Organisera posten

Organisera posten – projekt vecka 9

Händer det att du får påminnelser på räkningar? Missar du ibland möten för att kallelsen har kommit på vift? Då kanske det är posthanteringen som haltar. Posthanteringen omfattar dock så mycket mer än bara själva förvaringen av posten. Här kommer du även säkerställa en bra rutin framöver. Det blir denna veckans projekt!

Checklista organisera posten:

 1. Var brukar din post hamna när den kommer in i hemmet? Fundera över vilket rum som blir det mest naturliga för dig att samla posten på och utse en särskild plats för posten där alla ska lägga den.

 2. Skaffa en förvaringslösning för posten. Det kan vara ett brevställ eller en A4 korg.

 3. Postförvaringen ska endast vara tillfällig. Där lägger den som kommer hem först posten. Gör det till en vana att gå igenom och öppna de kuvert som är till dig så snart du kommer hem.

 4. Har du ett system för räkningar? Om inte, skaffa det. Du behöver två fack. Ett för räkningar som ska betalas och ett för betalda räkningar som ska sättas i pärmar. Direkt när du har öppnat ett kuvert med en räkning så lägger du den i lådan så för räkningar att betala så har du alla på ett och samma ställe.

 5. Häng upp kallelser, scheman osv. på anslagstavlan eller lägg in datumen direkt i din kalender.

 6. Kasta allt onödigt direkt i pappersåtervinningen. Tänk på inte slänga kuvert i återvinningen eftersom limmet förstör pappersmassan. Släng dem i papperskorgen istället så kommer de att energiåtervinnas.

 7. Brukar du gå igenom och utnyttja reklamerbjudanden? Om du inte använder rabattkuponger kan du lika gärna sätta upp ”nej till reklam” på dörren, så drunknar inte din post i reklamblad.

 8. Berätta för övriga i familjen om hur posten är tänkt att hanteras framöver och be alla att de verkligen anstränger sig att lägga den på sin rätta plats framöver.

 9. Ta gärna en bild på din posthantering och dela med dig på Förvaringsdrottningens Facebooksida.

 10. Dags att fira ett väl utfört uppdrag!

Organisera posten

Veckans projekt kommer, i omarbetad version, från min bok ”Organisera och förvara hemma – ett projekt i veckan”, och är rättighetsskyddat. Bilden ovan är tagen av Ulf Huett.

Har du ett bra system för posten eller har du något annat som brådskar på din prioriteringslista, så plocka något ur den i stället.

Då är det bara att sätta igång! Stort lycka till med veckans projekt och ser fram emot att läsa och se era lösningar!

/Paulina

PS. Och så här ser min posthantering och system för räkningar ut.

18 Kommentarer
 1. Linda R says:

  Posten är organiserad enligt inspiration från din facebooksida. Så himla skönt att vi äntligen fick i ordning på detta uppdrag. Bild upplagd på facebook.

  Svara
 2. Lena says:

  Vi har en hylla med tre fack där vi förvarar kataloger, tidningar och reklam vi vill behålla. Allt vi inte ska ha åker direkt ner i en stor korg som vi skickar till återvinning. Utmaningen för mig blev att sortera, slänga och märka upp lite bättre. Bilder på fb.

  Svara
 3. Sara L says:

  Direkt när det här uppdraget kom upp diskuterade jag saken med min man. Vår post hade en tendens att hamna på köksbordet & inte ta sig därifrån. Det gjorde också att andra saker också gärna letade sig dit. Nu har vi köpt en hylla med flera fack som vi har hängt upp på väggen & där posten ska vara (bild på fb). Och köksbordet har faktiskt varit lite mindre stökigt sen dess!

  Svara
  • Paulina says:

   Så roligt att höra att ni diskuterade igenom saker tillsammans och kom fram till ett förslag som verkar funka! Tack för att du delade med dig, Sara!

   Svara
 4. Emma Blixt says:

  Jag fixade ett dokumentställ till posten för ett par månader sedan och faktiskt så har det fungerat bra. Vi förvarar det i ett stort skåp i köket och det ligger nära hallen. Så den här veckan tog jag tag i ett förråd i källaren och slängde gamla ljus och gjorde en skänk/sälj-hög av krukor och ljusstakar. Check på min priolista!

  Svara
 5. Jenny says:

  Känner att jag inte har behov av att organisera bland posten eftersom vi har bra ordning på räkningar, reklam osv. Tog istället och röjde, städade och organiserade skafferiet! Några få livsmedel hade gått ut ur datum så de slängdes. I övrigt organiserades skåpen och dess innehåll så det är lättare att överblicka vad som finns. Skönt att städa ur också så det känns väldigt fräscht nu.

  Svara
 6. Anna says:

  Ja, det här var ett projekt att klura över, har gått hela veckan och undrat över var vi kan lägga posten?? Vi har ett bra system för räkningar, med liggande A4 korg i garderob i hallen. I korgarna under har vi en korg till mannens viktiga papper och en till mina…där lägger jag papper som väntar på att komma in i pärm? Och om mannen är bortrest så hamnar hans post i hans fack tills han kommer hem. Men skulle vilja ha en liten korg på väggen där man lägger posten när man kommer hem tror jag…men väggarna runt dörren är upptagna…så får klura på den ett tag till?

  Svara
 7. Isflingan says:

  Har precis flyttat till en större lägenhet och det första rummet att bli helt i ordning är hallen. Nu har vi massor med förvaring och var sak har sin plats, t.o.m posten är nu organiserad. Så skönt! Får se vilket nästa rum blir att ta itu med.

  Svara
 8. Anonym says:

  Idag har jag införskaffat ett brevställ från Lagerhaus att förvara post i. Innan slängde vi det bara i en hög på köksbordet. Samtidigt blev kylskåpsdörrarna rensade, nu finns allt ibrevstället. Därifrån skriver vi in tider att passa i våra kalendrar osv. Räkningar har vi inte många då vi mest har e-fakturor. Varje barn har en egen pärm med det som är deras ex. kvitto på cyklar, telefoner, bruksanvisningar, betyg mm. Vi har huspärm, pärm för alla försäkringar och personliga pärmar med anställningsbevis mm. Vi försöker sortera upp allt så fort som möjligt och slänga det som går direkt. Tack Paulina för att du håller oss sysselsatta ?nu har vi snart tid över för annat i våra väloganiserade hem ?

  Svara
 9. Lilli says:

  Den här veckan klarade jag mej bra …Vi har bra rutin när räkningarna dimper ner i postlådan. Innan de ska betalas lägger vi dem direkt i en liggandes A4 korg som står lättillgängligt på en byrå i ett av rummen. Sedan använder vi oss av ett hemma arkiv som är uppdelad månad för månad där vi lägger de betalda räkningar. Lätt att gå tillbaka om det är något som behöver kollas upp. Så nu blir det ett uppdrag från min prioriteringslista denna vecka.

  Svara
 10. Anonym says:

  Angående postsorteringen: har du inget tips för hur man hanterar all post från myndigheter, skola, fack, försäkringar odyl? Det är ju inte bara räkningar och kallelser som kommer med posten.

  Svara
 11. Maria says:

  Vi har bra koll på posten och räkningarna, så jag tömde hela mitt klädskåp i stället. Dammsög hyllorna, rensade bland kläderna och vek bara in det jag gillar och som passar på mig igen. Belöningen blev ett gäng nya t-shirts och nya jeans. Härligt!

  Svara

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Kommentera gärna!