Bra förvaring i hallen - ett projekt i veckan

Skapa bra förvaring i hallen – projekt vecka 7

Hallen är den plats i hemmet som många upplever som den största utmaningen vad gäller att behålla ordningen i. Jag tror att det handlar om att det är en plats vi vill passera så snabbt som möjligt – både när vi kommer in och när vi ska ut. Vi tar oss aldrig riktigt tid att ta hand om sakerna, utan de blir ofta liggande i en röra.

Det här projektet handlar om att se över och skapa bra förvaring i hallen. Med några enkla medel kan du skapa förutsättningar för att förenkla för alla i familjen att snabbt hänga undan jackor och väskor och ställa undan skor. Om allting har sin lättillgängliga plats behöver det inte hamna i en hög på golvet. Lösningen är ofta att fundera över om något som du brukar förvara i hallen kan vara någon annanstans så att du får plats med bättre förvaring för det som du behöver komma åt enkelt dagligen.

Checklista bra förvaring i hallen

 1. Ta gärna en före-bild.

 2. Fundera över vad det är som inte fungerar i din hall. Ligger det alltid kläder på golvet? Ramlar det saker från hatthyllan? Saknar du en avställningsplats för saker som du har på dig som du vill lägga bort när du kommer hem? Skriv ner alla irritationsmoment i hallen.

 3. Rensa det ni inte längre använder och lägg i lämplig utkorg.

 4. Har du alltid för många skor i hallen? Fundera över vilka som kan förvaras någon annanstans. Gruppera de skor som används ofta efter användare. Har du tillräckligt med plats åt dem? Om inte, förbättra förvaringen. En sittmöbel med förvaring i, ett skoskåp, ett hängande fack för skor eller skoförvaring byggd på höjden är några smarta alternativ. Att ställa en sko med framsidan fram och en med framsidan bak sparar i övrigt plats i skohyllan.

 5. Har du en hatthylla där saker ligger lite huller om buller? Gruppera det du vill förvara där och skaffa korgar. Märk upp korgarna, till exempel med mössor, vantar, sjalar, paraplyer, så att du lätt kan hitta det du letar efter framöver. Eller ge varje familjemedlem en egen låda för hens vantar och mössor osv.

 6. Använd också väggarna för förvaring. Sätt upp krokar för hjälmar, paraplyer, handväskor, ryggsäckar och skolväskor. Gärna med bestämda platser så att var och en har en krok i lämplig höjd. Ha också några snygga extrakrokar för gästers ytterkläder. När de inte används är de en prydnad.

 7. Har du en plats att hänga eller lägga dina nycklar på så att du slipper leta efter dem när du har bråttom iväg? Om inte, bestäm en plats.

 8. Har du några saker som du vill lägga ifrån dig när du kommer hem? Skaffa en liten korg, ask eller behållare av något slag där du kan lägga dem så fort du kommer hem. Vill du lägga ifrån dig mynt, hörlurar, plånbok i hallen? Skaffa små lämpliga burkar eller lådor som är fina så blir det en snygg inredningsdetalj i stället för en skräpig hög med prylar.

 9. Brukar din post hamna i hallen i väntan på att gås igenom? Hitta en bestämd plats och någon snygg förvaring också till den så att den inte ligger och skräpar lite. Mer om posthantering nästa vecka.

 10. Vill du ha möjlighet att bli påmind om något innan du går utanför dörren? Sätt upp en liten anslagstavla på insidan av dörren eller nära den.

 11. Har du ett behov att snegla dig en sista gång i spegeln innan du går hemifrån? Då bör du ha en spegel i hallen. Välj gärna en spegel med förvaring bakom. Kanske du kan hänga nycklar osv. där?

 12. Har du fixat en korg av något slag för att samla saker i hallen som ska ut? Om inte, så är det dags att göra det nu. Här kan du också lägga saker kvällen innan som barnen ska komma ihåg att få med sig till skolan.

 13. Se över din lista igen från första punkten. Finns några irritationsmoment kvar? Se till att åtgärda dem.

 14. Ta gärna en ”efter-billd”.

 15. Då var du klar. Dags för belöna sig själv för att du har skapat bra förvaring i hallen!

Bra förvaring i hallen - ett projekt i veckan

Veckans projekt kommer, i omarbetad version, från min bok ”Organisera och förvara hemma – ett projekt i veckan” och är rättighetsskyddad. Bilden ovan är tagen av Ulf Huett. I boken finns det fler bilder och smarta tips samt alla veckans projekt så klart.

Har du redan skapat optimal förvaring i din hall eller har något som brådskar mer på din prioriteringslista, plocka något ur den i stället.

Berätta gärna hur det gick här på bloggen och vad den största förändringen blev i din hall. Om du vill dela med dig av bilder så funkar det att göra det på Förvaringsdrottningens facebooksida så kan jag peppa dig och ni kan peppa varandra!

