Rensa anslagstavlan

Rensa anslagstavlan eller kylskåpsdörren – projekt vecka 8

Efter ett större projekt som hallen kan det kanske vara skönt att få ett mindre – som att rensa anslagstavlan exempelvis:)

Har du en anslagstavla eller använder kylskåpsdörren som en sådan? Då är detta ett uppdrag för dig! På anslagstavlan har vi ju en tendens att bara lägga till nytt och glömma att rensa bort det som inte längre är aktuellt. Det är också nära till hands att sätta sådana papper där som vi inte riktigt vet var vi ska göra av, men som egentligen inte hör dit. Anslagstavlan går snabbt att rensa men det gör stor skillnad när den ser mindre överlastad ut. Ett perfekt uppdrag för denna vecka!

Checklista anslagstavlan:

 1. Ta en ”före”- bild.

 2. Rensa anslagstavlan. Ta bort all information som inte är aktuell.

 3. Det som är aktuellt – kan det sparas digitalt eller på något annat ställe som i en låda eller en pärm? Framtida kallelser eller läkarbesök t.ex. kan du skriva in i kalendern. Pappersunderlaget kan du då kasta, förutsatt att du inte behöver ha det med dig. Eller du kanske kan ta en bild på kallelsen med din mobil så behöver du inte komma ihåg att ta med dig papperet?

 4. Hänger du upp take-away menyer på anslagstavlan? För över dem till en pärm i stället som du lätt kan bläddra igenom. Annars finns de allra flesta menyer digitalt.

 5. Vilka andra saker har du på din anslagstavla? Är det listor av olika slag eller tips? Fundera på hur du bäst blir påmind om dem och vid vilket tillfälle du kommer att behöva dem. En lista över bästa lunchställen kanske funkar bäst att sparas i mobilen för att ha lättillgänglig när du letar efter ett lunchställe och kanske inte är hemma?

 6. Har du en inköpslista för mat på din anslagstavla? Om du flyttar den till mobilen så har du den alltid med dig – även om du kommer på att du ska handla när du är på väg hem. Det finns appar för listor som du kan dela med fler personer och där alla kan skriva till eller ta bort saker, och då kan vem som helst handla och ha tillgång till den senast uppdaterade matlistan.

 7. Hänger barnens teckningar på anslagstavlan? Hur många teckningar hänger där? Ta för vana att plocka bort en om du sätter upp en ny och lägg över i barnens teckningspärm eller häng dem på väggen i barnens rum?

 8. Häng tillbaka det som är kvar och som är aktuellt och relevant att hänga upp på anslagstavlan.

 9. Ta en ”efter”-bild.

 10. Belöna dig själv!

Rensa anslagstavlan

Veckans projekt kommer, i omarbetad version, från min senaste bok ”Organisera och förvara hemma – ett projekt i veckan”, som innehåller alla veckans projekt, därtill hörande listor, fler bilder, husmors- samt andra användbara tips. Bilden ovan är tagen av Ulf Huett. Funkar inte det här projektet för dig eller har du något annat som brådskar på din prioriteringslista, plocka något ur den i stället.

Nyfiken på  när ni rensade era anslagstavlor sist. Och vad som brukar hänga där. Berätta också gärna hur det gick här på bloggen. Då kan du även tävla om att vinna ett pris i slutet på året🙂 Och lägg gärna upp dina före- och efter bilder på Förvaringsdrottningens facebooksida, så kan jag peppa er och ni kan peppa varandra!

Då är det bara att sätta igång! Stort lycka till med veckans projekt!

/Paulina

23 Kommentarer
 1. Isflingan says:

  Kylskåpsdörren är nu rensad och kvar finns det bara 2 saker. Biocheckar samt rabattkuponger till matvaruaffären, Resten kunde rensas ut eller förflyttas till en annan plats. Är inte speciellt förtjust i anslagstavlor överlag då det ofta blir så rörigt där. Däremot drömmer jag om att en dag ha en griffeltavla där man skriver upp viktiga saker som ska göras. Då kan man bara sudda ut när det är dags för rensning.

  Svara
  • Paulina says:

   Jag är inte heller så förtjust i dem. Granit har fina griffeltavlor om du letar efter några!

   Svara
 2. Lena says:

  Att rensa anslagstavlan gick snabbt, vår är liten. Men det hängde en del gamla saker som behövde bort så även om det gick snabbt var det välbehövligt. Bilder på fb.

