Rensa och organisera frysen

Rensa och organisera frysen – projekt vecka 6

Det var kul att se före- och efterbilder på era kylskåp! Och som Laila skrev så träffsäkert på Facebook – ”tänk att det ryms så mycket i ett kylskåp!”

I och med detta så är ju inte steget långt till nästa projekt, dvs frysen! Att frosta av och gå igenom frysen behöver också göras minst en gång per år – och när vi ändå gör det så är det ju ett ypperligt tillfälle att även organisera den för att lättare hitta i den framöver. En annan positiv bieffekt är att en avfrostad frys både drar mindre ström och håller maten kallare. Så det är också bra för plånboken och miljön. Bara fördelar alltså!

Checklista frysen:

 1. Stäng av frysen och ta ut allt ur den.

 2. Ställ frysvarorna utomhus på din balkong eller altan. Eller packa ner allt i frysväskor.

 3. Om du inte har en självavfrostande frys så måste du frosta av den själv. Lägg en ugnsplåt på golvet framför frysen med en frottéhandduk under, eller en avfrostningsduk, som fångar upp smältvattnet.

 4. För att frosta av snabbare kan du ställa in kastruller med kokhett vatten på isen som du byter ut efter hand – d.v.s du ställer de heta kastrullerna på isen som ska smältas bort, inte där isen redan är borta. Hjälp försiktigt till att torka bort isen när den lossar, men använd inga vassa verktyg. Viktigt.

 5. Rengör den avfrostade frysen samt plastbackarna. Väggar, hyllor och gummilister samlar på sig smuts.

 6. Gå igenom alla livsmedel som du förvarade i frysen. Kasta de som är gamla (kan vara svårt att avgöra om du inte har märkt upp dem med datum, men ibland är det ändå uppenbart).

 7. Kan du lägga över några livsmedel i mindre förpackningar och på så sätt spara plats? Gör det i så fall.

 8. Organisera varorna i lika många grupper som du har frysfack så vinner du en hel del tid och sparar el på att slippa att leta efter dem framöver. Förslag på fördelningen i frysen kan exempelvis vara fisk/kött, halvfabrikat/matlådor, frysta grönsaker/bär, bröd, glass/kakor.

 9. Märk upp frysfacken med det som ska vara inuti. Det kan du göra med en frystejp eller genom att bara tejpa fast en pappersremsa med text. Se bara till att ytan du klistrar på är torr och har rumstemperatur.

 10. Sätt på frysen igen och ställ tillbaka lådorna. Lägg tillbaka varorna enligt den nya ordningen.

 11. Om ni är flera i hushållet – gå igenom dem nya ordningen med alla så att de vet var de ska kolla när de vill hitta något i frysen.

 12. Belöna dig själv!

Nu när du har gått igenom och rensat frysen har du på köpet fått en överblick över vad du snart bör äta upp och vad du saknar eller har för mycket av. Ifall du inte har gjort det hittills är ett tips att fortsättningsvis alltid märka din frysta mat med datum för att lättare kunna rensa och välja att äta upp saker i lämplig ordning.

Rensa och organisera frysen

Veckans projekt kommer, i omarbetad version, från min bok ”Organisera och förvara hemma – ett projekt i veckan”, Bilden ovan är tagen av Ulf Huett. Det är min son Viktor på bilden, som gärna ville medverka i boken och blev ännu gladare när han förstod att det i uppgiften även ingick att äta glass:)

Har du redan hunnit rensa kylskåpet eller har du något annat som brådskar på din prioriteringslista, plocka något ur den i stället.

Berätta gärna hur det gick här på bloggen. Om ni vill dela med er av bilder så funkar det att göra det på Förvaringsdrottningens facebooksida eller ert eget Instagramkonto och pinga eller hashtagga (#förvaringsdrottningen) så kan jag peppa er och ni kan peppa varandra!

Då är det bara att sätta igång! Stort lycka till med veckans projekt!

/Paulina

PS. Ifall ni vill se hur det gick till när jag rensade och organiserade om min frys.

31 Kommentarer
 1. Isflingan says:

  Har visst missat att kommentera detta inlägg. Egentligen var frysen rensad och varorna låg i ”rätt” lådor redan innan. Det enda som gjordes var att ändra om ordningen på lådorna så att den låda som dras ut och används i princip dagligen ska finnas i huvudhöjd och inte längst ner så att man alltid måste böjas sig efter den. Blev mycket mera praktiskt nu. Nackdelen dock är att man inte får några extra benböj om dagen, men de kanske man kan göra ändå utan att ha frysen öppen samtidigt.

