Rensa skrivbordet på datorn - clean out your computer day

Clean Out Your Computer Day – så rensar du skrivbordet på datorn

Visste ni att det är Clean out Your Computer Day idag? Ja, det finns en dag för nästan alls känns det som:) Men jag tänkte att det faktiskt fanns en poäng att uppmärksamma den och även agera på detta. Men jag tänkte jag att jag kunde avgränsa det lite för att göra det mer hanterbart – inte minst för mig själv. Alltså inte ta hela datorn. Datorns skrivbord däremot kändes som en bra avgränsning – av flera anledningar.

Att rensa skrivbordet på datorn uppfattas av många (inklusive mig själv) som en riktig surdeg. Vilket åt andra sidan gör att tillfredsställelsen att ta sig över denna puckel är stor. En annan stor fördel är att det faktiskt ofta inte alls tar så lång tid att göra, trots att det uppfattas som så jobbigt.

Att ha saker på datorns skrivbord gör dessutom datorn långsammare. Det skapar dessutom ett stressmoment så fort du sätter på datorn och det är ju inte den första känslan du vill ha när du ska sätta igång och arbeta, eller hur? Så att rensa där gör datorn snabbare och dig lugnare. Ser ni vilka enorma fördelar med denna relativt snabba insats?

Och för att det ska gå ännu smidigare så har jag så klart gjort en checklista för detta med 4 enkla steg att följa:

CHECKLISTA RENSA SKRIVBORDET PÅ DATORN

  1. Öppna varje sak du har på skrivbordet och kolla igenom.
  2. Bestäm dig om du behöver spara det du har öppnat eller om du kan kasta. Försök att göra dig av med så mycket som möjligt. Även om filer inte tar fysisk plats så är dit sparutrymme ändå begränsat och du kommer att spendera mer tid framöver att gå igenom allt du har sparat för att antigen leta igenom det eller på nytt tvingas att fatta ett beslut om det fortfarande behövs.
  3. Om du har bestämt dig för att spara något du har på skrivbordet – fundera igenom en logisk plats där det hör hemma genom att ställa dig följande fråga: var är det mest troligt att jag kommer att leta efter den här filen/bilden/presentationen mm.
  4. Rensa papperskogen på skrivbordet.
Rensa skrivbordet på datorn - clean out your computer day

Foto: Paulina Draganja

En kvart tog det och så här ser skrivbordet på min dator ut. En liten mapp kvar på vilken det står ”skriv ut”. Jag lägger saker där när jag befinner mig på ställen där jag inte kan skriva ut på en gång. Då sparar jag saker där så länge och skriver ut när jag kommer hem eller till kontoret. Därefter  rensar jag mappen.

Det känns så skönt att ha datorskrivbordet rensat! Jag lovar att du också kommer att känna dig lättare för varje sak du tar bort från ditt datorns skrivbord, så det är bara att köra!

Under tiden du gör detta är det bra om du reflekterar över följande frågor: Vad brukar du förvara på skrivbordet på din dator? Och vad är största hindret för dig att rensa där? Dela med dig gärna av dessa för jag är nyfiken över hur ni resonerar!

/Paulina

PS. Diadonna, som är en av Sveriges största matbloggerskor, har en tävling just nu där man kan vinna min bok. Är du intresserad, gå in via länken och tävla – vinnaren utses i morgon!

2 Kommentarer
  1. Ingrid says:

    Behändigt uppdrag! Jag har nu bara genvägar till sådant som ligger på nätverksdiskar, och därmed säkerhetskopieras. La upp en ny mapp ”Temp_Delete” där jag lägger sådant som bara ska mellanlagras av olika anledningar. Målsättningen är att den ska tömmas i slutet av arbetsdagen.

    Svara

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Kommentera gärna!