Då är det bara att sätta igång! Stort lycka till med veckans projekt!

/Paulina

PS. Hur min hall är organiserad kan du se i Leva & Bo:s film – där jag även ger lite andra tips på förvaring och organisering av hemmet:)

43 Kommentarer
  • Paulina says:

   Hej Tina,

   Det vet jag faktiskt inte (inte fotat hemma hemma hos mig). Men jag vet att den kommer från IKEA:)

   Svara
 1. Lena says:

  Jag hade visst inte fått iväg någon kommentar här men hallen gjorde jag en storröjning i för flera veckor sedan (se bilder på fb). Vi har en byrå med två lådor per familjemedlem. Där förvaras mössor, vantar och halsdukar. Var och en fick ta hand om sin bråte 🙂 På väggen har vi skoförvaring som också städades och sorterades ur. Vi har en garderob med mycket ytterkläder och skor som också fick sig en rejäl genomgång. Skönt att detta blev gjort!

  Svara
  • Paulina says:

   Och kul att du engagerar resten av familjen. Inte mer än rätt att var och en rensar bland sina egna prylar:)

   Svara
 2. Emma Blixt says:

  Jag gjorde en liten redovisning på FB med bilder! Bra med spark i baken då vi haft hallen på gång länge. Men det är inte klart än. Vi funderar vidare på bästa skoförvaringslösningen för vår hall.

  Svara
 3. Lena says:

  Idag tog jag tag i hela hallen och storstädade skåp, hyllor, och sorterade, slängde och organiserade. Alla har två lådor var i en byrå så där fick var och en fixa sitt. Sen slängde vi skor och tvättade för små vantar för att ge bort. Det tog halva dagen men det var det värt. Och det är tack vare din utmaning som det blev av alls! Bilder på fb.

  Svara
  • Paulina says:

   Så kul att höra! Tack för beskrivningen och den fina återkopplingen. Hoppas att du belönade dig själv ordentligt efteråt, Lena!

   Svara
 4. isflingan says:

  Har äntligen fått en bra förvaring i hallen. Köpte trådbackar och ställde in i garderoberna vilket gjorde att alla saker blev lättare att organisera och samla på en plats. Nu är hallen ett mysigt och inbjudande rum där var sak har sin plats och inte för mycket kläder, sportprylar etc ligger framme och skräpar.

  Svara
 5. Ellinor says:

  Hallen började med ett stort beslut. Vi har en liten hall, men med tillhörande klädkammare. Frågan var om vi skulle bygga om den väggen i hallen där vi har hatthylla. Vi har tänkt det ett tag. Att byta till en liten garderob, byta alla krokar och hyllor. Till sist landade vi ändå i att inte göra det just nu, vi får ta det i prio efter den garagerenovering vi egentligen håller på med. Istället rengjorde jag varenda låda inklusive skolådorna – vi har sex sådana fack på en vägg i två rader med en hylla över – det har gjort hallen så mycket renare. Dessutom gick jag och barnen igenom alla vantar, mössor och skor och kunde rensa undan några. Till sist tvättade och putsade jag precis alla skor och avslutade med att köpa en låg bukett vita nejlikor – till hallen så klart denna vecka 🙂

  Svara
 6. Lilli says:

  Nu så är även jag klar med halluppdraget , det tog sin tid. Både för att det va mycket grejjor och att det är ett ställe där det blir smutsigt. Rensade bort mycket som har samlats i korgen för mössor och vantar. Hundarna har också en korg, där vi har koppel, borstar o sånt. Jag gillar att köpa reflexer i olika former, så dom har också fått en egen korg i hallen.

  Svara
 7. Pernilla says:

  Förvaringen i hallen hade jag redan koll på så det blev städning av städskåpet och sen storstädning av hela hallen istället!

  Svara
 8. delavmittliv says:

  Hallen var något av en utmaning. Jag har sex rum som utgår från hallen och två skåp (städ- och linneskåp),totalt åtta dörrar så alla väggar är i princip upptagna. Enda förvaringsplatsen är en hatthylla en liten bit in. Den blev rensad och tillsnyggad, har dock inte hittat några korgar el.l. som jag vill ha så det ligger i fina högar tillsvidare. Däremot har jag rensat bland alla halsdukar och tjocktröjor den här veckan. Totalt 45 saker ut (inklusive några gamla kökshanddukar som följde med av bara farten) Nöjd med veckan 😀

  Svara
 9. Linda R says:

  Vår hall har numer en hyfsad bra struktur. Förra våren satte vi upp skenor med trådkorgar i vår stora garderob. Garderoben har skjutdörrar så man kan stänga till. Detta styrde upp hela hallen enormt då det finns mycket plats för saker nu. Vidare har vi ett avlastningsbord i hallen där vi har lådor. Barnen har var sin låda att lägga sina mössor, vantar, tröjor och sockar i och vi vuxna har en. (bild på facebook) Det jag saknar som jag fortfarande letar efter är några snygga krokar att sätta upp på väggen för gästers jackor och att hitta en plats för en stor kroppsspegel. Eftersom hallen i stort är ordnad så började jag att sortera ut alla lådor. Vissa saker fick flytta ner i källaren igen, en del av barnens vantar och mössor gick till tvätten osv. Inser att inköp av fler förvaringsboxar får läggas till ”vecko-attgöralistan” för att kunna gruppera upp saker ytterligare ( det finns ju plats för det) och att få uppdraget helt utfört.