  Svara
  • Paulina says:

   Ibland kan en liten ändring göra en väldigt stor skillnad! Då är det extra kul att man har uppmärksammat det och ändrat tycker jag. Haha! Ja, satsa på benböj utan att ha frysen öppen – bättre för miljön om inte annat:)

   Svara
 2. jenn says:

  uppdraget utfördes i tid men blogginlägget kom i efterhand. Förutom omorganisering och bättre överblick i frysen fick jag även organiserat en fryslåda med mat för hungriga tonåringar. DVS sådant som är lätt att ta fram och värma och plocka fram för ensamma och hungriga kids. Känns supersmidigt att ha fått till det så att jag vet att ungarna har koll på vad som är ”deras” att ta av.

  Svara
 3. Emma Blixt says:

  Jag tyckte att jag hade bra ordning men insåg att det var lite huller om buller när jag väl började. Den största förändringen är att jag märkte fyra lådor (bröd, grönsaker, kött-fisk-fågel, glass-frukt) och den är superlätt att hålla. Tänk att det ska vara så svårt att ta tag i sånt här och när en väl gör det känns det så himla bra! Att sambon letade halvt ihjäl sig efter organiseringen säger mest om honom. Haha. ?

  Svara
  • Paulina says:

   Bra jobbat! Ett tips är att gå igenom sin organisering med resten av familjen – även om det är uppmärkt:)

   Svara
 4. Pernilla says:

  Hade en hyfsad koll på vad som fanns i frysen men nu är det uppsorterat bättre i facken. Största bonusen jag hittade var tre burkar kantareller så i veckan blir det kantarellmacka till kvällsmat 🙂

  Svara
 5. delavmittliv says:

  Ser TV-serien Outlander. Rekommenderar den varmt, utspelar sig till stor del i Skottland på 1700-talet. Gillar man romantik lite uppblandat med historia, kris och intriger så är den perfekt

  Svara
 6. Ellinor says:

  Tack och lov för självavfrostande frys – det underlättar verkligen! Vår frys är rätt lätt att hålla ordning i. Flera lådor kött, flera lådor rabarber, bär o.s.v. Då är det bara några få lådor kvar. En liten låda har min man själv för sina lunchråvaror (han äter och lagar lunch hemma). En låda har vi för bröd, hembakta kakor och glass. En för korv/hamburgare/fisk och annat. Slutligen har vi en låda som är märkt ”Bara att värma”. Den är extra bra för barnen när de behöver något till mellis, när de är ensamma hemma eller efter träning. Där finns både köpt färdigmat, rester och mat tillagad enbart just för med syftet att värmas portionsvis. Det var inte mycket som rensades, mest lite bröd som ställdes fram och snabbt åts upp. Sen inventerade jag vad vi har hemma, perfekt att inspireras av till veckohandlingen (vi planerar allt inkl. mat och handling veckovis). Det enda egentligen som skulle kunna rensas nu är rabarber – vi har MÄNGDER. Jag måste hitta någon att skänka till i så fall, känns inte roligt att slänga. Men eftersom våren närmar sig inser jag att vi måste äta rabarber en gång i veckan om vi ska få slut innan det är dags att skörda nytt 😀

  Svara
 7. Anna says:

  Bättre sent än aldrig… jag är ledig denna vecka, så jag ska försöka ta ikapp några missade projekt. Märkte upp lådorna för första gången, blir spännande o se om ordningen håller i sig.? Man tycker ju ofta att ordningen syns utan lappar, men det verkar inte familjen tycka☺️…en stor fördel är att jag hittade massor med svamp, som jag glömt bort…mums?

  Svara
 8. Linda R says:

  Förra helgen fixade jag frysarna. I köket har vi två små frysar som vi frostade av och städade ur. Därefter kategoriserade jag lådorna efter de vanligaste sakerna som vi använder oss av när vi lagar mat eller dagligen. Dessa lådor fick sig en dynmolapp var. I källaren har vi en stor frysbox där vi har den stora förvaringen. Därifrån tar vi upp och portionerar ut i frysen i köket allt eftersom det går åt. På så sätt har vi nästan aldrig någon gammal mat liggandes. Tycker det blev riktigt bra. Känns väldigt organiserat och uppstyrt nu.

  Svara
 9. Jenny says:

  Fick frostat av frysen idag. Har bra koll på vad jag har där inne eftersom jag har en liten dator i köket med exeldokument på vad som tas in samt datum på bäst före. Det gör det lättare att se vad som bör ätas snart, lättare att veckoplanera middagarna osv. Men grönsaker kan lätt hoppa ner till brödet och så vidare så det var skönt att lägga rätt allt!