  Svara
 3. Emma Blixt says:

  Jag har funderat länge och väl på hur vi ska förvara viktiga papper etc. Det jag kom fram till och färdigställde denna vecka var en magnetvägg på insidan av samma skåp vi förvarar post och andra viktiga dokument. Tyvärr så räcker knappt de sju (!) lagren färg jag har målat. ? Magneterna sitter och papprena åker inte ner men det är knappt. Men det får funka! Jag kompletterar med häftmassa. Nu sitter det en kalender där men en plastficka nertill där vi kan lägga småpapper. Andra papper fästs på väggen.
  Ett roligt projekt!

  Svara
 4. Jenny says:

  Hej hej! hoppas att det inte gör något att jag ofta skriver så sent i efterhand om projekten jag gjort. Är sällan ute på nätet 🙂
  Rensade mest bort teckningar på kyl och frys. Har en förmåga att bara fyllas på utan att ta bort några. Anslagstavlan i kontoret var i behov av röjning. Take-away menyerna hänger nu i en plastficka på insidan av skafferidörren i köket. Papper sorterades in i pärmar och slängdes. Väldigt lite som hänger framme nu. Ser mycket bättre ut och jag har full koll på vart allt är!

  Svara
 5. Anna says:

  Oj, jag glömde skriva på bloggen, skrev på Facebook …men jag vill vara med och tävla om det fina priset? Vi har ingen anslagstavla, den åkte bort när vi tapetserade om i köket, vi var dåliga på att använda den aktivt. Införde däremot ett servettställ (som vi inte använde ändå) till viktiga papper, efter tips av en annan läsare på din FB-sida?

  Svara
 6. Ellinor says:

  Förresten – det där med digital inköpslista tycker jag också är suveränt. Vi använder Icas-egen inköpslista och lägger in erbjudanden direkt i den inför veckohandlingen. Dessutom är det bra under veckorna om något behöver kompletteringsköpa. Eftersom listan uppdateras automatiskt behöver jag inte fråga min man: ”Köpte du smör?”. Jag ser ju direkt i listan om han hann före och har bockat av!

  Svara
 7. Ellinor says:

  Den här veckan fick dottern ansvaret helt för uppdraget. Det var ändå mest hennes teckningar på kylskåpet 🙂 Tanken är att en teckning, ett diplom eller annat ska sitta uppe. Resten har vi egentligen i en tidskriftssamlare som jag tömmer efter varje termin och rensar, det som blir kvar hamnar i barnens ”nostalgi-att-spara-lådor” som de får med sig när de flyttar hemifrån. Men, ibland, som nu hade kylskåpet blivit full. Snabbt hopplockat av dottern och jag passade på att snygga till på min mini-anslagstavla på jobbet samma vecka.
  Lite sent – men jag lägger ut bilder på instagram idag (homeriver.se) över veckans uppdrag och tips på en portabel fotovägg (också en slags anslagstavla).

  Svara
 8. Sara L says:

  Vi har inga anslagstavlor här hemma. På kylskåpet var det vara en kalasinbjudan till dottern som skulle tas ner. Eftersom det kändes lite futtigt att kalla det ”veckans projekt” så valde jag att ta ett projekt från vår egen lista – badrumsskåpen!
  Vi har ett smalt högskåp + ett skåp & några smålådor under handfatet. Allt har varit överfullt & i en ruskig oordning… Det första jag gjorde var att plocka ut dotterns smyckesträd. Det ställde jag in i lekrummet. Halsband & armband fick hänga kvar medan ringar & örhängen fick ligga i hennes smyckeskrin.
  Eftersom jag numera bara använder menskopp kunde jag tömma en låda med bindor & tamponger. Istället fick barnens borstar, gummisnoddar & hårspännen flytta in där. De är jättenöjda & hittar lätt det de vill ha.
  Sen rensade jag ur skåpen. Mycket kunde slängas, en hel del flyttades till medicinskåpet (som för övrigt måste rensas & organiseras inom en snar framtid!). Resten försökte jag ordna klokt. Eftersom minstingen (1,5 år) börjat nå en del saker som hon inte ska ha så flyttade jag upp en av de nedre hyllorna till övre delen av högskåpet & placerade sådana saker där.
  Överlag känns det luftigare & lättare att hitta. Bilder kommer på Facebook!

