rensa i barnrummet

Rensa i barnrummet – projekt vecka 10

Ett av veckans projekt måste ju bli barnrummet. Så här kommer det:) Och för oss som har småbarn är det det ju ett återkommande projekt under året dessutom. För visst känns det som att barnrummet alltid behöver rensas… Och så kan barnen komma in i sina samlarperioder. Som Viktor är i nu exempelvis. Han samlar sina kläder i sitt tält.. som vi hjälps åt att rensa med jämna mellanrum..

Barnrum är i vilket fall utmanande att rensa och organisera. Det är många och ofta små och olika saker som ska få plats, som samtidigt ska vara överskådliga – vilket lätt gör det plottrigt. Och man behöver ständigt komma på nya förvaringslösningar för att nya prylar tillkommer i en snabbare takt i barnrummen än någon annanstans i hemmet. Barnen kommer också hem med sina alster från förskolan eller skolan och de pysslar saker hemma. Allt de har skapat eller hittat är ju viktigt för dem och måste få vara där ett tag, men sedan är det faktiskt dags att rensa. Så låt oss sätta igång med det!

Checklista rensa i barnrummet

 1. Gör eventuellt en avgränsning. Känns rensningen av hela barnrummet för stort så kan du dela upp det. Se bara till att du får med allt som hör ihop när du gränsar av.

 2. Om du vill få en liten kick av din rensning – ta en före-bild.

 3. Ta ut allt ur skåp och hyllor osv. och tvätta ytorna.

 4. Gå igenom alla saker och rensa bland dem. Ta bort skräp.

 5. Ta bort trasiga leksaker och dem ditt barn inte längre leker med.

 6. Gå igenom böckerna och ta bort dem som barnet har växt ifrån.

 7. Gå igenom målarböcker som ditt barn har ritat eller målat färdigt med. Rensa bland pennor och kritor.

 8. Rensa bland pussel, spel och pyssel.

 9. Rensa bland barnens teckningar och spara de mest minnesvärda i plastfickor i en pärm. Organisera helst kronologiskt så blir det roligare att kolla igenom och se ditt barns utveckling. Eller så kan du ta bilder på dem och göra dem till en fotobok.

 10. Gruppera ihop alla sker som hör ihop: pussel, pyssel, tågräls, lego, dockor, rit- och målarsaker, teckningar, sporttillbehör, diverse samlingar.

 11. Planera var allting bäst ska placeras utifrån hur tillgängligt det bör vara för barnet. Känner du att du saknar utrymme? Hyllavdelare kan vara ett alternativ som ger dig mer plats. Krokar där du kan hänga upp saker kan också hjälpa till att få bort saker från golvet. Du kan även hänga upp saker på insidan av dörren (se bilden nedan).

 12. Saknar du lösningar för småsaker? Dela av med mindre behållare. Eller varför inte använda skokartonger?

 13. Stora, otympliga leksaker kan vara en utmaning. Ett tips kan vara att växla leksaker som ska vara i rummet. På det sättet upptäcker barnet sina leksaker på nytt med jämna mellanrum. Ställ undan ett urval saker på t.ex. vinden kanske kan du göra det till en rolig ritual en gång i månaden när leksaker byter plats med varandra.

 14. Ställ tillbaka sakerna enligt den nya ordningen.

 15. Ta en efter-bild.

 16. Detta är ju klart värt att firas, eller hur?

rensa i barnrummet

Veckans projekt kommer, i omarbetad version, från min bok ”Organisera och förvara hemma – ett projekt i veckan” och är rättighetsskyddad. Bilden ovan är tagen av Ulf Huett.  I boken finns det fler bilder och smarta tips samt alla veckans projekt.

Har du inget barnrum att rensa så finns ju alltid din prioriteringslista, att plocka ur:)

Ser fram emot att höra hur det gick med era barnrum där hemma och vilka skatter ni hittade på köpet:) Delar ni mer er här på bloggen så kan ni även vara med om att vinna ett stort pris i slutet på året🙂 Och om ni vill dela med er av bilder så funkar det att göra det på Förvaringsdrottningens facebooksida . Vi är nu över 20 000 följare där som peppar, stöttar och ger råd till varandra.