  Svara
 10. Lena says:

  Vi har två frysar, en självavfrostande och en som man får fixa manuellt! Jag har rengjort och frostat av båda och tog en på jobbet också när jag ändå höll på 🙂 Det är som med kylen – man får syn på vad man har i frysen när man fixar till den och jag passar också på att använda appen Wunderlist och gör en lista med vad jag faktiskt har i frysen. Det är perfekt att kika på den sen när man ska planera vad man ska äta. Jag har också flyttat om en del mellan våra frysar och satt upp lappar med vad som ska vara i varje korg. Sen får vi se hur länge organisationen håller i sig! 🙂 Bilder på fb.

  Svara
 11. Sara L says:

  Frysen rensade vi för några veckor sedan, så där är det ordning än. Så den här veckan valde jag att ta itu med ett projekt från min lista. Eftersom jag hade en väldigt trött vecka valde jag ett av de minsta projekten – vår skräpbänk i köket. Där hamnar allt möjligt – grejer från matlagningen, grejer som ska bäras iväg någonstans, blandat med leksaker, frukt och grönsaker. Och mycket annat. Jag plockade bort allt, torkade rent (mycket välbehövligt) och ställde bara tillbaka det som faktiskt ska stå där. STOR skillnad blev det (före- och efterbild finns på Facebook)! Det har varit en så stor tillfredställelse varje gång jag gått in i köket sedan dess. 🙂

  Svara
  • Paulina says:

   Smart att välja något anpassat efter energinivån! Och tack för FB bilder! Ja visst känns det skönt när man har rensat!

   Svara
 12. Lilli says:

  Tömde hela frysskåpet och gjorde rent alla lådor och runt om. Märkta var dom redan sen tidigare eftersom jag hängt här inne på bloggen ett tag. Men ändrade om lite på lapparna , en del lådor har jag flera märklappar på tex matlådor o rester i samma fack. Brödpåsar ser jag till att lägga med öppningen utåt , så går det lätt att plocka ur om man bara ska ha nån skiva eller bulle.

  Svara
 13. Ena says:

  Jaaa! Eftersom frysen frostar av sig själv glömmer jag ofta att torka ur allt snusk som samlas och tar mig inte tid förrän det ser ut som en riktig misär.. Det brukar dessutom infalla mitt i stekheta sommaren, så det känns toppen att kunna ta tag i detta nu (när vi faktiskt har en kall vinter även i Skåne)
  Jag gillar ordning, men den håller sig inte så länge när man får hjälp av man och barn att packa in frysvarorna efter veckohandlingen. Jag skrev därför ut bilder på vad som ska vara i lådorna, klippte ut och klistrade fast på lådorna med bred, genomskinlig tejp. Så nu ser även den icke-läskunniga, men väldig hjälpsamma, 4-åringen vad som ska ligga var. Med lite tur kan mannen också börja ”följa reglerna”.. ?

  Svara
  • Paulina says:

   Vilket toppensystem du har utarbetat! Och visst funkar det att märka upp! Superkul att läsa detta, Ena! Haha! Ja, om en fyraåring klarar det så borde även mannen göra det:)

   Svara
 14. delavmittliv says:

  Yes, äntligen! Fick slängt en massa saker som legat och tagit plats i frysen. Blev även här glassätning (öppnad burk klarar sig väl inte ute på balkongen…) 🙂 Men vilken tid det tar att rengöra alla lådor. Ville att de skulle bli rumsvarmt innan jag skurade dem med varmvatten för att undvika att plasten spricker och sen var de ju tvungna att torka innan de kunde åka in i frysen igen. Fick plats med en i taget i mitt lilla kök så tog nästan hela dagen. Emellan blev det små filmpauser. Lyxigt 🙂

  Svara
  • Paulina says:

   Du verkar har gjort det riktigt ordentligt:) Haha! Nej, klart att man måste äta lite glass däremellan:) Och kul med korta filmpauser! Blir så klart nyfiken på vad du tittade på…

   Svara
 15. Christina says:

  Jag gillar uppdrag som jag blir helt klar med. Det här (och förra veckans) var ett sådant. Och jag är redan klar! Kanske kan jag då ta mig tid att slutföra något av de andra uppdragen. Jag har några smågrejer kvar för att känna mig helt klar med dem, förvaringslådor som behöver införskaffas t.ex.

  Svara
  • Paulina says:

   Kul att du tycker det, Christina! Det brukar bli så att det kan bli en liten del kvar. Bra att du tar tag i det också!

   Svara
 16. Helena says:

  När vi köpte ny frys (självavfrostande dessutom!) för nå’t år se’n märkte jag upp alla lådor med innehåll. Såå skönt! Jag hade ju koll sedan tidigare hur det skulle vara, men nu lägger även min man ”rätt” när han har handlat. Dessutom behöver vi inte ha frysdörren öppen så länge, eftersom allt har sin plats och vi vet var vi ska leta efter vad.

  Svara

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Kommentera gärna!