  Svara
 9. Ena says:

  Det är lite roligt att just detta projektet tänkte jag på häromveckan: ”Åh, rensa kylskåpet måste jag sätta upp på Att-göra-listan”
  Tycket det är finast med ett helt rent kylskåp/frys så alla saker åkte bort.
  Det är dock praktiskt med en magnetisk yta, men så insåg jag att torkskåpet i grovhallen är ju oxå av metall. Papper som absolut måste vara tillgängliga sitter ju rimligen bättre där vi alltid går ut och in ?
  Belöningen blir fredagsmys med ungarna
  Ett tips: vi brukar sätta upp gratulationskort med häftmassa på en tom yta för att de ska ”användas” ett tag och inte hamna direkt i soporna..

  Svara
 10. delavmittliv says:

  Jag har ingen egentlig anslagstavla hemma. Kylskåpsdörren används för magneter efter resor jag varit på, ett och annat citat/daglig peppning och en shoppinglista. Viktiga papper och aktuella händelser brukar jag föra in direkt i kalender eller telefon och de viktiga papper som behöver sparas ligger i en hög bredvid datorn så att de är nära till hands och jag lätt återupptäcker dem när jag glömt bort dem.
  Passade denna vecka på att sortera in lite räkningar i rätt pärmar och förbereda alla papper som behövs inför den kommande deklarationen (är väl snart dags om jag minns rätt…).
  Utöver det fick det bli en mysvecka med böcker, pussel och rallyspel 😀
  Ser fram emot nästa vecka. Tack för att du peppar och ”tvingar” en att ta tag i saker och ting på ett roligt och kontinuerligt sätt.

  Svara
 11. Emma says:

  Så, istället för att bli färdig med projekt Hallen och gå vidare till nästa har vi sjukstuga där största tjejen på 3 år nu äntligen blivit frisk efter 3 veckor med förkylning, feber, ont i öronen. Så nu är det min och minsta tjejen på 7 månaders tur med lunginflammation på mig och retning i ena lungan på henne och en hosta som inte är utav denna värld. Så istället för att få ordning och reda ligger vi i sängen hela dagarna. Jag skriver listor över allt jag vill göra, saker som måste bli ordning och reda på och jag får så mycket inspiration till att göra saker. Förhoppningsvis kommer dessa även bli gjorda när sjukstugan tagit slut.

  Däremot har jag svårt att få din sida att fungera sen någon vecka tillbaka, går inte att scrolla utan man ser bara delar av första inlägget (om man inte zoomar ut massor) och går inte att välja en kategori för då kommer det upp information om att denna sida kan vara hackad och stjäla mina uppgifter. Tänkte kanske fler hade problem med detta.

  Svara
 12. Pernilla says:

  Behöver ingen anslagstavla så jag städade skåpet med plastburkar i stället, blev några lock som saknade tillhörande burk över!

  Svara
 13. Linda R says:

  Anslagstavlan hos oss sitter i köket på en vägg som vi målat med kritfärg. På tavlan hamnar all möjliga papper och annat att komma ihåg såsom, veckomatsedlar, jobbscheman, vykort, kallelser. Tavlan är liten så den rensas kontinuerlig och senast strax efter jul. Använder mig även av en almanacka som jag har med mig i väskan. Inköp skriver vi upp på kritväggen innan vi för över dem i wunderlist. Jag rensade bort julkort som satt kvar och andra papper som inte är aktuella längre. Fick tid över att göra klart mina köksskåp!

  Svara
 14. Lilli says:

  Rensa anslagstavlan va lite lagom efter förra veckan, som jag inte är klar med ännu. Men tar detta emellan. Jag använder mej både av anslagstavla och kylskåpsdörr. På anslagstavlan har jag en almanacka där vi skriver in det som ska kommas ihåg. Har även 2 plastfickor hängandes , i den ena har vi alla take away menyer och i den andra har jag lite annat tex, programblad för nån förening ,lite infoblad å sådant. Till kylskåpsdörren hittade jag för inte allt så länge sedan en TO DO LIST i nått svart självhäftande material som man skriver med tavelkrita på ( 60*40 cm ) där skriver jag upp saker för att puscha på mej själv . Tex onsdag plantera frön osv. På kylskåpet har jag även ett litet block med magnet som används till inköpslista. Tandläkartider o andra kallelser skriver jag upp i almanackan hemma och även i en almanacka som jag har i min väska. Själva kallelsen sparar jag i almanackan som ligger i väskan. Den är ju alltid med mej. Sist ja rensa va säker förra året när du hade det som ett vecko uppdrag. Har varit dålig på att belöna mej själv efter uppdragen…på nått vis så är känslan när uppdraget är klart belöning nog 🙂

  Svara

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Kommentera gärna!