Då är det bara att sätta igång. Stort lycka till med veckans projekt!

/Paulina

PS. Och så blev det före- och efter i Viktors rum senast.

22 Kommentarer
 1. Jenny says:

  Längre fram i vår kommer vi att renovera barnens rum och tar den stora rensningen då, känns som dubbelarbete annars. Tog istället en tung grej från checklistan -Receptpärmen! Gjorde iordning en pärm för recept för ca 10 år sedan med register för kött, pajer, bröd osv. Men efter detta har alla nya utklippta lösa recept hamnat i flera plastfickor. Har tänkt sååå länge att jag borde göra något åt det men inte riktigt tagit mig för det.
  Nu gick jag först igenom alla recept i pärmen och slängde de som jag inte längre var intresserad av. Sedan gjorde jag samma med alla recept i plastfickorna. Jag skrev av recepten i Word så det blev behagligare att leta efter recepten, inte så plottrigt. Kände mej mycket nöjd!
  Veckan efter så tänkte jag att det var lika bra att rensa bland kokböckerna också. Hittade en plastficka till! Fanns faktiskt ett recept där som jag letat efter. Nu ska jag bli bättre på att sätta in recepten direkt så det inte blir ett så stort projekt igen 🙂

  Svara
 2. Emma Blixt says:

  Japp, det blev precis lika intensivt som jag hade räknat med! Pju! =) Det svåraste är att organisera alla småprylar som inte hör ihop på ett bra sätt som även 4,5-åringen är med på. Det blev en hel byrålåda för småsakerna och det funkar bra än så länge. Och alla dessa teckningar; en hel del slängdes, några upp på vinden i en spara-låda och de nyaste fick ligga kvar i en egen låda. Vi gick tillsammans igenom böckerna och rensade bort några och byter några med mormor och morfar (som har kvar alla mina gamla). Jag skaffade även två stoora tvättkorgar som är lika fina som förvaringskorgar, en med utklädningssaker och en med gosedjur. Såå skönt att slippa ha alla djur i sängen.
  Bra projekt! Vi hann inte allt nu men vet vad som ska göras och bara det känns skönt!

  Svara
  • Paulina says:

   Det verkar som att ni ändå har gjort en hel del! Smarta lösningar och så kul att du fick med dig ditt barn!

   Svara
 3. Anna says:

  Oj oj, det här blev en rejäl utmaning… Håller fortf på? Det började med att jag gick igenom en av garderoberna i lekrummet där vi haft pyssel mm….det slutade med att jag rev ut allt! Och rev garderoberna? Det var så konstigt mått på dem så, det var omöjligt att hitta inredning, så det var mer eller mindre kaos inuti. Så nu ska fina nya garderober med funktionell inredning och som räcker ända upp i taket inhandlas? Ska bara måla och tapetsera först, och kanske flytta en vägg. I nya garderoberna blir det bara mina o sambons kläder, så nu gäller att hitta en bestämd plats till allt som fanns i de gamla…och det var MYCKET!!! Att det får plats sååå mycket??!!? Så jag rensar och rensar o planerar o bygger? Jobbigt men kommer bli bra i slutändan!

  Svara
  • Paulina says:

   Haha! Det är väl toppen att den ena rensningen ledde till den andra:) Hoppas att få se bilder när det är klart!

   Svara
   • Anna says:

    Ja, så där en månad senare blev jag klar? Önskar verkligen att jag tagit ett foto på högen med saker som jag plockade ur garderoberna, för det var sååå mycket! Tyvärr glömmer jag nästan alltid att ta före kortet. Men idag organiserade jag upp alla leksaker. De får nu hålla till på övervåningen, och jag organiserade enligt kategori. Det blev en musikhörna med keyboard, gitarrer och mikrofon; en dockhörna, med sängar, dockskåp, och ett dokumentskåp fick bli byrå till alla dockkläder. Jag hade sedan tidigare satt upp tavellister som alla Barbiedockor kan sitta på. Sen blev det en spelhörna med fotbollsspel o minibiljardbord. får se vad barnen säger när de kommer hem? Den här utmaningen spred verkligen ringar på vattnet och ordningen spred sig också?? tack så mycket för all inspiration!??

