåller det egna språket över huvud taget. Släng den i pappersåtervinningen direkt.
 2. Lägg varje instruktionsbok i en plastficka.
 3. Om du vill att det ska vara ännu lättare att hitta, sortera instruktionsböckerna i bokstavsordning.
 4. Räkna hur många instruktionsböcker du har. Då vet du vilken innehållsförteckning behöver (finns de med 10, 12, 15, 20 eller fler flikar).
 5. Skaffa en pärm. Sätt i innehållsförteckningen och instruktionsböckerna i den.
 6. Förvara pärmen någonstans nära de apparater som instruktionsböckerna avser, alternativt bland andra pärmar. Vi förvarar pärmen för husgeråd i sockeln i köket.

instruktionsböcker

Man kan i och för sig fråga sig varför man ska spara instruktionsböcker när det mesta finns på nätet. Det är egentligen en smakfråga – lite som med böcker. Vissa föredrar att läsa dem i fysisk form (som jag) medan andra anser att en iPad är det smartaste som har hänt och hellre läser informationen på plattan än i en bok. Sedan kan det vara bra att se vad det är för modell eller namn på spisen, kylen eller micron, och det framgår ju klart av instruktionsboken. Det kan också vara en fin gest att överlämna instruktionsböckerna i en pärm vid en framtida försäljning av sitt hus eller lägenhet.  Så det finns vissa fördelar med att behålla instruktionsböcker. Men som sagt – det är en smaksak och se till att du gör dig av med alla onödiga delar som du aldrig kommer att ha användning för.

/Paulina

11 Kommentarer
 1. isflingan says:

  Har sedan tidigare en pärm för de instruktionsböcker jag ansett vara nödvändiga att spara. Tyckte dock att pärmen var rätt tom. Så när jag väl gick igenom några lådor insåg jag att det legat häften utspridda lite här och där beroende på var jag förvarat själva föremålet. Alla häftena är nu insatta i pärmen och därmed lätta att hitta.

  Svara
 2. Jenny Meyer says:

  När vi köpte barnvagn och babyskydd var det hur många instruktionsböcker som helst med en massa olika språk. Tror jag kastade 8 instruktionsböcker bara till babyskyddet.

  Svara
 3. Kalle says:

  Känns lite omodern att spara instruktionsböcker då de finns online i PDF. Bättre spara dom i en mapp på driven i mobilen.

  Svara
  • Paulina says:

   Ja, det kan det absolut kännas. Men som jag skrev – vissa föredrar att läsa i fysisk form. Personligen känner jag att när jag väl har en instruktionsbok så behöver jag inte spara dem i PDF, men det är som sagt en smakfråga.

   Svara
  • Charlotte says:

   Mm fast när tekniken krånglar så är det bra med det skrivna ordet på ett vanligt papper. Tänk om det är just instruktionsboken till mobilen, datorn eller ipaden som man behöver? 🙂 (Jo jag gillar också pappersformatet även om jag ibland tycker att det tar väl mycket plats…)

   Svara
 4. Lilli says:

  Ja vilken bra idé att sätta in dom i en pärm så att allt är samlat på ett o samma ställe. Nått som jag kom på nu ,var att skriva datum på instruktionsboken .så har man koll hur gammal varan är om man kanske får för sej att sälja den .:-)

  Svara
 5. Linda says:

  Vad smart att riva ut de sidor som inte är skrivna på svenska. Tänk att man inte kunde komma på en sådan sak själv ? . Detta ska jag göra då mina pärmar är helt fulla.

  Svara

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Kommentera gärna!