  Svara
  • Paulina says:

   Kul att läsa om din steg-för-steg hallförvarndling, Linda! Det är ofta så det ser ut – man gör åtgärdar vissa saker och så har man några kvar. Och så åtgärdar man dem också senare. Absolut inget fel i det. Man iakttar helt enkelt vad som behöver göras. Bra jobbat!

   Svara
 10. Ena says:

  Åhhhhhh, skulle vilja ta tag i både (fin)hallen och grovingången (”hallen” som i alltid använder) men för att mäkta med och inte fastna avgränsade jag det till garderoben i finhallen (har inga kläder hängande synligt i den hallen). Skönt att ta tag i det! Fördelen med en stor garderob som går att stänga är att det lätt blir en röra som man aldrig tar tag i. Det som inte syns finns inte, lixom ?

  Svara
 11. Anna says:

  Yes! Nu var uppdraget klart? Det blev lite flytt av vissa saker, så att det mest använda blev lättåtkomligt. Delade också upp i mindre lådor och märkte upp, bl.a. en egen låda för skidhandskar, mannen letar alltid efter dem, men nu hittade jag nog 6-7 par som fick en egen låda…förbättrar nog husfriden? Och en egen låda för mynt.. Det härligaste var nog genomgången av byrån, som hade 3 ”skräplådor”.. nu ordning o reda och 2 tomma lådor??Tack för inspirerande blogg och uppdrag!

  Svara
  • Paulina says:

   Smart att du har identifierat vad din man alltid letar efter och skapat en plats åt det! Och väldigt kul att höra att du tycker att bloggen och uppdragen är inspirerande!

   Svara
 12. Jenny says:

  I höstas organiserade vi hallen med korgar för barnens skor och även mina. Vi satte upp fler krokar och fick bra ordning. Tyvärr lät jag då en del av barnens sommarkläder som skor och kepsar, ligga kvar. De är nu flyttade till märkta lådor i groventrén. Har nu även gjort en korg till mina vantar och halsdukar. Ser mycket bättre ut!

  Svara
 13. Emma says:

  Ett Perfekt projekt för oss just nu med två små barn och alla mössor, vantar, halsdukar. Även om alla har varsin korg svämmar barnens.

  Svara
  • Paulina says:

   Kanske att barnen behöver två korgar var då? Vår son Viktor har det uppdelat på två. De använder ju fler vantar, mössor och halsdukar än vad vi vuxna gör..

   Svara
 14. Sara L says:

  Så där, uppdrag utfört! Vi renoverade vår hall för ett år sen & i samband med det gjorde vi en inbyggd förvaringslösningar som jag är mycket nöjd med! Vi stal några decimeter från angränsande rum & byggde in en demolerad Kallax-hylla från IKEA som båda rummen fick förvaring från. Jag lägger ut bilder på Facebook så ni får se hur det ser ut.
  Idag gick jag igenom skor i skoskåpet & rensade bort urvuxna barnskor som ska säljas/skänkas. I samma veva passade jag på att organisera om en garderob i garaget där vi har extraskor + barnskor som väntar på att minstingen ska växa i dem.
  Sen plockade jag bort lite på golv, krokar & hyllor så bara det mest använda är framme.

  Svara
  • Paulina says:

   Ja, det ser fantastiskt ut, Sara! Väldigt smart. Tack för bilderna! Det gick av bara farten hemma hos dig ju! Så roligt att höra att man också kan få mer gjort än vad man har tänkt sig. Annars är det ju vanligt att man inte kommer i mål och tycker att det bara blir en enda röra. Men du har lyckats med det motsatta:)

   Svara
 15. Lotte says:

  I boken står det att din belöningslista och uppdragslistan finns på bloggen. Jag hittar inte dom. Var finns dom? Jag vill inte skriva i den fina boken och behöver tips på belöningar.

  Svara
 16. Hehnna says:

  Veckans uppdrag utfört. Kläder och skor utanför säsong flyttades till klädkammare. Paraplyer med hål i (?) rensades bort. Mössor, vantar etc som inte används men sparas flyttades till låda i byrå i hallen.

  Svara
 17. Anonym says:

  Klart! Hallen är nyrenoverad, ändå hade 11 overaller, jackor och liknande som inte används till vardags smugit sig dit och hamnat på olika ställen.. De fick hjälp tillbaka upp på vinden.

  Svara

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Kommentera gärna!