   • Paulina says:

    Å vad roligt det var att läsa detta!! Både för att det är kul att få reda på att man gör skillnad och hur du har löst det rent praktiskt. Tack för den kommentaren och bra jobbat, Anna!

 4. Isflingan says:

  Då vi inte har några barn fick det istället bli något från vår egen lista. Att fålla och sy upp och sedan hänga upp gardiner i nya lägenheten. Nu har vi gardiner i alla fönster. Så skönt att kunna stryka detta från listan och att samtidigt få det betydligt hemtrevligare hemma 🙂

  Svara
  • Paulina says:

   Det är exakt vad vi gjorde för någon vecka sedan! Fast det blev mörkläggningsgardiner så att båda barnen skulle kunna sova bättre:) Och visst är det skönt att kunna stryka saker från listan!

   Svara
 5. Lilli says:

  Det blir lite rum över när barnen flyttar hemifrån , så den här veckans uppdrag blev att fortsätta med ett projekt som vi har börjat med för ett tag sen. Ett rum där jag ska ha alla mina kläder, skor och väskor. Jag har köpt några transparanta förvaringlådor med lock i olika storlekar som jag ska märka upp och ha sådant jag inte använder så ofta. Bla. en låda för badkläder. Byråerna och klädställningen blir snabbt överfulla ändå. Symaskinen kommer att få en plats härinne och en UT korg med märkning ”lagas” . ( Känner mej jätte nöjd, jag som har så svårt med utkorgar )

  Svara
 6. Sara L says:

  Jag gjorde inte en regelrätt rensning. I lekrummet har vi plastbackar som står ovanpå garderoberna. I dem har jag stoppat undan en hel del leksaker som barnen inte leker medför tillfället. Nu plockade jag ner dem & bytte ut innehållet. Barnen blir överlyckliga för alla bortglömda skatter! 5-åringen fick hjälpa till med att välja vad vi skulle lägga bort den här omgången – med kriteriet att alla lådor skulle vara fulla när vi ställde upp dem. Jag passade på att plocka undan fler saker än jag tog fram & lade alla leksaker på sin plats. Så ordning & reda & nya skatter! Bild kommer på Facebook.

  Svara
 7. Linda R says:

  Denna vecka fick det bli en av de högsta punkterna på vår prioriteringslista, förrådet. Mannen skaffade nämligen målargrejer till vår gillestuga i helgen och för att kunna ta tag i den så behövdes det en ordentligt förrådsstädning och omorganisering. Detta för att kunna få in saker där som bara blivit liggande i gillestugan. (Före och efterbilder finns på Facebook). Barnens rum kommer vi ta tag i när de ska byta rum. Dock fixade jag en pärm för teckningar enligt din rekommendation Paulina. Det blev verkligen toppen. Nu känner man sig tillfreds över att ha fixat en tung post på sin lista och tänk lyckan när jag nu får gå och stryka den punkten!

  Svara
  • Paulina says:

   Så kul att läsa detta, Linda! Vilket jobb ni har gjort och så kul att du hade nytta av mitt tips med teckningspärmen. Verkligen kul att läsa sådant!

   Svara
 8. Linda says:

  Då barnens rum är städade för tillfället ?så blev det sortering av utländsk valuta. Oj, oj till Jugoslavien, Tjeckoslovakien, Öst-, och Västtyskland har man inte kunnat resa till på många år ?. La resterande giltiga valutor i märkta zippåsar och ner i en burk som märktes Utländsk valuta med dymo.

  Svara
  • Paulina says:

   Den hittade jag faktiskt på Container Store när vi var i USA i somras.. tyvärr har jag inte hittat något liknade i Sverige – inte genomskinligt i alla fall.

   Svara
 9. Maria says:

  Just i dag hade vi redan tidigare planerat att rensa i vårt arbetsrum som också är förvaringsplats för barnens spel, pussel och pysselsaker. Så lämpligt! Och i yngsta sonens rum skulle vi behöva någon dammfri förvaring för alla legoskapelser som redan är byggda, så det kanske blir en tur till loppis i jakt på ett glasskåp.

  Svara

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Kommentera gärna!